
We voeren de hele dag door gesprekken. Met collega’s, met vrienden, met kennissen. Thuis, op ons werk en in de kroeg. Je zou denken dat met al die vlieguren we er inmiddels wel bedreven in zijn. Toch kun jij waarschijnlijk zonder enige moeite mensen opnoemen die wat tips kunnen gebruiken. Wat is het geheim van een goed gesprek? Hoe kunnen wij onze gesprekken verbeteren?
In haar veelbekeken TED-talk geeft de ervaren interviewster en radiopresentator Celeste Headlee een aantal tips:
1. Stop met multitasken
Leg je mobiele telefoon weg en zorg dat je er volledig bij bent met al je aandacht. Denk niet aan andere dingen. Als je het gesprek wil beëindigen, beëindig het gesprek. Maar blijf niet zitten terwijl jij met je gedachten al ergens anders bent.
2. Er is altijd iets te leren
Doe niet alsof je alles al weet. Ga er tijdens elk gesprek vanuit dat je iets kunt leren. Zet bovendien je ego en eigen mening opzij. Bedenk: iedereen die je ontmoet weet wel iets wat jij niet weet.
3. Stel open vragen
Begin je vragen met woorden als wie, wat, wanneer, waar, waarom of hoe. Als je de ander vraagt of iets goed ging, zegt hij ja of nee. Stel je een open vraag, dan krijg je veel interessantere antwoorden.
4. Hou in eerste instantie je mond
Waarschijnlijk krijg je 101 gedachten wanneer de ander aan het woord is. Dingen die je wil zeggen. Dingen die je wil vragen. Laat die gedachten gaan – of schrijf ze even op- en blijf luisteren.
5. Als je iets niet weet, zeg het dan
Presenteer niet vol bravoure je mening of vermoeden als een vaststaand feit.
6. Stel jouw ervaringen niet gelijk aan die van de ander
Als iemand vertelt over iets vervelends wat zij heeft meegemaakt, vertel dan niet wat jij hebt meegemaakt. Het is niet hetzelfde. Het is nooit hetzelfde. Alle ervaringen zijn persoonlijk. En minstens zo belangrijk: het gaat niet om jou.
7. Herhaal niet wat je al gezegd hebt
Het is saai, neerbuigend en we doen het bijzonder vaak. Steeds maar weer herhalen we het punt dat we willen maken, elke keer in net iets andere woorden.
8. Blijf weg van details
Helemaal herkenbaar bij finance, accounting en control. Wij vinden de details heerlijk, maar anderen vinden al die precieze namen en data vaak helemaal niet zo interessant. Ze geven veel meer om jou en wat jullie gemeenschappelijk hebben.
9. Luister
Luister oprecht. Stephen Covey zei het al eens: “De meesten van ons luisteren niet om te begrijpen maar om te reageren.” Luisteren is misschien wel de belangrijkste vaardigheid die je kunt ontwikkelen.
10. Houd het kort
Of, zoals Celeste Headlee haar verhaal afsluit: “A good conversation is like a miniskirt; short enough to retain interest, but long enough to cover the subject.”
Het komt allemaal hierop neer: wees geïnteresseerd in anderen. Praat met mensen, luister naar hen, en sta er voor open om verrast te worden.
Dit artikel is verschenen in cm: 2018, afl. 5
Auteur: Job ten Bosch, managing director van Debatrix (job.tenbosch@debatrix.com)
Geef een reactie