
In het vorige deel van deze serie over Excel en Power BI vroegen we Tony de Jonker naar de verschillen tussen Power BI en Excel. Volgens De Jonker zijn de twee ‘happy together’. Dit keer hebben we het over de invoer van gegevens in Excel en Power BI.
Het gaat De Jonker er eigenlijk om over te brengen dat Power BI er vanuit gaat dat er al databronnen zijn. Excel vormt een zelfstandige databron.
In Power BI wordt data uit verschillende bronnen gecombineerd. Data uit Excel, data uit ERP-software, zelfs data uit een six sigma-pakket kan er in. Maar data verschijnt niet vanzelf. Er is voorwerk nodig. Dat voorwerk, daar blijft een financial vaak Excel voor nodig hebben.
Deze zomer geeft Tony de Jonker, vaste schrijver van de Excelrubriek in cm:, een summerboost Excel en Power BI. Met ruim 40 jaar ervaring als financial én techneut, kan De Jonker als geen ander uitleggen waarom Power BI – samen met Excel – in de gereedschapskist van de financial thuishoort. |
‘Alles in Power BI’
De Jonker: ‘Een tijdje terug sprak ik een hr-afdeling. Zij wilden voortaan alles, van verlof tot werkgeverslasten met mooie grafieken inzichtelijk maken in Power BI. Ze waren klaar met Excel. Maar hebben jullie alle data dan al klaarliggen? Wat ga je doen als er nieuwe mensen worden aangenomen? Wat doe je als de sociale lasten veranderen van 30 naar 32 procent? Power BI kan die scenario’s heel goed voor je vergelijken. Maar je kan Excel niet zomaar overslaan. Bovendien werkt Power BI ook zo goed als de data die je er in stopt. De ellende zit in de masterbestanden, zoals productbestanden die niet compleet zijn. Relaties die niet goed zijn gemaakt. Dat zijn mensen die ik eerst organisatorisch moet aansturen. We moeten terug naar de bron. Is het ERP-pakket wel volledig ingericht? Dat bleek bij dit bedrijf wel aangekocht, maar het implementatieproject was nooit afgemaakt en het systeem was niet ingericht. Dat zijn we toen eerst gaan regelen. Power BI vraagt dus inzicht in mensen en processen.’