
De overheid doet te weinig in de jacht op witwasserij en andere criminele geldstromen. Dat zeggen de brancheorganisaties van belastingadviseurs tegen Trouw. Zo vinden de belastingadviseurs dat de opsporingsinstanties veel te weinig doen met verdachte zaken die zij aandragen.
Elk jaar wordt ongeveer 16 miljard euro aan fraude- en drugsgeld witgewassen in Nederland. Bedrijven uit de financiële sector kunnen sinds enkele jaren op forse boetes rekenen als ze niet genoeg maatregelen treffen om dat tegen te gaan. Banken, accountants en belastingadviseurs meldden in 2018 zo’n 60.000 mogelijk verdachte transacties bij de Financial Intelligence Unit (FIU). Veruit de meeste daarvan kwamen van banken, die ook de meeste transacties onder ogen krijgen. De FIU bestempelde vervolgens meer dan 15.000 van die transacties als echt verdacht.
Lees ook: Zo gaat u fraude en witwassen tegen
Te weinig mankracht
Daarna moet het OM of de fiscale opsporingsdienst Fiod een besluit nemen of de aanmeldingen daadwerkelijk bestraft moeten worden. Maar dit komt zelden voor. ‘Publieke opsporingsinstanties hebben de mankracht niet om werk te maken van alle meldingen die wij verplicht moeten doen’, stelt Wim Gohres namens de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) en Register Belastingadviseurs (RB). ‘Dat is frustrerend om te zien. Het komt nu te veel van één kant’, zegt hij.
Ook vanuit banken is deze kritiek al eens geuit. Waar veel banken inmiddels duizenden mensen inzetten voor het controleren op verdachte transacties, is hier bij het OM en de Fiod veel minder capaciteit voor.
cm: op Linkedin
Volgt u cm: al op Linkedin? Zo blijft u nog meer op de hoogte van de nieuwste updates en heeft u de kans om op artikelen te reageren. Zo blijven wij ook bij cm: op de hoogte van onze lezers en kunnen wij meer op de wensen inspelen.