
De Nederlandse economie staat er goed voor. In de afgelopen vier jaar zijn er ruim 600 duizend banen bijgekomen. Maar om de verstoorde balans op de arbeidsmarkt te herstellen is onderhoud nodig. Zo moet het voor werkgevers aantrekkelijker worden om mensen in vaste dienst te nemen.
Dat staat in de vijfde rapportage Wet werk en zekerheid (Wwz) die minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangeboden aan de Tweede Kamer.
In het eerste halfjaar is de arbeidsmarkt zichtbaar hersteld. Zowel het aantal werknemers met een flexibel als met een vast contract is gegroeid. Het aantal werknemers met een vast contract op jaarbasis is voor het eerst sinds 2009 sneller opgelopen dan die met een flexibel contract.
Zo blijken 73 van de 98 onderzochte cao’s afspraken te bevatten over het overgaan van vaste contracten naar contracten van onbepaalde tijd. Verder is het aantal cao’s, waarin men is afgeweken van de nieuwe ketenbepaling voor bepaalde functies of functiegroepen of situaties, toegenomen van 37 in 2016 naar 43 vorig jaar.
Maximumtermijn ketenbepaling verlengen
Het kabinet heeft verder het voornemen om de maximumtermijn van de ketenbepaling verlengen. Die moet van twee naar drie jaar gaan, zoals eerder ook het geval was. In ruim de helft van de onderzochte cao’s volgt men momenteel de wettelijke ketenbepaling. In minder dan de helft van de cao’s is gekozen voor de mogelijkheid om af te wijken van de ketenbepaling die de Wwz biedt. Dit is een lichte stijging ten opzichte van 2016.
Het UWV heeft op zijn beurt 85,3 procent van de ontslagaanvragen binnen de streeftermijnen afgehandeld. Bij verzoeken die niet binnen de streeftermijn zijn afgehandeld, was in de meeste gevallen sprake van een goede reden. Evenals in 2016 is in slechts een klein aantal cao’s afspraken gemaakt op de terreinen waarvoor de wet de ruimte biedt.
Aanpassingen van de WW worden zorgvuldig voorbereid, uitgevoerd en gemonitord. Denk aan het Dagloonbesluit, de Tijdelijke regeling en de conversie van de oude WW-uitkeringen naar de nieuwe Wwz-systematiek.
Meer vaste contracten
Met de Nederlandse arbeidsmarkt gaat het goed, volgens de minister. Maar de dalende trend van het aandeel vaste contracten in de afgelopen twintig jaar is met de snellere toename van het aantal werknemers met een vast contract vergeleken met flexibele contracten niet gekeerd in de afgelopen zes maanden.
Het moet voor werkgevers aantrekkelijker worden om werknemers in vaste dienst te nemen. Daarom neemt het kabinet maatregelen, zodat ook op de lange termijn meer mensen perspectief krijgen op een vast contract. De uitwerking van de maatregelen in het regeerakkoord op het terrein van flexibele en vaste contracten is volop gaande.
Lees ook: Wet werk en zekerheid (Wwz): tussenstand ontslagrecht, flexibele arbeid en Werkloosheidswet
Geef een reactie