
Op de redactie van cm: zijn wij te allen tijde benieuwd naar welke onderwerpen voor u het belangrijkst zijn, en met het jaar 2020 voor de deur vonden wij het dan ook hoog tijd om te polsen wat voor u dé trend van 2020 is. Na het plaatsen van een poll op cmweb is er door u flink gestemd en uw top 3 ziet er als volgt uit:
3. Het Klimaatakkoord
Het akkoord van Parijs, een onderdeel van het Klimaatverdrag, is een internationaal verdrag om de opwarming van de aarde te beteugelen. Het akkoord is op 12 december 2015 gepresenteerd op de klimaatconferentie van Parijs. In dit Klimaatakkoord is afgesproken dat de opwarming van de aarde wordt beperkt tot minder dan twee graden Celsius ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Het streven is om de opwarming beperkt te houden tot anderhalve graad. Anno 2020 lijkt het Klimaatakkoord enkel en alleen over de boeren en ‘hun’ stikstof te gaan, of over dat wij met z’n allen geen 130 kilometer per uur meer mogen rijden, maar uiteraard speelt er meer. Met een goede derde plek in onze poll zullen wij in 2020 onze ogen goed op dit vooruitstrevende akkoord richten.
Lees ook: Belastingplan 2020: concretisering van het Klimaatakkoord?
2. De dreigende recessie
In de herfstraming van de Europese Commissie bleek de voorspelling voor de Nederlandse economie niet zo slecht als gevreesd. Nu is het vaker zo dat als de winterperiode aanbreekt, het beeld op de economische toekomst donkerder lijkt dan deze daadwerkelijk is, maar is die angst voor een recessie terecht? De meningen zijn verdeeld en niemand heeft een helderziende blik, waarvan het antwoord zeker weten juist is. Eén ding is wel zeker: na de kredietcrisis in 2008 zijn we ons er met z’n allen van bewust dat het fout kán gaan en is de angst goed ingeboezemd. Bij cm: zullen wij ook in het jaar 2020 – waarvan sommigen geloven dat de nieuwe recessie zal plaatsvinden – met de onheilsvoorspellers meekijken in hun glazen bol.
Lees ook: Europese Commissie waarschuwt voor ‘woelige’ economische tijden
1. De Brexit
Op 23 juni 2016 werd in het Verenigd Koninkrijk een raadgevend referendum gehouden waarbij 51,9 procent van de stemmers koos voor vertrek uit de Europese Unie. De Britse regering gaf op 29 maart 2017 formeel kennis van het voornemen tot uittreden. Als gevolg hiervan zou het Verenigd Koninkrijk op 29 maart 2019 om 23.00 uur lokale tijd uit de EU stappen, maar tot op heden is er nog steeds geen deal. De Brexit – die heden ten dage meer wegheeft van een soap-serie – is volgens u dé trend van 2020. Daarom zetten wij nog even de drie belangrijkste Brexit artikelen tot nu toe op een rij:
Zo gaat u de Brexit voortvarend te lijf – ‘never let a good crisis go to waste’
De Brexit is nu weer uitgesteld tot 31 januari 2020. Het wachten is op de nieuwe verkiezingen. Verkiezingen die een soort verkapte nieuwe stemming over de Brexit zijn. Pas daarna weten we hoe de Brexit zich verder gaat ontwikkelen. Toch is het nuttig om u alvast goed voor te bereiden op de administratieve gevolgen die een Brexit zal hebben. Cm: spreekt Jolina Groenendijk en Martijn Vroom van EY die op de cm: Nationale Administrateursdag een sessie verzorgen hierover. Lees verder.
Rijksoverheid biedt extra hulp tegen Brexitmoeheid
De Rijksoverheid zet digitale tools waarmee ondernemers en zorginstellingen zich op de Brexit kunnen voorbereiden. Doel is om ondernemers te wijzen op mogelijke blinde vlekken in hun voorbereiding of nog eens kritisch te laten kijken of ze Brexit-proof zijn. Lees verder.
Vraag Vergunning artikel 23 aan vóór Brexit
Ondernemers die goederen uit Groot-Brittannië en Noord-Ierland ontvangen, hebben een brief ontvangen van de Belastingdienst. In die brief adviseert de Belastingdienst om, in verband met de aankomende Brexit, een vergunning aan te vragen voor btw-verlegging bij invoer. Met de ‘Vergunning artikel 23’ mogen ondernemers de btw bij de invoer verleggen naar de eerstvolgende belastingaangifte. Lees verder.