
‘Gezond personeel is de sleutel tot succes in deze tijd. Organisaties gebruiken steeds meer creatieve ideeën om gezond personeel te hebben en te houden’, aldus Leon van der Wilk, voorzitter sectorbestuur GGZ en algemeen bestuurslid bij Fizi. Van der Wilk is actief in de sportwereld als voorzitter bij de tennisvereniging Barendrecht, alsmede organisator en initiator van het Sportcafe, een regionaal evenement om kennis te delen en te netwerken.
De afgelopen jaren is het ziekteverzuim gestegen. Dit zou een negatieve kop boven dit artikel kunnen zijn. U kunt het onderwerp ook anders aanvliegen en er gezond personeel van maken. Want met gezond personeel dringt u het ziekteverzuim terug en biedt u tevens de helpende hand bij het verminderen van de vele vacatures binnen de zorg. Als een organisatie een hoge mate van gezond personeel heeft, zal dit ook een positieve aantrekkingskracht hebben op de vacatures en zorgen voor minder uitstroom van personeel. De werkbeleving zal hierdoor ook omhoog gaan.
Hoe wordt personeel gezond?
Maar hoe is gezond of ook wel genoemd vitaal personeel te typeren? Eigenlijk is dat niet eens zo relevant. Het gaat erom dat mensen met plezier naar het werk gaan, of blijven gaan. Hiertoe worden in diverse bedrijven campagnes bedacht. Zo las ik vanochtend in een groot landelijk dagblad een stukje over een gerenommeerd groot ziekenhuis waarin men zo’n campagne is gestart. Personeel kan er inschrijven op bedrijfsfitness, stoelmassages, bootcamp en yoga. Ook zijn er elektrische fietsen beschikbaar en zijn er vitaal coaches aangesteld. Dit alles om de tevredenheid en de gezondheid van de medewerkers te vergroten. Een grotere tevredenheid en vitaliteit leidt tot lager verzuim, wat weer leidt tot een hogere omzet en minder inhuurkosten.
Volop kansen
Als voorzitter van een sportvereniging zie ik volop kansen om hierin ook samen te werken met sportverenigingen en te zorgen voor een win-win situatie. Ook worden er programma’s opgezet om in de avonduren meer sociale zaken met elkaar te kunnen doen en kortingen te bieden voor sociale activiteiten. Sommige criticasters wijzen dan op de hoge investeringen om dit op te zetten en vragen zich af of ze deze investering wel terug zullen zien. Ook zien ze bedreigingen. Dergelijke initiatieven zouden juist alleen maar tijd en geld kost bij de medewerkers. Maar die negatieve geluiden horen we al langer in het bedrijfsleven. Maar ik vind: niets doen is stilstand en stilstand is achteruitgang. Investeren in de medewerkers is de beste investering. Dit zal leiden tot lager verzuim, hogere arbeidstevredenheid en een hogere omzet en lagere kosten uiteindelijk. Dit is dan gelijk een middel tegen de vele vacatures waar veel gezondheid organisaties mee te maken hebben.
Bovenstaande zal best weleens een proces kunnen zijn van de lange termijn, maar de creatieve en investerende organisaties zullen uiteindelijk hierin de stappen vooruit kunnen maken naar een nieuwe en moderne organisatie.
Auteur: Leon van der Wilk, Voorzitter sectorbestuur GGZ
Fizi, Netwerk van zorgfinancials
Geef een reactie