
Op het WK voetbal in Rusland is het niet te missen: de presentie van China. Prominent op de reclameborden zagen we Hisense. De Chinese elektronicafabrikant is één van de hoofdsponsors. Maar nog opvallender is dat er soms tientallen meters Chinese tekens op de borden verschijnen. Dat heb ik nog nooit eerder gezien.
Onwillekeurig moest ik denken aan die keer dat ik de heer Wang Hui meemaakte, die namens het Chinese bedrijf United Vansen de eredivisieclub ADO had overgenomen. Hij werd met de nodige égards ontvangen, maar menig Hagenaar wist niet goed waarom een Chinees de club had gekocht. Bij het Zweedse Volvo waren de gevoelens ook gemengd toen de Amerikaanse eigenaar het bedrijf doorverkocht aan het Chinese Geely-concern, maar inmiddels wordt het ene succesvolle model na het andere op de markt gebracht.
U leest deze column op een scherm van Lenovo, Apple of van een andere Chinese fabriek. U koopt al net zo makkelijk bij Alibaba als bij Amazon en speelt wellicht een computerspelletje van Tencent. U hebt genoten van de documentaires Langs de oevers van de Yangtze en Door het hart van China. U weet dat Xi Jinping de onbetwiste leider is. Maar u overweegt nog geen account op WeChat en hebt nog wat moeite met het uitspreken van de Chinese munteenheid.
Snelle ontwikkelingen in China
De ontwikkelingen gaan razendsnel in China. Een paar decennia geleden nog een arm derdewereldland, eind vorige eeuw nog een groot land met een miljard inwoners en dus een aantrekkelijke markt voor westerse bedrijven (dat dachten we toen echt), tien jaar geleden de fabriek van de wereld waardoor hier alles goedkoper werd en de aandelenkoersen van alle BRIC-landen daar het snelste omhoog gingen.
Nu is China het land dat niet alleen de achterstand heel snel heeft ingelopen, maar dat ons links en rechts inhaalt. In China gaan de ontwikkelingen sneller dan in de oude wereld en de nieuwe wereld samen. Staar je niet blind op de milieuvervuiling en de mensen die dag en nacht lijken te werken, China loopt voorop.
Honderden miljoenen early adapters
De jongeren in de steden zijn early adapters, en ze zijn met honderden miljoenen. Zij hebben geen Apple of Facebook nodig, zij hebben Baidu en Tencent. China houdt geen referendum over een sleepwet, daar voeren ze gewoon een Big Brother-systeem in als de overheid dat wil.
Een goede controller weet wat er speelt in de wereld en denkt mee over de strategie van de organisatie. Als wij willen weten wat ons te wachten staat, moeten we kijken naar degenen die voorop lopen. In een presentatie voor het Register AC liet Ed Sander zien hoe de grote internetbedrijven steeds nieuwe toepassingen ontwikkelen, die naadloos met elkaar worden verweven tot een groot alomvattend mobiel digitaal universum. Compleet met bestel- en betaalfuncties. Je hele leven past in je broekzak.
Stimulerende achterstand
Ik zou het de Wet van de stimulerende achterstand willen noemen. Omdat China de afgelopen decennia niet meeliep in de ontwikkelingen van de westerse wereld, slaan ze nu die fase over en springen naar nieuwe vormen van e-commerce en mobiele applicaties.
Ondertussen bevolken tienduizenden Chinese toeristen de Zaanse Schans en de Amsterdamse grachtengordel. Gebouwd met de winsten van de VOC. Dat hadden de Nederlandse VOC-bestuurders zoals Hendrik Coenraad Sander (geen familie) driehonderd jaar geleden niet kunnen bevroeden, toen ze een lucratieve handel dreven met dat grote land aan de andere kant van de wereld.
André Faber is voorzitter van het Register AC en controller
Lees ook: Trump en China: het gaat niet om staal