
Ondernemers zijn blij met aanvullende afspraken die vakbonden, kabinet en ondernemersorganisaties hebben gemaakt over het tweede noodpakket voor ondernemers. Dat meldden MKB-Nederland en VNO-NCW in een reactie op de aanpassingen.
Volgens de ondernemersorganisaties wordt de vergoeding voor vaste lasten verdubbeld en zijn nadere afspraken gemaakt over hoe ondernemingen kunnen herstructureren. “Met de verlenging en de extra vergoeding kunnen we naar verwachting weer extra bedrijven en mensen helpen om door deze zware tijd te komen”, zo klinkt het.
Lees ook: Mogelijk toch een ontslagboete bij nieuwe steunpakket
Ruimte voor noodzakelijke herstructurering
De vergoeding voor vaste lasten gaat van maximaal 20.000 euro naar maximaal 50.000 euro. Ook komt er meer ruimte voor “noodzakelijke herstructuring” van bedrijven die gebruikmaken van de loonkostenvergoeding (NOW). Volgens Jacco Vonhof (foto), voorman van MKB-Nederland, was in eerste instantie sprake van een te mager tweede noodpakket als het gaat om de tegemoetkoming voor vaste lasten. “Met een ruime verdubbeling van deze vergoeding komt er nu meer lucht voor een grotere groep ondernemers. Dat is winst voor heel veel mkb’ers.
Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, zette met name in op een verlenging en verbetering van de loonkostenvergoeding voor ondernemers. “En dat is gelukt. De uitdaging wordt nu om voor na de zomer bij een langer aanhoudende crisis het herstelvermogen van Nederland nog centraler te stellen.”
Lonkend perspectief
Het nieuwe steunpakket van de overheid biedt volgens vakbond CNV een “lonkend perspectief” om Nederland uit de crisis te helpen. Ook FNV en de Vakcentrale voor Professionals (VCP) zijn positief over de aanvullingen op het vorige week gepresenteerde noodpakket. “Het kabinet laat zien dat het onze zorgen over behoud van werkgelegenheid serieus neemt, en perspectief wil bieden”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein in een eerste reactie.
Het kabinet heeft aangekondigd dat er toch een boete komt om misbruik van de zogeheten NOW-steunregeling bij bedrijfseconomisch ontslag tegen te gaan. Werkgevers moeten in principe bij grote ontslagrondes overeenstemming bereiken met vakbonden. Anders wordt de subsidie gekort met 5 procent van de totale loonsom. Het blijft daarnaast zo dat de subsidie altijd wordt gecorrigeerd voor werknemers die worden ontslagen.
Lees ook: Koolmees bereid vakbonden grotere rol te geven bij ontslag
Vakbonden betrokken
“Dit is een duidelijke verbetering ten aanzien van het noodpakket dat vorige week werd gepresenteerd. De uitgangspositie van werknemers is versterkt”, concludeert de VCP-voorzitter. Zijn collega-voorzitter Piet Fortuin van CNV vult aan: “Doordat de vakbonden bij grotere ontslagen (meer dan twintig mensen) betrokken zijn kunnen we werkenden zo goed mogelijk naar een nieuwe baan begeleiden.” Vakbond FNV vindt het ook heel goed nieuws dat de steunmaatregel wordt verlengd tot oktober.
“We gaan nu samen met kabinet en werkgevers een werkagenda opstellen om ook de gevolgen van de crisis op lange termijn op te vangen”, zegt FNV-voorzitter Han Busker. Hij vindt daarnaast dat er voor jongeren en studenten nog extra maatregelen nodig zijn, aangezien zij met veel onzeker werk te maken hebben en bij het begin van de crisis vaak als eersten op straat zijn gezet. “De tegemoetkoming van 600 euro per maand is natuurlijk te weinig om van te leven. Het is daarom van groot belang dat zij aan het werk kunnen blijven of weer in dienst worden genomen als ze hun werk hebben verloren.”