
Cm: staat deze maand oog in oog met Erwin van Roon (34 jaar), group controller bij de Louwman Group. ‘Het gaat er niet om of je gelijk hebt, maar of je gelijk krijgt.’
Waarom Louwman Group?
Ik ben hier na mijn studie begonnen als internal auditor. Dat was een heel interessante leerschool. 6 jaar geleden ben ik overgestapt naar Group control. Die rol is sterk veranderd: veel meer gericht op management control en businesspartnering. Die reis heb ik mooi meegemaakt.
Er zijn hier heel veel disciplines: wholesales, lease, retail, logistiek, care en de focus op new mobility, dat maakt het continu boeiend. Nu komt daar nog een transformatie van productgeoriënteerd naar meer servicegeoriënteerd bovenop.
De Louwman Group is een van de grootste autodistributeurs in Europa. Het familiebedrijf (1923) is ook actief in retail, leasing en finance, new mobility, logistiek en hulpmiddelen voor mobiliteit. Op dit moment is het bedrijf in transformatie van productgeoriënteerd naar meer servicegeoriënteerd: private lease, car sharing, mobility as a service. Het heeft ca. 3.000 medewerkers.
Uw belangrijkste taken?
Dat is heel breed. De afdeling zorgt voor de consolidatie van de cijfers (maandcijfers, jaarrekening), risk management, maar ook cashflowplanning en wij zijn facilitator bij het maken van de plannen voor de financiële forecast. Het team bestaat uit 7 personen, allemaal hoogopgeleide professionals. Dat brengt een leuke dynamiek mee. Ik ben verantwoordelijk voor het financiëel-strategische domein. Mijn coördinerende rol komt tot uiting nu we met een nieuw performancemanagementsysteem bezig zijn. We willen ons rapportage- en planningsproces sterk verbeteren. Zo maken we ons klaar voor de toekomst. We zijn ook gestart met een divisiestructuur. Voorheen werkten we met volledig autonome bedrijven.
Leukst en minst leuk?
Het leukst is de brede rol tussen business en finance. Je komt met veel vraagstukken in aanraking. Minder leuk is de meer statutaire kant. De regeldruk neemt toe en dat maakt het minder aantrekkelijk.
Speciale projecten?
Het nieuwe performancemanagementsysteem en de inzicht-gedreven organisatie. Daarnaast zijn we ook bezig met het ontwikkelen van de financiële functie. Welke competenties hebben we nodig?
Verbeteringen op uw afdeling?
Ik denk dat we veel proactiever kunnen worden. Daar hebben we goede data en systemen voor nodig. We zijn nog te veel bezig met gisteren. Ook zitten we nog te veel op onze afdeling, terwijl het in de business gebeurt.
Permanente educatie?
PE is enorm belangrijk, ook als je geen verplichting hebt. Actualiteiten, maar ook social skills. Daar moet iedere financial aan werken. De veranderingen in het financiële domein vragen daarom.
Hobby’s
In mijn vrije tijd mag ik graag wielrennen en motorrijden.
Sterke en verbeterpunten?
Ik heb een duidelijke visie over wat nodig is om best in class te worden. Ik werk met een enorm hoog energieniveau. Ik word onrustig als we te lang stilstaan. Meer geduld hebben is dan ook een aandachtspunt. Dat heb je wel nodig om mensen mee te nemen in veranderingen.
Belangrijk inzicht?
Het gaat er niet om of je gelijk hebt, maar of je gelijk krijgt. Het zijn niet altijd de feiten die het hem doen. Het gaat er ook om hoe je het overbrengt. Hoe je het communiceert. En in een familiebedrijf leer je dat er naast het Angelsaksische model waarin je bent opgeleid, ook een Rijnlands model bestaat.
Waar lig je wakker van?
Ik zou er wakker van liggen als de sfeer op de afdeling niet in orde is. Ik heb een fantastisch leuk team. Dat vind ik heel belangrijk. Je moet met plezier naar je werk kunnen gaan.
Belangrijkste tip?
Het vakgebied verandert enorm. Wees je daar bewust van en zorg dat je er klaar voor bent. Data is het domein waar je als controller toegevoegde waarde levert.
Dit interview is eerder verschenen in cm: 2020, afl. 2. Wilt u ook meedoen? Stuur een e-mail naar de redactie.
>>Lees hier meer Oog in oog-interviews