
Vrijwel alle werkgevers geven nu en dan geschenken of andere zaken met een privékarakter aan hun personeel. De btw op de aankoop kan de werkgever in eerste instantie in aftrek brengen, maar wel moet er een BUA-berekening worden bijgehouden. Op grond van de BUA-berekening kan aan het einde van het jaar blijken dat er btw gecorrigeerd moet worden, omdat er te veel btw in aftrek is gebracht. Cm: zet de aandachtspunten van btw en het Besluit uitsluiting aftrek (BUA) voor u op een rij.
Als de ondernemer verstrekkingen met een privékarakter aan zijn personeel of relaties doet, dan heeft hij daarvoor in beginsel recht op btw-aftrek. Denk aan het geven van een kerstpakket of een relatiegeschenk, het uitdelen van concertkaarten, maar ook het bieden van gelegenheid tot sport en ontspanning in een fitnessruimte of het geven van een personeelsfeestjes telt mee in de BUA-berekening. Contante betalingen van de werkgever, zoals een bonus of winstuitdeling tellen niet meer voor het BUA. Alleen als de begunstigde in geval hij het geschenk zelf zou hebben gekocht, de btw niet of hoofdzakelijk niet in aftrek zou kunnen brengen, wordt bij de ondernemer de aftrek van voorbelasting uitgesloten als de verstrekkingen per jaar een drempel van 227 euro overschrijden.
Let op!
Ook relatiegeschenken, zoals het schenken van een standbeeld door een kunstenaar aan een gemeentehuis, is een verstrekking met een privékarakter waarop het BUA van toepassing is.
Berekening per personeelslid
Iedere werkgever moet een BUA-berekening bijhouden in zijn administratie wanneer hij btw in verband met privéverstrekkingen aan zijn personeel in aftrek brengt. De Belastingdienst zal bij een belastingcontrole vrijwel altijd de BUA-berekening controleren. Zorg dus dat de BUA-berekening in de administratie zit. Wanneer de verstrekkingen per persoon per jaar een waarde meer dan 227 euro hebben, dan moet de btw die hierop in aftrek is gebracht worden gecorrigeerd. De btw-correctie wordt in de laatste btw-aangifte van het jaar gemaakt. De drempel van 227 euro wordt vastgesteld aan de hand van de aanschafkosten exclusief btw.
BUA en business seats
Het ter beschikking stellen van business seats in een stadion aan personeel dient in beginsel de privédoeleinden van personeel zodat de business seats meetellen voor het BUA. Op basis van een arrest van de Hoge Raad blijkt dat er gevallen kunnen zijn waarin een werkgever het personeel dergelijke evenementen laat bijwonen omdat dit in het bedrijfsbelang is. Als de ondernemer aannemelijk kan maken dat met de verstrekking van de business seats een zakelijk doel wordt nagestreefd, dan komt de btw op de business seats voor aftrek in aanmerking en hoeft deze niet in de BUA-berekening te worden meegenomen.
BUA en fiets van de zaak
In het BUA is een speciale regeling opgenomen voor de fiets van de zaak. Een werknemer die een fiets van de zaak ook privé mag gebruiken moet voor de inkomsten- en loonbelasting vanaf 2020 een bijtelling bij het inkomen van 7 procent van de prijs van de fiets optellen. Hierover is de werknemer dan inkomstenbelasting verschuldigd. Deze wijziging heeft geen gevolgen voor de btw. Voor de btw geldt dat wanneer de verstrekte fiets wordt gebruikt voor woon-werkverkeer van de werknemer, de btw volledig in aftrek kan worden gebracht als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
- de fiets is verstrekt voor woon-werkverkeer;
- in het lopende kalenderjaar en de twee voorgaande jaren heeft de werkgever geen fiets gekocht voor de werknemer;
- de werkgever verstrekt voor maximaal 50 procent van de reisdagen een andere vergoeding voor woon-werkverkeer aan de werknemer.
Als aan de voorwaarden is voldaan, is de maximale btw-aftrek 130 euro btw (dit is een fiets ter waarde van 749 euro). Betaalt de werknemer een eigen bijdrage, dan is de werkgever over de eigen bijdrage 21/121 x de ontvangen eigen bijdrage aan btw verschuldigd. Bovendien moet de eigen bijdrage van de prijs van de fiets worden afgetrokken om te berekenen of aan de maximale btw-aftrek van 130 euro wordt toegekomen.
Zorg dat een BUA-berekening altijd aanwezig is
De werkgever moet voor verstrekkingen met een privékarakter die hij doet aan personeel en relaties en derden een BUA-berekening bijhouden. Als de waarde van de verstrekkingen meer dan 227 euro exclusief btw per jaar is, dan kan de btw niet in aftrek worden gebracht en moet een btw-correctie worden gedaan. Voor de fiets van de zaak is in het BUA een bijzondere regeling opgenomen. Zorg dat altijd een BUA-berekening aanwezig is, omdat de Belastingdienst hier met een boekenonderzoek vrijwel altijd op controleert.
Auteur: mr. Carola van Vilsteren
Lees hier meer artikelen uit de rubriek Btw
Dit artikel is verschenen in cm: 2019, afl. 10