
Het gangbare risicomanagement heeft vier klassieke valkuilen, aldus risicodeskundige Martin van Staveren. Die zijn niet nieuw, maar wel nog steeds actueel. Fascineren, hoe velen – professionals, leidinggevenden én zelfs risicomanagers – er steeds weer met open ogen en de beste bedoelingen invallen. Wat zijn die vier valkuilen?
Valkuil 1: Complexiteit
Risicomanagement is gemakkelijk moeilijk en complex te maken. Het omgekeerde, terug naar de essentie, blijkt veel lastiger. Wie kan er iets met een risicodossier waar 489 risico’s in staan? Hoe zinvol zijn eindeloze discussie over het feit of een risico in klasse 5 of klasse 6 valt?
Valkuil 2: Getallen
Er zijn mensen die een risico alleen een risico noemen als het in een getal is uit te drukken. Risico’s in het keurslijf van het kwantificeren en objectiveren leiden niet zelden tot de illusie van zekerheid. Omdat die getallen wel nauwkeurig lijken – terwijl ze dat door allerlei verborgen aannames en interpretaties helemaal niet zijn.
Valkuil 3: Illusie
Een compleet risicodossier is per definitie onmogelijk. Je weet namelijk niet wat je niet weet. En een objectieve risicoanalyse bestaat ook niet. Bedenk maar ééns een echt 100 procent objectief risico, dus waarvan de kans van optreden én alle mogelijke gevolgen volledig en feitelijk bekend zijn.
Valkuil 4: Niets doén
Wordt er concreet iets gedaan met de risicoanalyse? Het opschrijven van maatregelen is een prima start, maar volstrekt onvoldoende. Het gaat immers om het uitvoeren van die maatregelen. Niets doen, ofwel niet bewust kiezen, is een grote valkuil.
Gratis whitepaper
Met risico’s heeft elke organisatie te maken. Ze kunnen de organisatiedoelen danig in de weg zitten. Hoe organisaties ermee omgaan, verschilt enorm. Ze kijken ervan weg of ze timmeren de regelgeving dicht, met de illusie van zekerheid. Het kan ook anders, door risicogestuurd te werken.
In deze whitepaper van dr.ir. Martin van Staveren, kerndocent Master Risicomanagement aan de Universiteit Twente, leest u:
- Waarom risicomanagement om moet: de risicoparadox
- Waarom risico geen probleem is
- Hoe u als organisatie risicogestuurd kunt werken in 6 eenvoudige risicostappen
- 20 praktische tips om risicogestuurd werken toe te passen
Download de gratis whitepaper Risico is geen probleem: risicogestuurd werken als oplossing.
Geef een reactie