
Cm: staat deze maand oog in oog met Tessa Bergsma (27 jaar), business controller bij Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC). In haar vrije tijd reist en sport zij graag. ‘De praktijk is altijd anders dan de theorie. Wat je tijdens de studie leert, werkt toch net iets anders in de praktijk. En als je binnen een organisatie iets bedenkt, is niet altijd gezegd dat dat ook zo gaat werken’
Waarom het UMC?
Het UMC Utrecht biedt specialistische zorg, verricht toonaangevend wetenschappelijk onderzoek en het biedt opleidingen voor studenten, onderzoekers, artsen en andere zorgverleners. Er werken circa 12.000 mensen. ‘Toen ik Bedrijfskunde studeerde, wist ik al dat ik in de zorg wilde gaan werken. Dit vanwege de maatschappelijke betrokkenheid en omdat de zorgsector steeds meer om een bedrijfskundige benadering vraagt. Om ervaring op te doen en de zorgsector te leren kennen, heb ik eerst bij een consultancybureau gewerkt en opdrachten gedaan bij meerdere ziekenhuizen. Daarna wilde ik graag binnen één organisatie aan het werk. Je kunt op die manier de afdelingen beter leren kennen en waarde gaan toevoegen. Business controller is wat dat betreft een hele brede functie.’
Belangrijkste taken?
‘Er zijn twee business controllers bij de divisie Vrouw en baby. Wij adviseren de afdelingsleidingen en het managementteam. Daarnaast verstrekken wij managementinformatie en voeren daar het gesprek over en maken business cases.’
Leukst en minst leuk?
Het leukst vind ik dat je als business controller overal bij betrokken bent. Je kunt kritisch meedenken en een brug zijn tussen de zorg en financiën. Zorg en financiën worden vaak gezien als twee verschillende werelden. Ik vind het heel leuk om de gezamenlijkheid op te zoeken en te laten zien dat als je iets efficiënter doet of als je ergens in investeert, je dat terugziet op de werkvloer en in de cijfers. Het hangt echt met elkaar samen. Het minst leuk? Het UMC is heel groot, persoonlijk vind ik de bureaucratie die daar bij komt kijken minder leuk.
Zijn er speciale projecten?
Ja, bijvoorbeeld een grote verbouwing waarvoor ik de begroting maak en nieuwe samenwerkingsverbanden waar overeenkomsten voor moeten worden opgesteld.
Verbeteringen op uw afdeling?
Er is nog wel verbetering mogelijk op het gebied van multidisciplinaire samenwerking. Die brugfunctie tussen de zorg en financiën. Daarnaast is het noodzakelijk, maar ook lastig, om oude patronen te doorbreken.
Betrokkenheid Fizi
Het is leuk om ook buiten het UMC Utrecht te kijken en mensen te leren kennen. Bij Fizi (Netwerk voor zorgfinancials) doe ik mee met intervisie sessies voor jonge financials in de zorg. Iedereen loopt tegen dezelfde dingen aan, los van waar je zit. Iedereen heeft in meer of mindere mate te maken met zaken als het spanningsveld tussen zorg en financiën en de bureaucratie in de zorg. De intervisies worden begeleid door twee ervaren financials die ons helpen daarmee om te gaan.
Belangrijk inzicht?
De praktijk is altijd anders dan de theorie. Wat je tijdens de studie leert, werkt toch net iets anders in de praktijk. En als je binnen een organisatie iets bedenkt, is niet altijd gezegd dat dat ook zo gaat werken.
Waar lig je wakker van?
Nergens.
Sterke en verbeterpunten?
Ik ben erg kritisch en direct, in combinatie met een open houding en betrokkenheid. Daarnaast ben ik ben niet altijd even tactisch, maar zie steeds meer in dat gevoel voor politieke belangen ook belangrijk is om doelen te bereiken. Dat heb ik nog niet zo, vaak wil ik te snel.
Belangrijkste tip?
Probeer het verhaal achter de cijfers te begrijpen én te beïnvloeden, dat is namelijk waar het echt om gaat. Stel veel vragen, loop mee met mensen die iets heel anders doen en ga altijd zelf op onderzoek uit.
Wilt u ook meedoen? Stuur een e-mail naar de redactie.
Geef een reactie