
De gevolgen van de Wet werk en zekerheid (Wwz) zijn zichtbaar. Demissionair minister Asscher (SZW) constateert een forse stijging van flexibele contracten, een tijdige afhandeling van ontslagaanvragen en verdere aanpassingen van de WW.
In de Vierde voortgangsbrief Wwz gaat Asscher in op het ontslagrecht, flexibele arbeid en de Werkloosheidswet (WW). Asscher noemt de Wwz een ingrijpende wijziging in het stelsel van flexibele arbeid, ontslagrecht en WW. Het kost tijd voordat werknemers, werkgevers en andere betrokkenen daaraan gewend zijn. Bovendien zijn, gezien het overgangsrecht, de ketenbepaling en de transitievergoeding pas op 1 juli 2016 volledig in werking getreden.
Zie ook: ‘Wet werk en zekerheid heeft nauwelijks effect op ontslagen’
De duurverkorting van de WW wordt stapsgewijs ingevoerd in de periode tot medio 2019. Dat maakt het lastig om nu al causale verbanden te leggen tussen de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de Wwz.
Inmiddels is de Wwz nu bijna een jaar ‘min of meer volledig’ in werking. Het blijft voorbarig om zo snel na de volledige inwerkingtreding van een stelselwijziging conclusies te trekken over de effecten daarvan.
Flexibele arbeid
Het aantal vaste contracten stijgt weer voor het eerst sinds het uitbreken van de financiële crisis, maar het aantal flexibele contracten stijgt sneller.
De stijging van het aantal flexibele contracten is een langdurige trend die al vijftien jaar zichtbaar is en die zijn oorsprong vindt in meer dan de regels rondom flexibele arbeid, het ontslagrecht en de WW alleen. Bovendien beïnvloedt de conjuncturele situatie de cijfers sterk.
Ketenbepaling in cao’s
In ruim de helft van de onderzochte cao’s (53 van de 90) wordt de wettelijke ketenbepaling gevolgd. In 37 van de 90 cao’s is ervoor gekozen om gebruik te maken van de ruimte tot afwijking van de ketenbepaling die de Wwz
biedt.
Ontslagrecht
Wat betreft het ontslagrecht doet UWV 90 procent van de ontslagaanvragen binnen de streeftermijnen af.
Vanaf 1 juli 2015 moet de werkgever aan UWV toestemming vragen voor opzegging van de arbeidsovereenkomst om bedrijfseconomische redenen of wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.
Overbruggingsregeling transitievergoeding kleine werkgever
Als sprake is van bedrijfseconomisch ontslag vanwege een slechte financiële situatie bij een kleine werkgever (gemiddeld minder dan 25 werknemers), dan komt de werkgever mogelijk in aanmerking voor toepassing van de overbruggingsregeling voor de transitievergoeding. In 2016 is hier in totaal 338 keer door werkgevers om verzocht en 2 maal door werknemers. Op peildatum 31 december 2016 waren 234 verklaringen afgegeven waarin is geoordeeld dat aan de criteria van artikel 24 van de Ontslagregeling is voldaan. Deze verklaringen hadden in totaal betrekking op 607 werknemers. In 206 gevallen is geoordeeld dat niet aan de criteria is voldaan.
Wetsvoorstel aanpassing transitievergoeding bij bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid
Het wetsvoorstel op grond waarvan mogelijk wordt gemaakt dat werkgevers worden gecompenseerd voor de kosten die gemoeid zijn met ontslag van een langdurig arbeidsongeschikte werknemer en cao-partijen meer ruimte krijgen om af te wijken van de transitievergoeding die verschuldigd is bij een ontslag om bedrijfseconomische redenen, is onlangs door de Tweede Kamer controversieel verklaard. Dit heeft tot gevolg dat het wetsvoorstel niet op de beoogde datum in werking kan treden.
De compensatieregeling, uit te voeren door UWV, kan dus wanneer het wetsvoorstel op een later moment toch aangenomen wordt, niet per 1 januari 2019 in werking treden. Dit in verband met de voorbereidingstijd die nodig is, vooral vanwege aanpassing van ICT systemen.
WW
Verdere aanpassingen met betrekking tot de WW, zoals het Dagloonbesluit en de conversie van de WW worden zorgvuldig voorbereid, uitgevoerd en gemonitord.
Reparatie beperking duur en opbouw WW
Met de Wwz zijn de maximale duur en opbouw van de WW geleidelijk beperkt. De eerste effecten van deze maatregelen zijn merkbaar vanaf het najaar 2017. In het Sociaal Akkoord is afgesproken dat sociale partners dit in cao’s kunnen repareren en dat deze afspraken in beginsel algemeen verbindend worden verklaard.
De Stichting van de Arbeid heeft met een brief van 10 mei jl. de decentrale cao-partijen geïnformeerd over overeenstemming die sociale partners binnen de Stichting hebben bereikt over de uitgangspunten op basis waarvan die reparatie in cao’s kan worden vormgegeven. Er gaat gewerkt worden met een beperkt aantal zogenoemde ‘verzamel-cao’s’. Cao-partijen kunnen zich vrijwillig aansluiten bij een van de verzamel-cao’s
Van de 98 in 2016 onderzochte cao’s is in 74 cao’s een afspraak gemaakt over reparatie. In 2015 betrof het nog 39 cao’s waarin dergelijke afspraken waren gemaakt.
Evaluatie in 2020
De volledige wet wordt in 2020 geëvalueerd. Dan kan in zijn geheel worden bezien wat het gezamenlijke effect is van de stelselwijzigingen op het terrein van flexibele arbeid, ontslagrecht en de WW op arbeidsrelaties op de lange termijn.
Geef een reactie