
Nederland staat op de derde plaats van economieën die het hardst worden geraakt door het Corona-virus, aldus kredietverzekeraar Euler Hermes. In Nederland zijn inmiddels ruim 321 personen ziek en de ziekte lijkt zich snel verder te verspreiden. Hoe beschermt u uw organisatie tegen (de gevolgen van) een epidemie?
De landen die het hardst getroffen zijn door Corona zijn Taiwan en Zuid-Korea. Daarna volgen Nederland, Hongarije en Indonesië, stelt Euler Hermes. De sectoren die het hardst worden getroffen zijn chemie, transport, automotive, textiel en elektronica.
Bent u voorbereid op een epidemie?
Waar Covid-19 de kop opsteekt, volgen stringente maatregelen. Denk aan quarantaines waardoor medewerkers niet op hun werk kunnen komen en de tijdelijke sluiting van bedrijven en organisaties. Ook voordat de eerste besmetting in Nederland een feit was, ondervonden veel bedrijven de gevolgen van deze gezondheidscrisis, doordat leveranciers of afnemers in het buitenland de deuren gesloten hadden. Het is nog niet te voorspellen hoeveel mensen in Nederland ziek zullen worden. Maar de vraag die elke organisatie zich nu moet stellen, is: ben ik voorbereid op een epidemie?
Plannen maken
Voorbereiding op een epidemie begint bij goed kijken naar de organisatie:
- Waar ligt de kritische grens voor verzuim? Hoeveel mensen kan de organisatie missen voordat de bedrijfsvoering verstoord raakt? Welke mensen zijn echt onmisbaar?
- Hoe zorgen we ervoor dat de belangrijkste werkzaamheden doorgaan tijdens een verstoring? Is het mogelijk om werkzaamheden elders uit te voeren?
- Kun je je voorbereiden op uitval bij je belangrijkste leveranciers?
- Zijn er veranderingen die we nu al moeten doorvoeren om ervoor te zorgen dat de organisatie efficiënt blijft draaien tijdens een crisis? Kan iedereen bijvoorbeeld veilig vanuit huis inloggen op bedrijfssystemen? Zijn er systemen voor op afstand vergaderen?
Bedrijfscontinuïteit
Als de epidemie uw organisatie heeft bereikt, is het te laat om plannen te maken. Stel daarom nu een team samen dat verantwoordelijk is voor het maken van het bedrijfscontinuïteitsplan. In dit team moeten mensen zitten uit alle disciplines van het bedrijf, zoals de facilitaire dienst, IT, Communicatie, HR en Financiën. Het is van belang dat er mensen in zitten die kennis hebben van optreden in crisismomenten, bijvoorbeeld het hoofd Beveiliging of de veiligheidskundige.
Zorg dat volstrekt duidelijk is wie in het team de leiding heeft. Als de nood aan de man komt, moet er geen twijfel zijn over wie de beslissingen neemt.
Hou de communicatie in eigen handen. Mensen hebben behoefte aan duidelijkheid. Geruchten en desinformatie zijn schadelijk. Zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent. Het RIVM en de Wereldgezondheidsorganisatie leveren betrouwbare informatie. Ook de arbodienst kan helpen met adviezen en de voorlichting aan medewerkers.
Deeltijd-WW
De overheid erkent dat Covid-19 werkgevers voor buitengewone moeilijkheden kan plaatsen. In Nederland hebben met name technologiebedrijven problemen doordat leveranciers en afnemers platliggen. Medewerkers die in gebieden zijn geweest waar het virus reeds is geconstateerd, werken minimaal twee weken vanuit huis.
Nederlandse bedrijven die hinder ondervinden van het coronavirus mogen daarom een beroep doen op de regeling voor werktijdverkorting. Eerder werd de deeltijd-WW ook opengesteld voor bedrijven die hinder ondervonden van het SARS-virus.
Er moet sprake zijn van een direct verband tussen de werkvermindering en de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Bedrijven komen in aanmerking als ze minimaal twee, tot maximaal 24 weken 20 procent minder werk in de gehele onderneming hebben. Inmiddels hebben al zo’n 500 bedrijven deeltijd-WW aangevraagd voor hun personeel.
Lees ook: Minder werk door Corona? Zo vraagt u werktijdverkorting aan!
Voorkomen is beter dan genezen
Er zijn een aantal organisatorische en technische maatregelen die een werkgever kan treffen om de verspreidingskans van virussen zo klein mogelijk te maken:
Voorlichting aan personeel: maak duidelijk welke preventieve maatregelen er zijn en geef bekendheid geven aan het soort symptomen dat met het virus gepaard gaat. Dit geldt bij het personeel ook voor de thuissituatie. Zijn er mensen met symptomen? Vraag ze om thuis te blijven.
Overdrachtskans verminderen: beperk de dichtheid aan mensen in een ruimte (vergaderzalen, restaurants) en zorg voor goede ventilatie. Kom minder bij elkaar. Beperkt het gebruik van liften. En ontmoedig gebruik van volle bussen, trams en treinen. Hiervoor kunt u eventueel regelingen treffen.
Selectie van bepaalde groepen: zorg dat u in beeld hebt wie de sleutelfiguren zijn voor de continuïteit de organisatie. Deze mensen kunt u extra instrueren en begeleiden en eventueel periodiek medisch onderzoeken. Zorg ook dat u in beeld heeft wie binnen de organisatie veel in contact komen met andere mensen (bijvoorbeeld mensen van de logistiek, kantinepersoneel). Ook deze mensen kunt u extra instrueren, begeleiden en periodiek medisch onderzoeken.
Reizend personeel: weet welke voorzorgmaatregelen elders gelden en zorg voor goede voorlichting. Na terugkomst zo nodig enige tijd het contact met ander personeel beperken of vermijden en extra de gezondheid bewaken.
Medisch onderzoek: voorzieningen voor medisch onderzoek kunt u alvast regelen en zorg dat er een goed diagnostiekprotocol aanwezig is met de benodigde hulpmiddelen. Vraag de arbodienst om advies.
Technische maatregelen:
- Vergaderruimtes en bedrijfskantines en liften extra ventileren; eventueel voorzien van filters in de toevoerventilatie (FFP3 of HEPA-filters).
- In alle werkkamers waar meer mensen gelijktijdig werken, zorgen voor voldoende luchtverversing.
- Desinfectiemiddelen aanschaffen (mogelijk 70% ethanol). Dit om bij een verdachte besmetting de werkvlakken, ventilatiekanalen, filters enz. te kunnen desinfecteren.
Wat kunnen werknemers zelf doen?
Het is verbazingwekkend hoeveel mensen de meest basale hygiëneregels niet kennen of zich er niets van aantrekken. Wat zijn ze ook al weer?
Tip 1: De handen wassen
We beginnen meteen met misschien wel de allerbelangrijkste tip: Zeer regelmatig de handen wassen met zeep is de simpelste en meest effectieve manier om te voorkomen dat het virus u in zijn greep krijgt. Was maar wat meer de handen dan gewoon, zeker na vervuilende handelingen, zoals een niesbui of het snuiten van de neus. 30 seconden wassen is al genoeg om het merendeel van deze bacteriën te verwijderen.
Tip 2: Niet alleen wassen
Het goed drogen van de handen is minstens net zo belangrijk. Het beste is om met een papieren handdoekje gedurende 20 seconden uw handen goed droog te maken. Gooi deze daarna weg.
Tip 3: Geen hand voor de mond
Hoesten en niezen? Altijd in de binnenkant van uw elleboog. Nooit in de hand of in de lucht.
Tip 4: Papieren zakdoekjes
Gebruik alleen papieren zakdoekjes en gooi die na (een keer) gebruik weg.
Tip 5: Zorg dat u altijd een flesje alcohol gel bij zich heeft
Geen gelegenheid om uw handen (goed) te wassen? Alcohol gel is dan een goed alternatief. Zorg er dan ook altijd voor dat u een klein flesje bij u heeft, bijvoorbeeld in de tas, werkkleding of jas. Wrijf wel de gel in een op het flesje voorgeschreven tijd over de gehele hand, inclusief de vingertoppen. Een goede alcohol gel doodt 99,9 procent van de bacteriën op de handen, mits u het goed gebruikt.
Tip 6: Ventileer goed
Als iemand niest of hoest in een ruimte waar geen frisse lucht naar binnenkomt, dan blijven al die virusdeeltjes in de lucht zweven. En die ademt iedereen dan vervolgens weer in. Gooi af en toe even het raam of de deur open, hoe vervelend dat ook lijkt. De lucht schoont er door op, waardoor u weer minder kans hebt om besmette vochtdruppeltjes in te ademen.
Tip 7: Extra aandacht voor schoonmaken van contactvlakken
Ten tijden van een griepepidemie is het belangrijk om extra te letten op het schoonmaken van contactvlakken, oftewel, die kritische plekken waar de overdracht van griep het vaakst plaatsvindt. Toetsenborden, muizen, werkoppervlaktes, lichtknoppen, deurknoppen, kranen en de leuning van de trap zijn allemaal voorbeelden van plekken die u extra goed moet schoonmaken om (verdere) uitbraak van het griepvirus te voorkomen.
Bron: ANP, PWnet.nl, RIVM.nl