
In Nederland is naar schatting zestien miljard euro witgewassen, komt naar voren uit het onderzoek ‘Aard en omvang van criminele bestedingen’. In de studie is de ondermijnende werking van witwassen onder de loep genomen.
Het gaat om cijfers uit 2014. Het WODC heeft opdracht gegeven voor het tweeledige onderzoek. De Universiteit Utrecht voerde een schatting uit voor het witgewassen bedrag in Nederland en onderzocht de ondermijnende werking van witwassen op de reguliere economie, onderzoeksbureau Ecorys keek naar de manier waarop criminelen het geld besteden.
Voor Nederland werkt witwassen door op diverse terreinen. Het heeft effect op de reputatie en de winst van de financiële sector, output van de reguliere economie, werkgelegenheid, buitenlandse investeringen en de betrouwbaarheid van de economische statistieken.
Nederland moet als handelsland bovendien letten op verstoringen van import en export en de besmetting van het bedrijfsleven en beroepsgroepen door witwassers.
Witwassen in verband met fraude en drugs
Het meeste witwasgeld in Nederland komt uit het buitenland. Zo is 6,9 miljard euro afkomstig uit crimineel geld uit het binnenland dat in Nederland wordt witgewassen. De overige 9,1 miljard euro is witwasgeld uit andere landen. Fraude en drugs zijn voor meer dan 90 procent de belangrijkste basis voor witwassen in Nederland, aldus het onderzoek.
De meest recente schatting voor de kwam uit op 18,5 miljard euro was de schatting voor de omvang van het witwassen in Nederland voor 2004. Dat betekent niet automatisch dat er in 2014 minder geld is witgewassen. Dit soort onderzoek brengt namelijk onzekerheidsmarges met zich mee.
Interviews met veertien criminelen
Veel criminele uitgaven doet men om te voorzien in dagelijkse levensbehoeften, voor de crimineel zelf en zijn familie. Dat brengen interviews met veertien gedetineerde criminelen aan het licht. Beleggingen van crimineel geld wordt ook gedaan in onroerend goed genoemd, met name in het buitenland, aldus de interviews.
Lees ook: ‘Controle op witwassen is gewoon niet op orde’, aldus voormalig minister van Financiën
Geld van dubieuze komaf kan gemakkelijk naar het buitenland. Het onderzoek leverde aanwijzingen op dat niet alleen criminele grootverdieners, maar ook de middencategorie hun criminele inkomsten overhevelt naar het buitenland. Als misdaadgeld in Nederland wordt uitgegeven, gebruikt men vaak tussenpersonen zonder strafblad. Dat zijn veelal vrienden of familie van de crimineel.
Lees ook: Geld witwassen wordt moeilijker
Geef een reactie