
Op 17 december 2019 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2020. Vooruitlopend op de goedkeuring door de Koning en de publicatie van de wet geeft het Ministerie van Financiën in het eindejaarsbericht 2020 een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in de belastingen in 2020. cm: plukt voor u de hoofdzaken er uit en zet deze op een rij. Dit wijzigt er in de autobelastingen vanaf 2020.
Fijnstoftoeslag vervuilende diesels
Per 1 januari 2020 gaat in de Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 een fijnstoftoeslag van 15 procent gelden voor dieselpersonenauto’s en dieselbestelauto’s met een fijnstofuitstoot van meer dan 5 milligram per kilometer (mg/km) of 10 mg/kWh. De fijnstoftoeslag geldt ook voor dieselpersonenauto’s en dieselbestelauto’s als de fijnstofuitstoot niet bekend is, doordat het af-fabriek roetfilter is verwijderd. Dieselbestelauto’s van jonger dan 12 jaar worden geheel uitgesloten van de heffing.
Als u de fijnstofuitstoot van uw dieselauto zelf wilt opzoeken, kunt u kijken op kentekencheck van de RDW. Vul uw kenteken in en ga naar het tabblad ‘Motor & Milieu’. Klik op ‘Uitstoot’. Bij V.5 ‘Uitstoot deeltjes’ staat de fijnstofuitstoot van uw auto.
Lees ook: cm: Eindejaarstips 2019
WLTP-testmethode CO2
De definitie van CO₂-uitstoot in de Wet bpm 1992 wordt per 1 juli 2020 aangepast van ‘CO2-uitstoot gemeten conform de NEDC-testmethode’ naar: CO₂-uitstoot gemeten conform de WLTP-testmethode. Als gevolg van deze aanpassing is vanaf 1 juli 2020 de op het Certificaat van Overeenstemming (CvO) geregistreerde WLTP-CO₂-uitstoot de heffingsgrondslag van de bpm en daarmee de basis voor de berekening van het verschuldigde bedrag aan bpm.

Lees ook:
Eindejaarsbericht 2020: de inkomsten- en loonbelasting wijzigingen
Eindejaarsbericht 2020: dit wijzigt in de Vennootschapsbelasting vanaf 2020