
Het is een mooi gebaar van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om in deze tijden van de Coronacrisis de deadline van de jaarverantwoording niet knellend te laten zijn voor zorgorganisaties. “De vraag is of het echt nodig en verstandig is”, stelt Fizi, de vereniging van en voor zorgfinancials.
“Zorgorganisaties zijn doorgaans al in een ver gevorderd stadium met hun jaarverantwoording en de voorlopers hebben deze zelfs al afgerond”, zegt Fizi. De organisatie geeft vervolgens een aantal tips voor het besluit als een zorgorganisatie alsnog uitstel wil aanvragen:
1. Uitstellen van de jaarverantwoording betekent dat het oude jaar niet is afgerond en dat het dus later dan 1 juni nog nodig is om terug te kijken naar 2019. Dat terwijl de huidige crisissituatie vraagt om vooruitkijken, de focus leggen op wat op dit moment speelt en scenario’s bedenken.
2. Uitstel betekent het dossier op een later moment opnieuw oppakken terwijl de kennis nu paraat is.
3. Het maatschappelijk verkeer en externe stakeholders (zoals financiers en leveranciers) beschikken na 1 juni over verantwoordingsinformatie. Wellicht wensen zij juist in deze tijd eerder definitieve jaarverantwoordingen te zien, om te kunnen beoordelen hoe organisaties er financieel voor staan.
4. Kijk goed naar de contractuele verplichtingen en convenanten met financiers.
5. Als de situatie in een organisatie al onzeker was voor de uitbraak van corona, dan zou in een reguliere situatie een beroep op uitstel gedaan kunnen worden. Dat zou in deze situatie ook gekund hebben, met wellicht een iets soepelere beoordeling en toekenning dan de afgelopen jaren.
6. De werkzaamheden en kosten van de accountant kunnen toenemen als gevolg van herbeoordeling van de ‘continuïteitsveronderstelling’ en de gebeurtenissen na balansdatum.
7. De continuïteitsveronderstelling kan door de aanhoudende informatiestroom in principe dagelijks gewijzigd worden als gevolg van nieuwe inzichten. Dan is het wellicht beter om snel tot een definitieve afronding te komen. Ook kan de periode na de directe Coronacrisis leiden tot aanvullende onzekerheden.
8. De statuten en medezeggenschap kunnen anders bepalen dan het ministerie nu toestaat. Doorgaans is er statutair bepaald dat er op een uiterlijke datum na afloop van het boekjaar de jaarcijfers definitief goedgekeurd moet zijn en is er op basis daarvan geen uitstel mogelijk (meestal is in de statuten een termijn opgenomen van 6 maanden na afloop boekjaar). Indien uitstel noodzakelijk is, dient de raad van bestuur een besluit tot uitstel te nemen met goedkeuring van de raad van toezicht.
9. Als de accountantscontrole nog loopt en de afstemming alleen digitaal kan, leidt dit mogelijk tot vertraging waardoor de deadline van 1 juni misschien net te krap wordt, dan is een klein beetje marge wel handig.
10. Is er door ziekte (wegens corona) een capaciteitsprobleem (bij zowel de zorgaanbieder als de accountant) dat niet tijdig opgelost kan worden, dan is uitstel prettig.