
Staatssecretaris Snel van Financiën heeft op 2 juli 2019 bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel ingediend dat belastingontwijking door internationaal opererende ondernemingen verder tegengaat (implementatie van de Anti Tax Avoidance Directe, ATAD2).
De beoogde wet neutraliseert door ondernemingen genoten fiscale voordelen wanneer zij inspelen op verschillen in de kwalificatie door landen van lichamen (fiscaal transparant of belastingplichtig), geldverstrekkingen (eigen of vreemd vermogen) of vaste inrichtingen. Het verschil in kwalificatie kan ertoe leiden dat een betaling aftrekbaar is en bij het andere concernonderdeel niet belast wordt; of dat een betaling zowel in Nederland als een ander land aftrekbaar is. Het wetsvoorstel heeft echter nadrukkelijk niet als doel om het inspelen op tarief- en andere grondslagverschillen tussen landen tegen te gaan. In totaal beoogt het wetsvoorstel negen type hybridemismatches te neutraliseren door ofwel de aftrek te weigeren dan wel de bate in de heffing te betrekken met als doel dat ondernemingen bij hun fiscale planning zulke mismatches niet langer opzoeken. Het voorstel neutraliseert echter niet alleen geplande maar ook onbedoelde hybridemismatches. De toepassing van deze regelgeving wordt dus niet verzacht door de intentie. Het wetsvoorstel moet per 1 januari 2020 in werking treden.
Belastingontduiking in Nederland
Jaarlijks verliezen de Europese lidstaten ongeveer 50 miljard euro aan criminele bendes die btw-carrousels organiseren. Ook wordt er nog eens voor circa 22 miljard via brievenbus firma’s door Nederland gesluisd. Eerder werd daarom al gesteld dat fraude en belastingontwijking in de haarvaten van de EU zit. Door politieke onwil en desinteresse om samen te werken, is het tot op heden niet gelukt om hier echt iets aan te doen. ‘Het geld van de belastingbetaler gaat verloren, dit bedrog is moreel en ethisch onacceptabel’, oordeelt de verantwoordelijke eurocommissaris Pierre Moscovici in een interview met ZDF.