
Op 17 december 2019 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2020. Vooruitlopend op de goedkeuring door de Koning en de publicatie van de wet geeft het Ministerie van Financiën in het eindejaarsbericht 2020 een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in de belastingen in 2020. cm: plukt voor u de hoofdzaken er uit en zet deze op een rij. Dit wijzigt er in de Vennootschapsbelasting vanaf 2020.
Tarieven vennootschapsbelasting
In 2020 wordt het hoge tarief van de vennootschapsbelasting in tegenstelling tot eerdere plannen niet verlaagd. Vanaf 2021 gaat het hoge tarief voor de vennootschapsbelasting wel omlaag, maar minder dan eerder bedacht. Met de extra opbrengsten die deze maatregel oplevert, verlaagt het kabinet de lasten voor burgers.
Het tarief voor de vennootschapsbelasting is voor het deel van de winst tot en met 200.000 euro in 2019 19 procent, in 2020 16,5 procent en in 2021 15 procent.
Voor het deel van de winst vanaf 200.000 euro is het tarief in 2019 25 procent, in 2020 ook 25 procent en in 2021 21,7 procent.

Aanpassing belastingrente
Vanaf 1 januari 2020 wordt bij de vennootschapsbelasting geen belastingrente in rekening gebracht als een ondernemer de aangifte indient voor de eerste dag van de zesde maand na het tijdvak waarover de belasting wordt geheven (dit is meestal 1 juni) en de ingediende aangifte juist is.
Maatregelen tegen belastingontwijking door hybridemismatches (ATAD2)
Met ingang van 1 januari 2020 implementeert Nederland de tweede Europese richtlijn antibelastingontwijking in de vennootschapsbelasting. Die richtlijn bevat maatregelen tegen belastingontwijking door internationaal opererende bedrijven met zogenoemde hybridemismatches. Hybridemismatches ontstaan door verschillen tussen de winstbelastingstelsels van landen. Deze verschillen zorgen er bijvoorbeeld voor dat een betaling aftrekbaar is, maar nergens wordt belast, of dat één betaling meerdere malen aftrekbaar is. Met de maatregelen worden deze ongewenste gevolgen bestreden door de aftrek te weigeren of opbrengsten in de heffing te betrekken. Hiermee verliest de voor Nederland relevante cv/bv-structuur haar fiscale aantrekkelijkheid.
Lees ook: Wetsvoorstel ATAD2 ingediend
Achtergrond ATAD2
De invoering van ATAD2 is een van de maatregelen van dit kabinet om belastingontwijking tegen te gaan. Daarnaast is per 1 juli 2019 de werkwijze voor de afgifte van rulings met een internationaal karakter aangescherpt. Ook bereidt het kabinet wetgeving voor om per 2021 een bronbelasting te heffen op rente en royalty’s, waarmee heel gericht een geldstroom van 22 miljard euro naar laagbelaste landen wordt aangepakt.
Minimumkapitaalregel voor banken en verzekeraars
Ook wordt in het nieuwe jaar een renteaftrekbeperking ingevoerd voor banken en verzekeraars, de zogenoemde minimumkapitaalregel. Hierdoor zijn, kort gezegd, de verschuldigde renten ter zake van ontvangen geldleningen niet langer aftrekbaar van de winst voor zover het vreemd vermogen meer bedraagt dan 92 procent van het balanstotaal.
Lees ook: cm: Eindejaarstips 2019