
cm: staat oog in oog met Jolanda Karstens, senior financieel adviseur bij de gemeente Amsterdam (resultaatsverantwoordelijke eenheid onderwijs en leerplicht). ‘Als adviseur moet je echt heel erg betrokken zijn bij de business, anders kun je niet kritisch meedenken.’
Waarom gemeente Amsterdam?
Ik vind het erg leuk om met cijfers te werken. Het leuke aan deze functie is dat je ook heel erg bezig bent met het verhaal achter de cijfers. Werken voor een overheidsorganisatie betekent dat je maatschappelijk betrokken bent. En het werken voor de grootste gemeentelijke organisatie van Nederland vind ik wel een kers op de taart. Het is een dynamische omgeving waar geen werkdag hetzelfde is.
Uw belangrijkste taken?
Ik coördineer de werkzaamheden rondom de planning & controlcyclus en de jaarlijkse producten die je als gemeente moet opleveren: begroting, voorjaarsnota, najaarsnota en jaarrekening. Daarnaast adviseer ik het afdelingshoofd Onderwijs en de teammanagers op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
Een andere taak is het functioneel aansturen en begeleiden van het team. Ook verzorg ik verschillende rapportages over de uitputting van budgetten voor onderwijs, zoals salarissen, externe invoer, aantal facturen wat op tijd betaald is. Daarnaast ben ik ook actief als secretaris van de Belangenvereniging SPD. De landelijke organisatie die de belangen van studerende en afgestudeerde SPD’ers behartigt.
Leukst en minst leuk?
Het leukst vindt ik het om verbinding te zoeken: ik ben steeds op zoek naar oplossingen die werken. De bureaucratie vind ik het minst leuk. Door de grootte van de gemeentelijke organisatie is het lastig om innovaties of verbeteringen in je werk door te voeren. Als je bijvoorbeeld iets kleins in een rapportage wilt aanpassen moet je eerst de juiste persoon daarvoor weten te vinden en dat kost veel tijd en geduld.
Speciale projecten?
De financiële administratie is gecentraliseerd; er zijn 44 administraties samengevoegd tot één. Dat was een ingrijpend proces, waarbij alle financiële processen zijn gestandaardiseerd en geüniformeerd zodat er efficiënter en effectiever gewerkt kan worden. Dat moet bijdragen aan kwaliteitsverbetering in het werk, zodat de financieel adviseur zich kan ontwikkelen tot volwaardig strategisch businesspartner. We moeten met zijn allen naar dat niveau toe groeien.
Verbeteringen op uw afdeling?
Bij een veranderingstraject is het belangrijk iedereen goed te informeren: waar staan we, waar gaan we naartoe. Zodat je ook draagvlak creëert bij iedereen. Die communicatie zou nog wel beter kunnen. Je moet zelf ook heel goed luisteren naar je klant. Zodat je proactief kunt inspelen op zijn behoefte aan ondersteuning.
Permanente educatie?
Jaarlijks volg ik trainingen en ik werk aan mijn vaardigheden en competenties. Bij mijn werkgever is hier voldoende aandacht voor. Ik heb diverse diploma’s in de avonduren gehaald en ik geloof in een leven lang leren. Op mijn verlanglijstje staat nog de opleiding tot registercontroller. Ik draag mijn eigen kennis en vaardigheden ook graag over aan mijn collega’s. Ik geef presentaties en trainingen om de kennis binnen de organisatie te vergroten.
Sterke en verbeterpunten?
Enthousiasme en doorzettingsvermogen, i Ik ben een actief betrokken en open persoon. Ik vind het soms moeilijk om mijn werk te delegeren of over te dragen als ik op vakantie ga. Ik wil toch altijd graag in control blijven.
Vrije tijd?
Reizen en sporten: ‘Ik ben me aan het voorbereiden op de Dam-tot-Dam-loop en de halve marathon van Amsterdam’
Belangrijk inzicht?
Als adviseur moet je echt heel erg betrokken moet bij de business, anders kun je niet kritisch meedenken. En je moet je werkzaamheden heel goed plannen.
Wilt u ook meedoen? Stuur een e-mail naar de redactie.