
De Tweede Kamer gaat akkoord met het pakket Belastingplan 2019. Daarmee gaan de belastingtarieven vanaf volgend jaar omlaag en de heffingskortingen (belastingkortingen) omhoog, om werken lonender te maken.
De plannen zijn definitief na behandeling in de Eerste Kamer op 11 december en stemmingen op 18 december. Het gaat in totaal om acht wetten en meer dan 60 maatregelen voor burgers en bedrijven.
Enkele aanpassingen van de wetsvoorstellen
De wetsvoorstellen zijn als gevolg van het debat met de Tweede Kamer op een paar punten aangepast. Zo zullen landen als een laagbelast land worden gezien als zij een belastingtarief hebben van minder dan negen procent (voorstel was zeven procent). Dit is van belang bij verschillende maatregelen om belastingontwijking- en ontduiking tegen te gaan. Daarnaast wordt asbestafval van daken die tot en met 2024 moeten worden gesaneerd, vrijgesteld van afvalstoffenbelasting.
Tegen belastingontwijking en belastingontduiking
Het kabinet neemt daarnaast maatregelen om belastingontwijking- en ontduiking tegen te gaan en die goed zijn voor het Nederlandse vestigingsklimaat. Wat vervuilender is voor het milieu wordt zwaarder belast: de belasting op aardgas gaat omhoog, die op elektriciteit omlaag.
Lees ook: Belastingplan 2019: Inkomensbeleid
Staatssecretaris Snel van Financiën: ‘Het merendeel van de fiscale plannen van dit kabinet zijn met dit pakket maatregelen straks vastgelegd in de wet. Dat betekent niet dat we de komende jaren stil gaan zitten: zo pakken we belastingontwijking verder aan en maken we werk van de invoering van een vliegbelasting. Ook denken we na over een verdere hervorming van het belastingstelsel.’
Lees ook: Belastingplan 2019: 7 wetsvoorstellen
Geef een reactie