
Het kabinet blijft de komende jaren elektrisch autorijden stimuleren. De huidige belastingvoordelen, die in 2021 zouden aflopen, blijven de komende jaren grotendeels bestaan.
Tot 2025 betalen kopers en eigenaren van elektrische auto’s bijvoorbeeld geen aanschafbelasting (bpm) en motorrijtuigenbelasting. ‘Tegelijkertijd willen we overstimulering voorkomen’, aldus Snel. Daarom kiest het kabinet voor een stapsgewijze oploop van de bijtelling voor zakelijke elektrische auto’s (in 2020 van 4 naar 8 procent).
Lees alles over Prinsjesdag en de Miljoenennota op onze speciale pagina.
Huidige korting op de bijtelling blijft bestaan
De verandering in de bijtelling voor elektrische auto’s bleek eerder al uit het Klimaatakkoord. In het Belastingplan voor 2020 is dit nogmaals bevestigd. De huidige korting op de bijtelling voor emissievrije auto’s van de zaak blijft ook na 2020 bestaan. De korting wordt in stappen afgebouwd tot uiteindelijk nul vanaf 1 januari 2026. De cap (het deel van de catalogusprijs waarover de korting op de bijtelling wordt verleend) zal in 2020 nog op 45.000 euro liggen en in 2021 wordt dat bedrag verder verlaagd tot 40.000 euro. Het kabinet licht toe: ‘De verkoopcijfers van emissievrije voertuigen in 2018 en (tot nu toe) in 2019 zijn (fors) hoger dan in eerste instantie geraamd. Dit is een aanwijzing dat de huidige mate van stimulering hoger is dan noodzakelijk.’
BPM en MRB, accijns
Het kabinet is van plan om een aantal belastingvoordelen elektrische auto’s juist te verlengen. Het gaat dan om de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) en de motorrijtuigenbelasting (mrb) en het verlaagde mrb-tarief voor bestelauto’s van ondernemers. Deze zal geleidelijk oplopen. Daarnaast wordt voorgesteld de accijns op diesel met ingang van 1 januari 2021 en 1 januari 2023 telkens met 1 cent per liter te verhogen.
Lees ook
Kosten elektrische auto nauwelijks hoger dan die benzine en diesel
Overstap naar elektrische auto? Let op bijtelling