
Facturen worden vaker digitaal verstuurd dan ontvangen. Grote bedrijven zijn vaker geneigd de facturenstroom te digitaliseren. Niet veel meer dan een derde van de mkb-ondernemers factureert op digitale wijze.
Factureren gebeurt in 2017 in 53 procent van de gevallen (volledig) digitaal, in het mkb is dit 52 procent, in de grootzakelijke markt 60 procent. Dat blijkt uit de eerste Nederlandse Digitaliseringsindex, gebaseerd op een onderzoek van Kantar TNS, onder meer dan 200 Nederlandse bedrijven in opdracht van Visma Software. Niet alle bedrijven zijn er klaar voor. Hun systemen zijn bijvoorbeeld niet geschikt, het management is terughoudend of klanten zijn er nog niet op ingesteld.
Zie ook: Verplichte e-facturatie niet zonder problemen: ‘Brancheorganisaties als MKB-Nederland zouden het voorbeeld moeten geven’
Tegen 2020 zal ruim 53 procent van de nog niet geautomatiseerde processen voor het versturen van facturen gedigitaliseerd zijn. De verschillen tussen mkb en de grootzakelijke markt zijn hierin klein.
Mkb digitaliseert facturenstroom mondjesmaat
Hooguit 34 procent in het mkb doet aan digitaal factureren, in grote bedrijven is dat 62 procent. Visma verwacht dat daar de komende drie jaar verandering in komt. ’30 procent van de vandaag nog handmatige processen voor het ontvangen van facturen zal dan ook gedigitaliseerd zijn. Hierbij is er een opvallend verschil tussen mkb en grote bedrijven. Grote bedrijven zijn vaker geneigd de facturenstroom te digitaliseren (67 procent). In het mkb is dat bijna 30 procent.’
Niet overtuigd van digitaal factureren
Het verwerken van facturen gaat in 2017 in ongeveer de helft van de gevallen digitaal. Het verschil tussen het mkb en de grootzakelijke markt is relatief groot: 47 procent versus 76 procent. Als drempels worden onder meer de kosten en de koppelingsmogelijkheden met een bestaand ERP-systeem genoemd. Ze zijn daarnaast ook niet overtuigd van de tijdswinst. Binnen drie jaar zal nog eens 50 procent van de nu nog niet gedigitaliseerde processen op dit gebied zijn geautomatiseerd. Bij de grotere bedrijven lijkt dit meer prioriteit te krijgen met 59 procent, ten opzichte van 49 procent voor kleinere bedrijven.
Geef een reactie