
De grens overgaan loont voor Nederlandse mkb-bedrijven. Bedrijven die internationaal actief zijn, boeken gemiddeld een brutomarge van 7,9 procent op hun omzet. Familiebedrijven die alleen in eigen land zakendoen, scoren slechts 4,8 procent.
Onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam, BDO Accountants & Adviseurs en Rabobank brengt dit aan het licht.
Meer dan 60 procent van de circa 270.000 Nederlandse mkb-bedrijven in handen van families exporteert naar het buitenland. Verder investeert zo’n 70 procent internationaal, of heeft buiten de grenzen financiële belangen. Bijna 60 procent heeft zelfs één of meer dochterondernemingen in het buitenland.
Lees ook: EU schrapt acht belastingparadijzen van lijst
Door internationaal te werken, krijgen bedrijven meer groeikansen en dus perspectief op een hogere omzet, constateren de onderzoekers. Over de grens werken maakt ook meer risicospreiding mogelijk. Het biedt bedrijven de kans om hun productlijn uit te breiden.
Voorwaarden voor succes over de grens zijn onder meer een goed functionerende arbeidsmarkt en veel interpersoonlijk vertrouwen in het betreffende land. ‘Internationaal zakendoen is steeds makkelijker en aantrekkelijker geworden dankzij technologische ontwikkelingen en vrijere handel, vertelt Pursey Heugens, professor Organisation Theory aan Rotterdam School of Management, Erasmus University en directeur van het Erasmus Centre for Family Business.
Nieuwe problemen en andere culturen
Maar mkb-bedrijven zijn niet altijd succesvol over de grens, waarschuwen de onderzoekers. Het kan ook nieuwe problemen met zich meebrengen, omdat de omstandigheden elders anders kunnen zijn dan hier.
Bedrijven met een externe bestuurder, iemand die geen lid van de familie is, zijn iets vaker internationaal actief dan ondernemingen waar dit niet het geval is. ‘Bedrijven die ervoor openstaan om een aandeelhouder of bestuurder met expertise van buiten de familie te betrekken bij de strategie, zijn doorgaans meer internationaal actief dan concurrenten waar dat niet gebeurt’, stelt Joost Vat, partner bij BDO en specialist op het gebied van familiebedrijven.
Lees ook: Economie iets verbeterd