
Er zijn veel vragen over het Coronavirus. Wat zijn de rechten en plichten van de werkgever? En van de werknemer? Cmweb.nl duikt erin en geeft antwoord op de meest gestelde vragen.
De scholen en kinderopvang zijn gesloten. Hebben werknemers recht op calamiteitenverlof?
Werknemers kunnen calamiteitenverlof gebruiken om de opvang van hun kind te regelen. Het verlof duurt zolang de werknemer daarvoor nodig heeft. Dat kan enkele uren en hooguit enkele dagen zijn. Het loon wordt tijdens het calamiteitenverlof doorbetaald.
Lees ook: Zo werkt calamiteitenverlof
Kan de werkgever werknemers dwingen thuis te werken?
Over het algemeen bepalen werkgever en werknemer samen waar zij werken. De overheid geeft daar geen advies over. Als het virus is vastgesteld bij een personeelslid, dan doet de GGD zogenoemd contactonderzoek.
Mag een werknemer thuiswerken bij een Coronadreiging in de omgeving van zijn werk?
Of een werknemer thuis mag werken in geval van Coronadreiging, hangt af van de afspraken die hij daarover met zijn werkgever maakt.
Lees ook: Minder werk door Corona? Zo vraagt u werktijdverkorting aan
Mag of moet een werknemer naar het werk als het Coronavirus in zijn privéomgeving is gesignaleerd?
Iemand die huisgenoot is van een patiënt met Covid-19 moet thuis blijven omdat hij mogelijk besmet is geraakt met het virus. In overleg met de werkgever mag hij eventueel wel thuiswerken. Als de werknemer zelf niet ziek is en in staat is om te werken en hij beschikt over de faciliteiten om thuis te werken, dan moet hij zelfs gewoon werken. Wanneer de zieke huisgenoot noodzakelijke verzorging nodig heeft, kan de werknemer een beroep doen op zorgverlof.
Moet een werkgever werknemers beschermingsmateriaal tegen het Coronavirus aanbieden?
Een werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek. Dat betekent dat als u in een omgeving werkt waar u kans op besmetting loopt, uw werkgever u beschermingsmateriaal moet aanbieden. Overigens adviseert het RIVM alleen voor medisch personeel mondkapjes. Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele mondkapjes en dan in combinatie met andere persoonlijke beschermingsmiddelen.
Mag een werknemer thuis blijven als het Coronavirus is gesignaleerd in de plaats waar zijn werk zich bevindt?
Als ergens het Coronavirus is vastgesteld, treedt er een protocol via de GGD in werking. Dat bepaalt welke maatregelen worden genomen. Het sluiten van uw werklocatie (dus geen toegang tot de werkplek) kan een maatregel zijn.
Wat moet een werknemer doen als hij het Coronavirus denkt te hebben?
Denkt een werknemer dat hij het coronavirus heeft, dan gaat hij niet naar het werk en belt hij de huisarts. Voor meer informatie over wat u kunt doen, kijk op www.rivm.nl.
Mag een werkgever een werklocatie sluiten bij een coronadreiging, zodat werknemers geen toegang hebben tot de werkplek?
Een werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving. Afhankelijk van de situatie kan het sluiten van een uw werklocatie daarbij horen.
Als een werknemer in quarantaine of isolatie moet blijven, kan de werkgever hem dan verplichten vakantiedagen op te nemen?
Een werkgever kan u niet verplichten vakantiedagen op te nemen en moet uw loon doorbetalen.
Lees ook: Corona rukt op! Zo beschermt u de organisatie tegen een epidemie
Moet de werkgever het loon doorbetalen als een werknemer tijdens vakantie vanwege besmetting met het coronavirus ziek is en in het buitenland in quarantaine of isolatie moet blijven?
Als een werknemer ziek is moet de werkgever het loon doorbetalen. De dagen dat de werknemer ziek is gelden niet als vakantie-, maar als ziekteverlofdagen.
Wat als een deel van het personeel in het buitenland niet naar werk kan komen? Moet de werpgever hen doorbetalen?
Als het gaat om personeel dat niet in staat is weer naar het werk te komen vanwege verplichte quarantaine, reisbeperkingen of andere blokkades vanwege het coronavirus, dan is de kans groot dat de werkgever hen moet doorbetalen. Het hangt echter van de specifieke omstandigheden en het lokale arbeidsrecht per land af welke regels precies gelden.
Wie bepaalt of een ondernemer bij een besmetting zijn zaak moet sluiten?
Dat bepaalt de lokale- of nationale overheid.
Krijg een ondernemer schadevergoeding of compensatie voor een eventuele sluiting?
Nee, dit valt onder het ondernemersrisico. Er is wel een regeling voor werktijdverkorting.
Mag een werknemer weigeren als zijn werkgever hem vraagt naar een risicogebied te gaan?
Controleer altijd het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Geeft dit ministerie een negatief reisadvies af dan kan de werknemer de opdracht van de werkgever weigeren.
Bron: Rijksoverheid
Dit artikel is geactualiseerd op 16 maart 2020.