
Sinds vorige week is in het Zuiden van Nederland de vakantieperiode weer geëindigd, deze week wordt er weer opgestart in het Noorden en volgende week volgt Midden Nederland. Dan begint het ‘normale’ leven weer! Hét moment om een achterliggende periode te evalueren en plannen, nieuwe intenties en doelen te (her)ijken.
De ervaring leert dat de gap, in tijd en afstand van een vakantieperiode, genoeg ruimte geeft voor retrospectie en introspectie. Dit hét moment is om jezelf, je organisatie of bedrijf vanuit een helikopterview waar te nemen.
Welke (persoonlijke) doelen had je jezelf gesteld? Wat waren de doelstellingen voor je team of organisatie? Wat moet nog gerealiseerd worden?
Heisessie
Ook het kabinet ging afgelopen week ‘de hei op’. Een jaarlijkse traditie om het hoofd leeg te maken.
Hierbij zorgen ze eerst voor voldoende bonding; een dagje sporten met familieleden en een ‘benen op tafel sessie’ om de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen.
Een traditie om, zoals ze zelf zeggen, weg van de waan van de dag te kunnen kijken naar de nieuwe ontwikkelingen. Dit jaar onder meer de wereldeconomie en internationale veiligheid.
Een revisiemoment om de achterliggende periode te evalueren en te bespreken of er zaken in het beleid moeten worden aangepast. Het kabinet staat voor meerdere uitdagingen, waarbij de koopkracht voor de meeste partijen een prioriteit is.
Goede voornemens en persoonlijke drijfveren
Wat ik me afvraag is of er op zo’n heisessie ook de persoonlijke drijfveren van de bewindsraadslieden besproken wordt. Ik vrees van niet, maar mocht dat wel zo zijn, zou ik dat graag van ze horen (contactgegevens beschikbaar bij de redactie).
Want naast het evalueren en herijken van bovengenoemde zakelijke, werkgerelateerde doelen, is dit ook het moment om je persoonlijke doelen onder de loep te nemen.
Mensen zijn vaak voornemens om iets te veranderen of te ontwikkelen aan het begin van het jaar. Meer sporten, een andere baan, afvallen, meer balans in werk/privé, een nieuwe taal leren enzovoorts. Een goed voornemen uitvoeren kan iedere dag, hiervoor hoef je niet te wachten op de jaarwisseling!
Belangrijk is, dat je intrinsiek gemotiveerd bent om iets aan te gaan. Wil je het? En wat levert dit je op? Wat biedt het jou persoonlijk?
Vaker worden goede voornemens gemaakt omdat men ergens van af wil: niet meer roken, een aantal kilo’s, die vervelende manager/collega’s enzovoort. De kans dat jouw voornemens op basis van deze motivatie dit jaar uitgevoerd zijn, of nog in stand zijn is gering. De motivatie is reactief (je wilt ergens van af).
Op basis van persoonlijke drijfveren gun je jezelf iets anders en is de kans een stuk groter dat je hier succesvol in bent. Je acteert hier proactief in (je wilt iets).
Persoonlijke drijfveren: Letterlijk…Wat drijft jou in het leven?
Kijk naar wat je wel wilt in plaats van naar je niet wilt!
Een leven lang ontwikkelen
Eén ding is zeker: De verandering is de enige constante! Ook de overheid heeft onderkend dat ‘een leven lang ontwikkelen’ de norm is. We worden ouder, mogen langer doorwerken, de (technologische)veranderingen gaan steeds sneller. Hoe zorg je ervoor dat iedereen mee kan, op een duurzame manier inzetbaar blijft. Voor zichzelf in eerste instantie, maar ook voor de werkgever en het algemeen belang. De overheid heeft voor medewerkers en zzp’ers vanaf 45 jaar een subsidie beschikbaar gesteld waarmee ze gratis gebruik kunnen maken van een ontwikkeladvies traject.
Een mooi en zeker nuttig initiatief. Een moment om je loopbaan eens onder de loep te nemen. Stilstaan bij wat je gedaan hebt, kijkend waar je nu staat met al je kennis, kunde en vaardigheden. Maar zeker ook met jouw persoonlijke wensen, de arbeidsmarktontwikkelingen en de opportunity’s voor jou op de arbeidsmarkt.
Wanneer je alleen al kijkt naar alle ontwikkelingen in de beroepsgroep van de financial, zie je daarin significante veranderingen in verschillende rollen en functies. Mede ingegeven door de robotisering. Deze wijzigingen in functies vragen je na te denken of je de juiste talenten en competenties hebt. Hoe kun je jouw kennis en vaardigheden voor deze vernieuwde of nieuwe functies vergroten of ontwikkelen?
Maar het allerbelangrijkste is of de hernieuwde taken of nieuwe functie bij jou past. Waar word jij blij van?
Doe waar je blij van wordt
Één van de manieren om te onderzoeken wat bij je past, nu en naar de toekomst toe, is te kijken vanuit de ‘Ikigai’ filosofie. Kort en bondig: ‘Waar kom jij je bed voor uit’?
Ben je net terug van een vakantie(periode)?
Gebruik dit moment om hier eens bij stil te staan!
Want wat Confucius als zei: ‘Geef me een baan die bij me past en ik hoef nooit meer te werken’
Wekelijks kijkt een professional uit ons cm: nieuwspanel terug op het belangrijkste nieuws van de afgelopen week. Jolanda van der Steen, bestuurslid Financials for Financials (FFF), licht een leven lang leren uit.