
Hoe zorgt u als bedrijf dat u circulair wordt? Onderzoeksbureau PwC beschrijft in een nieuw rapport tien strategieën waar bedrijven concreet mee aan de slag kunnen.
In The road to circularity zet PwC tien acties uiteen waarmee bedrijven circulariteit kunnnen omarmen. Die acties vallen uiteen in drie principes: zoveel mogelijk uit grondstoffen halen, producten zo maximaal mogelijk gebruiken en het hergebruiken van producten en materialen.
1. Onder het eerste principe, zoveel mogelijk uit grondstoffen halen, vallen het circulair winnen van materialen (1), duurzaam productontwerp (2) en efficiënt omgaan met resources (3).
2. Het verhuren van producten (4), delen of digitaliseren (5), gebruik optimaliseren (6) en hergebruiken (7) zijn volgens PwC manieren om producten zo maximaal mogelijk te gebruiken.
3. Upcyclen (8), recyclen bij de productie (9) en het recyclen na consumptie (10) vallen in de categorie van zoveel mogelijk hergebruik.
Voorbeeld Adidas: biologisch afbreekbare schoen
In het rapport licht PwC ook een aantal bedrijven uit die één of meerdere principes al toepassen. Zo recyclet bijvoorbeeld Adidas met het Futurecraft. Loop project oude schoenen om er weer nieuwe van te maken. Hierbij wordt 100 procent gerecycled materiaal gebruikt. Onder het Futurecraft-project is ook een biologisch afbreekbare schoen gelanceerd.
Nog meer voorbeelden van circulaire modellen
Een ander voorbeeld is Encory: deze jointventure van BMW en recyclingbedrijf Alba stroomlijnt de logistiek, verwerking en marketing van gebruikte auto-onderdelen. Jan-Willem van den Beukel, expert op het gebied van de circulaire economie bij PwC: “Dit is een voorbeeld van remanufacturing. Een belangrijke strategie, want als producten aan het einde zijn van de eerste levenscyclus wil je zoveel mogelijk van de ingebouwde waarde behouden. De meeste waarde vind je in producten zoals auto-onderdelen die een gemiddelde levensduur hebben en relatief complex zijn. Wanneer je die waarde opnieuw weet in te zetten, is daar veel voordeel te behalen, zowel voor het milieu als voor de bedrijven erachter. Een ander voordeel is dat bedrijven met een circulair businessmodel vanzelfsprekend minder gevoelig zijn voor prijsstijgingen van grondstoffen en voor de druk van regelgeving.”
Circulaire businessmodellen bewijzen zich
Als voorbeeld van het delen van producten noemt PwC BlaBlaCar, waarmee autobestuurders gekoppeld worden aan mensen die een lift nodig hebben. Ook andere verhuurdiensten zoals Bundles en Swapfiets maken gebruik van het deelprincipe. “Circulaire businessmodellen bewijzen zich inmiddels in de praktijk”, aldus Van den Beukel. Hij maakte samen met Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom bij het advies- en accountantsbureau, de studie.
Vrijwel alle grondstoffen invoeren
Velthuijsen: “De toenemende milieuschade en schaarste van grondstoffen in het lineaire systeem hebben economische gevolgen. Europa is het enige continent dat vrijwel alle grondstoffen moet invoeren. Dat alleen is al een belangrijke aanjager om het systeem circulair te maken. Onze milieuregelgeving is veel dwingender dan in andere delen van de wereld en we zijn serieus bezig met klimaatplannen. Bedrijven moeten binnen die striktere grenzen zien te opereren. Daarbij is er een generatie kinderen op de middelbare school die ons vraagt om fatsoenlijk met het milieu om te gaan. De sociaal-culturele druk om het onderwerp op te pakken is groot en groeit.”
Het rapport The road to circularity is hier te downloaden.
Lees ook
Nederlandse circulaire economie scoort goed
Businesscase voor circulair ondernemen
Exclusieve collegereeks Business control
In deze collegereeks, georganiseerd door cm: in samenwerking met Nynrode Business Universiteit, gaan onder andere prof.dr. Jan Jonker en prof.dr. Bob de Wit in op nieuwe businessmodellen en strategische uitdagingen van de business controller. Samen met andere hoogleraren praten zij u in 6 intensieve colleges bij, zodat u klaar bent voor de uitdagingen van de toekomst. Bekijk hier het complete programma van de collegereeks Business control.