
Het ministerie van Financiën geeft een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in de belastingen per 1 januari 2019. Dit in verband met het akkoord dat de Eerste Kamer heeft gegeven op het Belastingplan 2019.
Aangifte doen
Per 1 januari 2019 moet de belastingplichtige de inspecteur binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar, waarin het recht op teruggaaf is ontstaan, vragen om een uitnodiging tot het doen van aangifte. Soms heeft een belastingplichtige namelijk geen aangifte-uitnodiging gekregen.
Vrijwilligersregeling
Vanaf 1 januari 2019 worden de maxima van de vrijwilligersregeling verhoogd naar 170 euro per maand en 1700 euro per kalenderjaar. De bedragen waren 150 euro en 1500 euro. De uurvergoeding die de Belastingdienst hanteert om te beoordelen of sprake is van vrijwilligerswerk wordt verhoogd naar 5 euro. Momenteel is die 4,50 euro.
30 procent-regeling
Met ingang van 1 januari 2019 wordt de looptijd van de 30 procent-regeling voor werknemers die vanuit het buitenland tijdelijk in Nederland werken verkort naar maximaal vijf jaar. Het was acht jaar. Vanaf 1 januari bedraagt de periode voor behandeling als partieel buitenlands belastingplichtige voor de inkomstenbelasting ook maximaal vijf jaar. Hetzelfde geldt voor de mogelijkheid om de werkelijke extraterritoriale kosten onbelast te vergoeden. Voor bestaande gevallen gelden deze wijzigingen pas met ingang van 1 januari 2021.
Lees ook: Belastingplan 2019 over de 30 procent-regeling, verhoging btw-tarief en sportvrijstelling
Gevolgen voor loonbelasting
Vanaf 1 januari 2019 wordt het belastingdeel van de meeste heffingskortingen niet meer via de loonbelasting betaald aan buitenlandse belastingplichtigen.
Heffingskortingen worden nog wel via de inkomstenbelasting betaald aan buitenlandse belastingplichtigen die daar recht op hebben: vooral de zogenoemde kwalificerende buitenlandse belastingplichtigen.
Begrenzing milieukorting op de bijtelling emissievrije auto’s
Voor emissievrije auto’s geldt een milieukorting op de bijtelling. Vanaf 2019 wordt de milieukorting op de bijtelling van de auto van de zaak begrensd tot het deel van de catalogusprijs tot en met 50.000 euro. De maximale korting is 9.000 euro. Op het deel van de catalogusprijs boven 50.000 euro geldt het algemene bijtellingspercentage.
Lees ook: Belastingplan 2019: elektrische auto en fiets van de zaak
Aanpassing Eurovignet
Als gevolg van een wijziging van het Eurovignetverdrag zullen de meer vervuilende vrachtwagens uit binnen- en buitenland meer belasting gaan betalen. Naar verwachting zullen de nieuwe tarieven per 1 juli 2019 in werking treden.
Het Eurovignet is een gemeenschappelijk gebruiksrecht voor vrachtwagens van twaalf ton of meer die gebruik maken van snel- en hoofdwegen in de lidstaten Denemarken, Luxemburg, Nederland en Zweden. In Nederland wordt het Eurovignet geheven in de vorm van de belasting zware motorrijtuigen (BZM).
Tarieven en grondslag vennootschapsbelasting
Vanaf 2019 gaat het tarief van de vennootschapsbelasting stapsgewijs omlaag. In 2019 wordt het tarief van de eerste tariefschijf (voor het deel van de winst tot en met 200.000 euro) verlaagd van 20 procent naar 19 procent. Het tarief van de tweede tariefschijf (voor het deel van de winst boven 200.000 euro) blijft 25 procent in 2019.
Het aantal jaren dat verliezen in de vennootschapsbelasting voorwaarts kunnen worden verrekend, wordt vanaf 2019 beperkt van negen tot zes jaar. Verliezen uit 2018 kunnen nog negen jaar worden verrekend tot en met uiterlijk 2027. Verliezen uit 2019 kunnen tot en met 2025 worden verrekend.
Lees ook: Belastingplan 2019: Wijzigingen vennootschapsbelasting
Beperking afschrijving gebouwen
De afschrijving op gebouwen in eigen gebruik in de vennootschapsbelasting wordt beperkt. Vanaf 2019 mag nog maar worden afgeschreven tot 100 procent van de WOZ-waarde (voorheen 50 procent van de WOZ-waarde.
Is een gebouw voor 1 januari 2019 in gebruik genomen en is op dat gebouw vóór die datum nog niet over drie volledige boekjaren afgeschreven? Dan mag gedurende het restant van die periode volgens de oude regels worden afgeschreven.
Lees ook: Belastingplan 2019: compensatieregeling Bbz, afschrijvingsbeperking gebouwen en dividendbelasting
CFC-maatregel
Vanaf 2019 is de aanvullende antimisbruik Controlled Foreign Company (CFC)-maatregel van toepassing. Die moet voorkomen dat bedrijven belasting ontwijken door winst te verschuiven naar een CFC in een laagbelastend land. De CFC-maatregel betrekt de winst van de CFC die geen wezenlijke economische activiteit uitoefent in de heffing bij de Nederlandse belastingplichtige.
Van een laagbelastend land is sprake als een land geen winstbelasting heeft of een winstbelasting tegen een tarief van minder dan negen procent, of als een land op de lijst van de Europese Unie van niet-coöperatieve rechtsgebieden voor belastingdoeleinden staat.
Afschaffen fiscale aftrek vergoeding aanvullend tier-1 kapitaal
De vergoeding die banken en verzekeraars betalen over converteerbare obligaties (CoCo’s) is per 1 januari 2019 niet langer fiscaal aftrekbaar van de winst. CoCo’s zijn obligaties die verliezen absorberen wanneer het kapitaal van een bank of verzekeraar onder een bepaald niveau zakt.
Generieke renteaftrekbeperking
Met ingang van 1 januari 2019 implementeert Nederland de eerste Europese richtlijn antibelastingontwijking. Onderdeel hiervan is een generieke renteaftrekbeperking; de zogenoemde earningsstrippingmaatregel.
Voor zover de rente van een bedrijf per saldo hoger is dan 30 procent van het fiscale brutobedrijfsresultaat (de zogenoemde EBITDA) is de per saldo verschuldigde rente niet langer aftrekbaar van de winst. Indien dat bedrag lager is dan 1 miljoen euro, is rente tot 1 miljoen euro aftrekbaar, waarmee het midden- en kleinbedrijf wordt ontzien.
Deze aftrekbeperking is generiek van toepassing op álle per saldo verschuldigde rente. Met de invoering van de generieke renteaftrekbeperking komen enkele specifieke renteaftrekbeperkingen te vervallen.
Verhoging verlaagd btw-tarief
Het verlaagde btw-tarief wordt verhoogd van 6 procent naar 9 procent. Dit raakt bijvoorbeeld voedings- en geneesmiddelen en een aantal arbeidsintensieve diensten.
Lees ook: Belastingplan 2019: Wijzigingen btw
Btw-sportvrijstelling
De Nederlandse btw-sportvrijstelling wordt verruimd. Over sportdiensten wordt geen btw meer berekend en de btw op kosten voor bijvoorbeeld sportaccommodaties kan niet meer in aftrek worden gebracht.
Het Ministerie van VWS zal per 1 januari 2019 de bouw, het onderhoud en de instandhouding van sportaccommodaties stimuleren door middel van een subsidieregeling voor sportinstellingen en een uitkering voor gemeenten.
Btw-behandeling van vouchers
Met ingang van 1 januari 2019 gelden er nieuwe regels voor de btw-behandeling van vouchers. Het betreft de implementatie van de EU-voucherrichtlijn uit 2016. Die geeft specifieke regels voor de btw-heffing over transacties waarbij wordt betaald met een voucher, zoals een telefoonkaart, een hotel- of restaurantbon of een VVV-bon.
Door de nieuwe regels wordt de btw in alle lidstaten van de EU voortaan op dezelfde wijze geheven. Door de nieuwe regels komt er een eind aan onduidelijke situaties, bijvoorbeeld wanneer een voucher wordt uitgegeven in een andere lidstaat dan waarin hij wordt ingewisseld. Door de ongelijke regels in de verschillende lidstaten kan dat nu in bepaalde situaties leiden tot dubbele dan wel geen heffing van btw. Met de nieuwe bepalingen van de voucherrichtlijn moeten deze onvolkomenheden tot het verleden behoren.
Lees ook: Tweede Kamer akkoord met pakket Belastingplan 2019
Geef een reactie