
Tussen 2011 en 2017 steeg de totale omzet van Nederlandse zorg van 21 miljard naar ruim 27 miljard euro, een plus van bijna 30 procent. Het FD vraagt zich in een artikel van vandaag af hoe dat kan.
Intrakoop analyseerde de jaarverslagen van meer dan duizend zorginstellingen. Daaruit bleek dat de omzetten in de zorg tussen 2011 en 2017 7,5 miljard euro waren toegenomen, maar dat 6,2 miljard euro van die stijging afkomstig is uit de ziekenhuiszorg. De omzet in de geestelijke gezondheidszorg daalde zelfs licht, de verpleeg- en thuiszorg zien als wordt gecorrigeerd voor de inflatie ook een omzetdaling. Waarom groeien ziekenhuizen wel, en de rest niet?
Optelsom
Sinds 2015 wordt de omzet van medisch specialisten (à ongeveer 2 miljard euro per jaar) bij de ziekenhuisomzet opgeteld. Ook is de verkoop van een aantal dure geneesmiddelen overgeheveld van apotheken naar de ziekenhuizen. Dat telt ook mee in de ziekenhuisomzet en is goed voor ongeveer 700 miljoen euro. Ziekenhuizen zijn wel zo’n 2,5 miljard meer kwijt aan hogere lonen en prijzen sinds 2011. Ook zijn er technologische ontwikkelingen, waardoor er steeds betere maar ook duurdere behandelmethodes komen.
Lees ook: Controllers in de zorg: ‘Het is krabben en bijten’
Er zijn nu meer financiële buffers bij de ziekenhuizen, maar de investeringen zijn daardoor wel achtergebleven. In 2011 investeerden de ziekenhuizen jaarlijks 3 miljard euro, in 2017 was dat nog maar een half miljard minder. In de toekomst wordt ook gerekend op hogere loonkosten omdat er steeds vaker extern moet worden ingehuurd.
Geef een reactie