
Cm: staat deze maand oog in oog met Bert Kok (40 jaar), business controller bij Vakmedianet. ‘Het accent van de controllersrol verschuift naar de soft skills. Het gaat er echt om dat je in gesprek bent. Kun je mensen meenemen in je verhaal? Kun je ze daarin ondersteunen? Dat zie ik duidelijk veranderen.’
Waarom Vakmedianet?
Drie jaar geleden kwam ik hier bij toeval terecht. Inmiddels zitten we volop in transitie: er heeft een directiewisseling plaatsgevonden. Mijn rol is een stuk actiever geworden. Ik kan nu echt mijn kennis en kunde gebruiken en mag overal over mee sparren. Ook met de cfo. Dat spreekt me erg aan. We hebben inmiddels ook een duidelijke stip op de horizon gezet (en die heb ik lang gemist).
Vakmedianet is een business-to-business uitgeverij. Vanaf 2008 heeft Vakmedianet in ieder segment en in iedere branche marktleiderschap opgebouwd met sterken merken op websites, in tijdschriften, opleidingen en congressen binnen het vakgebied. De ruim 300 medewerkers werken vanuit de locaties in Alphen aan den Rijn en Doetinchem.
Uw belangrijkste taken?
Ik werk voor het bouwcluster. Enerzijds zorg ik voor het opleveren van de cijfers. Anderzijds vertaal ik de cijfers naar de uitgevers. Financial control en business control lopen hier door elkaar heen. Daarnaast ben ik nu ad interim finance manager. De nieuwe finance manager gaat de finance-controlrol straks op zich nemen. Ik kan me dan meer op business control gaan richten. In het verleden heb ik beide rollen gedaan, daardoor ben ik een betere gesprekspartner denk ik.
Leukst en minst leuk?
Het leukst vind ik het helpen van mensen. Het vertalen van de cijfers naar de business. Waarbij de business van mij kan leren hoe je de getallen leest. En waarbij ik van de business kan leren hoe die getallen tot stand komen. Het accent van de controllersrol verschuift daarbij naar de soft skills. Het gaat er echt om dat je in gesprek bent. Kun je mensen meenemen in je verhaal? Kun je ze daarin ondersteunen? Dat zie ik duidelijk veranderen.
Het minst leuk vind ik het om handmatige overzichten in elkaar knutselen. Zolang de systemen dit nog niet voor ons doen, moeten we daar nog even doorheen. Maar daar wordt aan gewerkt.
Speciale projecten?
De inrichting van de finance organisatie is één project. Een ander belangrijk project is de inrichting van de systemen en het maken en inrichten van dashboards. Het misschien wel grootste project is het op orde maken van de basis in de systemen. We zijn de afgelopen jaren heel hard gegroeid door overnames. Nu gaan we optimaliseren.
Verbeteringen op uw afdeling?
Vereenvoudigen, zodat we meer kunnen automatiseren. Als je backoffice op orde is kun je de volgende stap maken. Als je dat slim doet en je richt het goed in, dan kun je als bedrijf naar een volgend level.
Permanente educatie?
Ik heb geen verplichting, maar het is het allerbelangrijkste in mijn vak. De afgelopen jaren heb ik niet anders gedaan dan mezelf bijscholen. Zorg je daar niet voor, dan sta je over een paar jaar buiten spel.
Sterke en verbeterpunten?
Communicatief ben ik vaardig. Ik kan goed luisteren, me goed verplaatsen in de ander. En ik heb een gezonde dosis zelfreflectie en humor.
Soms ben ik te snel, heb ik te snel mijn mening klaar terwijl het soms beter is om even af te wachten.
Hobby’s?
Ik mag graag hardlopen en ’s zomers zwemmen.
Belangrijk inzicht?
Je kunt het niet alleen doen. Je hebt elkaar echt nodig vanuit de verschillende disciplines.
En het valt me op hoeveel bedrijven blijven hangen in oude werkwijzen. We weten allemaal wel dat we dingen kunnen automatiseren, waarom gebeurt het dan niet? Stapje voor stapje kom je er ook. De kunst is dat je mensen meeneemt en laat zien dat het geen bedreiging is, maar dat het het werk leuker maakt.
Belangrijkste tip?
Er moet een goede werk-privébalans zijn. Zorg voor je zelf en blijf in conditie. Blijf dicht bij jezelf en doe de dingen die je leuk vindt en waar je goed in bent.
Dit interview is eerder verschenen in cm: 2020, afl. 1. Wilt u ook meedoen? Stuur een e-mail naar de redactie.