
De verkoop van goederen via internet neemt jaarlijks toe. Hierdoor verkopen ondernemers hun goederen eerder aan buitenlandse afnemers in een ander EU-land, omdat deze via het internet snel en gemakkelijk worden bereikt. Het verkopen van goederen door een ondernemer aan particulieren die woonachtig zijn in een ander EU-land wordt ook wel e-commerce genoemd. Deze manier van verkopen brengt voor de btw andere gevolgen met zich mee dan wanneer aan een Nederlandse afnemer wordt geleverd, en de ondernemer moet daarom goed opletten wanneer een particulier uit een ander EU-land via internet een bestelling plaatst.
Huidige regeling afstandsverkopen en btw
Als een particulier, die woont in een ander EU-land, goederen koopt van een Nederlandse ondernemer, moet de Nederlandse ondernemer 6 of 21 procent Nederlandse btw aan de particulier in rekening brengen en bij de Nederlandse Belastingdienst afdragen.
Hierop geldt een uitzondering als bij de verkoop van de goederen aan particulieren in de EU het drempelbedrag voor afstandsverkopen wordt overschreden. Als het drempelbedrag van de afstandsverkopen wordt overschreden, is sprake van een afstandsverkoop en moet het btw-tarief van het land waar de particuliere afnemer gevestigd is, worden toegepast op de goederenlevering. De drempelbedragen zijn per EU-land afzonderlijk vastgesteld en zijn te vinden via de site van de EU.
Als de Nederlandse ondernemer in het kalenderjaar goederen verkoopt aan afnemers zonder btw-identificatienummer in het betreffende EU-land, bijvoorbeeld aan een particulier, dan moet de in rekening gebrachte prijs voor deze verkopen worden bijgehouden. Op het moment dat het drempelbedrag van het EU-land wordt overschreden, is de Nederlandse ondernemer btw verschuldigd in het land van de afnemer.
Dit geldt ook als in het voorgaande jaar de drempel is overschreden. Ook mag een Nederlandse ondernemer er voor kiezen de drempelbedragen niet bij te houden, maar gelijk de regeling voor afstandsverkopen toe te passen. Dit moet schriftelijk bij de Nederlandse Belastingdienst worden gevraagd.
Het gevolg hiervan is dat de Nederlandse ondernemer die goederen levert aan particulieren in andere EU-landen per EU-land een administratie bij moet houden voor de drempelbedragen. Als de drempelbedragen worden overschreden, moet de ondernemer in het andere EU-land registreren voor de btw om de btw af te kunnen dragen en btw-aangifte te kunnen doen tegen het btw-tarief dat geldt in het andere EU-land. Dit vraagt een uitgebreide administratie van de ondernemer.
Vanaf 2021 gewijzigde regels
De huidige regels worden als te belastend voor de ondernemer ervaren. De Europese Commissie heeft daarom een nieuwe regelgeving voor e-commerce voorgesteld, die per 2021 zal moeten worden ingevoerd. Doel is om het mini one-stop shop (MOSS) uit te breiden. Hiervan kunnen ondernemers nu alleen gebruik maken bij digitale e-commerce diensten.
Via het MOSS-systeem wordt de btw, die in andere EU-lidstaten verschuldigd is, aangegeven via één EU-land, namelijk het EU-land waar de ondernemer gevestigd is. De drempelbedragen zullen worden afgeschaft, waarbij enkel nog een algemene drempel van 10.000 euro zal gelden, zodat bij verkopen voor kleinere bedragen Nederlandse btw in rekening mag worden gebracht.
Een Nederlandse webwinkel die veel verkoopt aan particulieren in andere EU-landen en op dit moment de drempelbedragen overschrijdt, geeft de in andere EU-landen verschuldigde btw vanaf 2021 aan via de Nederlandse Belastingdienst. Die zorgt dat het geld vervolgens bij het juiste EU-land terecht komt. Dit vraagt een grote mate van vertrouwen tussen de Belastingdiensten van de EU-landen, omdat ieder EU-land tijdig het btw-bedrag wil ontvangen waar zij recht op heeft.
Voorbeeld van webshop
Een webshop verkoopt veel aan particulieren in andere EU-landen. In 2017 wordt voor 120.000 euro verkocht aan Duitsland, voor 100.000 euro aan België en voor 150.000 euro aan Frankrijk. Met de huidige regels moet de webshop zowel in Duitsland, België als in Frankrijk voor de btw registeren en btw-aangifte doen, omdat de drempelbedragen van de betreffende landen worden overschreden.
Er is btw verschuldigd tegen de btw-tarieven van de betreffende EU-landen. Dit betekent dat de webshop naast Nederland, in nog drie landen btw-aangifte moet doen. Na de invoering van de nieuwe regels in 2021 geeft de webshop de in Duitsland, Frankrijk en België verschuldigde btw aan in Nederland. Er hoeft dan geen btw-aangifte meer in Duitsland, Frankrijk en België te worden gedaan en een btw-registratie is niet nodig. Wel zal nog het btw-tarief van de andere lidstaat moeten worden toegepast.
Gevolgen van Brexit voor btw?
Op dit moment is nog onduidelijk wat de Brexit voor de btw precies voor gevolgen zal hebben. Het Verenigd Koninkrijk kan als derde land worden behandeld, en dan zal de nieuwe btw-regeling voor afstandsverkopen die in 2021 in moet gaan, niet op verkopen aan particulieren in Groot-Brittannië kunnen worden toegepast. Dan is sprake van uitvoer van goederen tegen 0 procent btw in Nederland. In 2019 zullen de Britten volgens de laatste berichten de EU verlaten.
Verzendkosten op de factuur
Wanneer verzendkosten op de factuur apart in rekening worden gebracht, dan zijn deze altijd belast met 21 procent btw. Als de verzendkosten niet apart in rekening zijn gebracht op de factuur, dan gaat de verzending op in de levering van het product. Is het product met 6 procent btw belast, dan zijn de verzendkosten daardoor ook met 6 procent btw belast.
Btw-gevolgen overzichtelijker
De btw-gevolgen voor ondernemers die goederen verkopen aan particulieren in een ander EU-land, worden overzichtelijker. De btw-inning zal via het land waar de btw-ondernemer gevestigd is gaan verlopen, zodat de ondernemer niet meer in andere EU-landen hoeft te registreren en aangifte te doen.
De ondernemers zullen nog wel geduld moeten hebben, omdat de regels pas in 2021 in gaan. Bij verkopen aan particulieren in Groot-Brittannië is van belang welke afspraken worden gemaakt bij het Brexit, zodat de btw-gevolgen kunnen worden vastgesteld.
Lijst btw-tarieven EU
cm01_BTW figuur Nieuw regeling webshops en BTWAuteur: Carola van Vilsteren
Dit artikel is verschenen in cm: 2018, afl. 1
Lees meer artikelen uit de rubriek Btw
Jammer dat je zulke artikelen niet makkelijk kunt uitprinten
Ja dat kan wel, de gehele tekst selecteren, rechtermuisknop, kies voor kopieren.
Je opent Word en daar rechtermuisknop en kiezen voor plakken.
Daar kan je het artikel opslaan en/of printen
Gaat deze nieuwe regeling nog in per 2021? Ik kan er namelijk niets over vinden bij de Belastingdienst.