
Elk evenement, elk magazine en elke website zegt hetzelfde: de wereld verandert heel snel. Maar wat moet u doen als dat betekent dat uw functie mogelijk komt te vervallen? Misschien is het antwoord wel: specialiseren. Daarmee gaat u wellicht in tegen de huidige trend onder controllers. De meesten zijn zich immers juist aan het verbreden, om de rol van business partner te kunnen vervullen. Toch valt er best een lans te breken voor specialiseren. Hoe dat zit, leggen we uit.
Met de houding: ‘eens zien wat er voor mij overblijft’, komt u er niet. De digitalisering gaat niet meer weg, die is here to stay. Zelfs met een druk schema zult u erover na moeten denken wat u hiermee wilt. En dan ergens de tijd vandaan halen om de nodige trainingen of opleidingen te volgen. Ook als u op leeftijd bent: de ontwikkeling uitzitten is er alleen bij als u tegen de 65 loopt. En dan nog wil niemand graag een zure of passieve collega om zich heen.
Op een presenteerblaadje
Nog teveel controllers leunen achterover en zijn afwachtend. Zij wachten dan tot ze een specialisatie, focus of opleiding aangereikt krijgen door een manager of directeur. Maar dat werkt natuurlijk niet. Dan komt er een moment dat die directeur de passiviteit opmerkt en de baan laat vervallen. Uw relevantie voor het bedrijf is uw eigen verantwoordelijkheid. Er zijn geen zekerheden meer. Banen voor het leven vallen steeds vaker weg. Daarom stelt Jocelyn Rebbens, economisch psycholoog: ‘Veranderen begint bij jezelf. Je moet zelf in actie komen.’ U moet dus bepalen hoe u wilt omgaan met de nieuwe marktsituatie. Dat geldt overigens niet alleen voor u. Iedereen die in Nederland werkt, moet omgaan met de nieuwe tijdgeest. Het is zaak uzelf als mens flexibel te houden. Zorg dat dingen u niet overkomen en neem de regie in eigen hand. ‘Wrik je mindset los, profileer jezelf, bouw aan je netwerk, zie kansen. En pak ze’, motiveert Rebbens.
Lees ook: Jobcraften, doet u het al?
Controller: Verdiep
Specialiseren is een goede manier om aan uzelf te bouwen. Controllers zijn immers meer waard als iets anders, bijzonders of beter kunnen dan anderen. Maar lukraak iets gaan doen waarvan u denkt ‘dat kan ik goed, dat vind ik leuk’ is te makkelijk.’ Neem nou bijvoorbeeld risicomanagement. Dat vinden waarschijnlijk veel mensen leuk en interessant. Maar daarom zijn er dus ook veel mensen mee bezig. Dan komt u er waarschijnlijk niet tussen. Het is zaak te kijken waar de organisatie behoefte aan heeft én wat u leuk vindt. Dan zou het kunnen dat u zich verdiept in AI of big data. Of misschien toch eens een training in debiteurenbeheer? De mogelijkheden zijn eindeloos.
Tip: Kijk eens naar welke afdelingen het drukste zijn. Zit daar iets tussen dat uw interesse heeft of dat u al redelijk in de vingers hebt?
Eigenschappen voor specialisatie
Er bestaat niet één type controller dat het meest geschikt is voor specialisatie. Er zijn teveel mensen, mogelijkheden en niveau’s om daar iets over te kunnen zeggen. Maar wat de beste specialisten gemeen hebben, is dat ze zien waar kansen liggen. Dat normale gevoel van weerstand tegen verandering gaat u in elk geval niet verder helpen. Want hoewel het een normaal gevoel is, werkt het ook erg beperkend. Probeer in plaats daarvan alert, gretig en nieuwsgierig te zijn. Verwonder u, kijk opbouwend kritisch naar de omgeving. Kijk misschien zelfs een beetje af van de jonge generatie: die gaat iedere paar jaar iets anders doen, blijft rondkijken.
Voorbeeld
Daarnaast dragen een proactieve houding, persoonlijk leiderschap, persoonlijke effectiviteit, personal branding, communicatieve vaardigheden en empathisch vermogen ook bij aan specialisatie. Een voorbeeld: U ziet dat de afdeling marketing omkomt in de data. Maar de afdeling weet toch niet welke websites en pagina’s het meest worden bezocht en de mensen hebben ook niet in beeld wanneer er nou eigenlijk besteld wordt. Met uw kennis van data-analyse kunt u die afdeling waarschijnlijk enorm van dienst zijn. Of neem nou een afdeling hr, die op wellicht vrijdag vrijwel stil ligt omdat iedereen daar 32 uur werkt. Daardoor worden de declaraties en salarisadministratie die dag niet gedaan. U bent een kei met administraties. Dan kunt u direct op die behoefte inspringen. Uiteindelijk draait het om vraaggericht werken. Als u weet dat iets nodig is, als u aantoonbaar kunt maken dat het bedrijf gebaat is bij een bepaalde specialisatie, komt er eerder geld voor vrij voor uw training.
Lees ook: Als controller zeggen dat je niet aan big data doet, is niet realistisch
Help de manager
Als het niet haalbaar is om een andere afdeling te ondersteunen, kunt u ook kijken naar de ondersteuning binnen de eigen afdeling. Is uw manager bijvoorbeeld veel tijd kwijt aan een operationale kwestie? Kijk dan eens naar een verdieping op dat vlak. Uw manager heeft dan meer de handen vrij voor strategisch werk. Verdiepen in de sector waarin uw bedrijf actief is of het product dat het bedrijf levert kan ook heel nuttig zijn. Zo kunt u betere, inhoudelijke gesprekken voeren met uw collega’s.
Specialisaties met een opleiding
In een aantal gevallen is het echt noodzakelijk een opleiding te volgen voor een specialisatie. Denk bijvoorbeeld aan het behalen van een RA- of RC-titel of een studie Rechten richting belastingrecht. Zulke specialisaties zijn niet te doen zonder diploma, een kleine fout kan immers heel grote gevolgen hebben. Bovendien mogen sommige taken niet verricht worden zonder dat papiertje. Ook leert u gedurende de opleiding veel over de persoonlijke eigenschappen die nodig zijn in een dergelijke functie. Welke opleiding, cursus of training u moet kiezen, verschilt per situatie en specialisatie. Het aanbod is meestal heel breed en loopt van 1-daagse training tot een meerjarige opleiding.
Geef een reactie