
In het Belastingplan 2019 staat ook een plan voor de fiets van de zaak. Vanaf 1 januari 2020 gaat een bijtelling van 7 procent gelden. Dat zou de werknemer voor een elektrische fiets van ca. 2.000 euro minder dan 5 euro per maand kosten. Maar ook nu al kan een werknemer onbelast met een elektrische fiets naar zijn werk fietsen. Hoe werkt het belastingvrije fietsen naar de zaak precies?
Lees ook: Loonheffingendeskundige Hoogstraten zet de maatregelen uit het Belastingplan 2019 voor u op een rij
Talloze Kamervragen zijn erover gesteld en belangenbehartigers van de fietsindustrie vragen nog steeds om mogelijkheden voor werknemers om onbelast met hun Speed-Pedelec naar de zaak kunnen rijden. Kennelijk is de gedachte dat het rijden op een Speed-Pedelec belasting kost. Dat is een misvatting, behalve dat de btw onvermijdelijk is. Voor de niet-fietsers onder u, de Speed-Pedelec is een elektrische fiets die maximaal 45 kilometer per uur kan halen.
Hoe werkt belastingvrij fietsen naar de zaak?
Laten we uitgaan van een werknemer die op 22,6 kilometer van zijn werk woont. Dat is volgens het CBS de gemiddelde woon-werkafstand. En die werknemer rijdt op 5 dagen per week heen en weer naar zijn werk. Met een elektrische fiets een peulenschil en misschien wel sneller dan met openbaar vervoer of auto. Bovendien milieuvriendelijk, sportief en goed voor de gezondheid. De kosten van zo’n prachtige fiets bedragen ongeveer 3.500 euro. Goedkoper is mogelijk, maar duurder ook.
En dan nu de fiscale gevolgen die volledig voldoen aan de wettelijke bepalingen. Ter wille van de eenvoud verwijs ik naar onderdelen van het Handboek Loonheffingen van de Belastingdienst. Het moet per slot van rekening begrijpelijk blijven, ook voor mensen die niet dagelijks wetteksten lezen.
Belastingvrij fietsen is geen loon in natura
De werkgever leent de werknemer het aankoopbedrag van 3.500 euro. Hierover vraagt de werkgever geen rente. Een loonvoordeel in natura zou je zeggen en met de huidige lage rentestand is dat voordeel beperkt. De loonbelastingwetgeving staat echter toe dat als een werkgever geen rente berekent over een lening die bestemd is voor de aankoop van een (elektrische) fiets, geen sprake is van een loonvoordeel. En dat is het geval. Zie het Handboek Loonheffingen, paragraaf 4.15.1 en 20.2.5.
Vervolgens mag de werkgever de werknemer onbelast 19 cent per kilometer betalen voor zijn woon-werkkilometers, ook als de werknemer met de fiets rijdt. Het moet voor werkgever en werknemer wel praktisch blijven, geen declaraties die zorgen voor administratieve lasten. Een vaste maandelijkse vergoeding biedt in dit geval uitkomst en die bedraagt 153,15 euro (214 dagen * twee keer per dag * 22,6 kilometer * 19 cent per kilometer / 12 maanden). Zie het Handboek Loonheffingen, paragraaf 21.1.2.
De werknemer moet zijn renteloze lening uiteraard terugbetalen. Stel dat hij daar drie jaar over doet, dan bedraagt de maandelijkse aflossing 97,22 euro. Dat betekent dat de werknemer gedurende de eerste drie jaar elke maand 55,93 euro overhoudt voor bijvoorbeeld verzekering, onderhoud en fietskleding. Bij onveranderd woon-werkverkeer blijft de volledige onbelaste vergoeding ook na aflossing doorlopen. Zo wordt het fietsen naar de zaak nóg leuker!
Auteur: drs. P.W.H. (Peter) Hoogstraten, fiscalist
Geschreven op persoonlijke titel.
cm: Nationale Administrateursdag
Tijdens de cm: Nationale Administrateursdag op 15 november in Burgers’ Zoo in Arnhem geeft Peter Hoogstraten belangrijke tips om uw financiële administratie voor 2018 goed op de rails te krijgen. Peter Hoogstraten is verbonden aan de Belastingdienst en de Erasmus School of Law Rotterdam. Hij verzorgt zijn presentaties op persoonlijke titel.
Leuk, dit soort praktische voorbeelden
Erg leuk en goed voorbeeld. Ik zie alleen maar voordelen:
– Gezondere en fittere werknemer
– Oplossing voor het fileprobleem
Nu de werkgevers meekrijgen.
Leuke theorie, maar weinig praktisch. Er wordt verondersteld dat de werkgever een vergoeding geeft voor woon-werkverkeer van € 0,19 per kilometer. In de praktijk blijkt dit nauwelijks voor te komen. Bovendien is het voordeel in feite ‘slechts’ de renteloze lening voor de fiets in vergelijk met hen die niet fietsen. Daarbij moeten we de werkgever wel bereid vinden om € 3.500,00 (renteloos) aan de werknemer te lenen….