
Cm: helpt controllers en alle andere financials dit jaar bij het uitpluizen van de Miljoenennota. Gedurende de hele dag verzorgen wij duiding, uitleg en commentaar op de financiële gevolgen van de begrotingen en belastingplannen van het kabinet. Maar wat verwachten we eigenlijk? En welke cijfers hebben we al binnen? We zetten het vast op een rij.
Economische groei
Vorig jaar gaf het kabinet aan een groei van 2,6 procent in de Nederlandse economie te verwachten. Die cijfers gaan we waarschijnlijk niet halen. Al in december stelde het CPB de groeiverwachting bij naar 2,2 procent bbp-groei in 2019. Later stelden andere partijen de groei verder naar beneden bij. Inmiddels ligt de prognose op 1,5 procent. In 2020 wordt verwacht dat de economische groei gelijk blijft, op 1,5 procent.
Koopkracht
Het CPB verwachtte begin 2019 dat de koopkracht van Nederlanders zal blijven toenemen. Zij verwachtten in 2019 een stijging van 1,6 procent en een plus van 1,3 procent in 2020. Afgelopen juni werd die prognose naar beneden bijgesteld. Inmiddels verwacht het CPB een groei van 1,2 procent in 2019 en een groei van 1,4 procent in 2020.
Werkloosheid
De werkeloosheid zou in 2019 aanzienlijk dalen. Naar verwachting zouden er nog maar 320.000 werklozen in Nederland zijn. We zijn inderdaad dicht bij dat getal gekomen. Het CPB verwacht in 2019 nog ongeveer 325.000 werklozen. Maar dat getal wordt hoger in 2020. Nu er steeds vaker gesproken wordt over een ‘gure wind’ in Nederland, zullen er in 2020 naar schatting weer 350.000 werklozen zijn.
Staatsschuld
De staatsschuld is de afgelopen tijd teruggelopen. Binnen Europa is afgesproken dat de schuld onder de 60 procent moet blijven, maar Nederland kwam zelfs onder de 50 procent. De verwachting is dat in 2020 de schuld weer zal oplopen. Dat ligt onder meer aan de afnemende groei van de economie, geo-politieke spanningen en het afnemende vertrouwen van consumenten.
Brexit
Het lijkt er steeds meer op dat de harde brexit op 31 oktober 2019 toch een feit wordt. Dit jaar trok de overheid 92 miljoen uit voor douane en de Nederlandse Voedsel – en Warenautoriteit. Hiermee is gezorgd dat de toekomstige grenscontroles en voedselinspecties zo min mogelijk tijd kosten en daarmee de handel niet schaden. Als de brexit inderdaad door gaat, zal er waarschijnlijk nogmaals een investering nodig zijn om onopgemerkt gebleven lekken te dichten.
Nationale Administrateursdag 2019 – Met kennis en kunde naar 2020!Dit jaar vindt alweer de 29e editie van de Nationale Administrateursdag plaats. Ook dit jaar brengen wij u weer op de hoogte van de actuele ontwikkelingen op gebied van financiële verslaglegging en rapportage. Alle belangrijke uitkomsten van Prinsjesdag passeren de revue. Laat u inspireren door verschillende topsprekers en doe kennis op over onderwerpen binnen uw vakgebied waar u direct mee aan de slag kunt. Na het bijwonen van de Nationale Administrateursdag bent u weer helemaal up-to-date! Aan bod komt onder andere:
|