
Cm: staat deze maand oog in oog met Damian Bouland (24 jaar), finance recruiter bij HighQ en programmacommissaris bij Nive managers platform. ‘Soft skills zijn echt heel belangrijk.’
Waarom HighQ?
Via een businesscase van school ben ik in contact gekomen met HighQ. Dat contact heb ik onderhouden en na een half jaar bij een ander bedrijf ben ik bij HighQ begonnen. Eerst als financial. Maar ik ging toen al mee naar opleiders en vond dat erg leuk. Zo ben ik ‘aan de andere kant van de tafel’ terechtgekomen. Als programmacommissaris verbreed ik mijn kennis en kom ik in contact met (ervaren) finance professionals.
HighQ ondersteunt organisaties met vraagstukken op het gebied van personeel, processen en informatie binnen de financiële kolom. De kracht zit in het samendoen. Er werken circa 40-45 werknemers.
Uw belangrijkste taken?
Marketing, HR en Sales zit verweven in het recruitmentvak. Ik ben in hoofdlijnen verantwoordelijk voor het werving- en selectieproces en de online marketing. Daarnaast ben ik stagecoördinator, ook voor stagiairs die we bij klanten plaatsen.
Speciale projecten?
Met het PPI-model (processen, personeel, informatie) proberen we de cfo/financieel manager volledig te ontzorgen. Andere bureaus vullen de posities in, wij kijken bijvoorbeeld ook naar een Excel-cursus, of een risicoscan en bieden dan een totaaloplossing aan met partners.
Leukst en minst leuk?
Het sociale gedeelte vind ik het leukst: mensen helpen aan een nieuwe vervolgstap in hun carrière. Minder leuk is dat je als recruiter vaker nee dan ja hoort.
Huidige trend in recruitment?
Als recruiter ben je nu veel meer aan het searchen. De reacties op vacatures zijn een stuk minder. Vooral juniors krijgen via LinkedIn al veel aanbiedingen en kunnen zo hoge eisen stellen. Persoonlijke aandacht helpt overigens wel.
Ondernemingen zoeken steeds vaker mensen met de juiste soft skills. Een diploma zegt iets over je kennis, maar het is ook belangrijk dat je mensen kunt overtuigen. De computer neemt veel van de hard skills over. Iemand moet dus goed kunnen communiceren, dingen kunnen overbrengen en de vertaalslag maken van de cijfers richting de business.
Last van coronacrisis?
Redelijk. Sinds de corona-uitbraak moet alles digitaal. Normaal zie je kandidaten face-to-face, dat is nu dus wel anders.
En je merkt dat sommige ondernemingen het merken in hun omzet. De externen zijn dan de eersten waarop bespaard kan worden. Daartegenover staat ook weer dat ondernemingen kosten willen besparen, wat een kans kan zijn voor financiële mensen. De medaille heeft dus 2 kanten.
Lees ook de artikelen: Hoe beleven controllers de coronacrisis?
Sterke en verbeterpunten?
Mijn sterke punten liggen op het sociale en mensgerichte vlak. Ik heb interesse voor andere mensen. Dat moet je echt hebben als recruiter. Analytisch zijn en er echt voor gaan om een goede match te vinden. Mijn financiële achtergrond speelt hierin een belangrijke rol.
Soms kan ik me te veel vastbijten in dingen. Dan doe je heel erg je best en matcht het uiteindelijk toch niet. Dan komt mijn perfectionisme naar boven en kan ik daar best een baalmomentje van hebben.
Vrije tijd?
Voetbal, fitness, buiten hardlopen en squashen. Daarnaast houd ik van het sociale leven met vrienden en bekenden: eten en drinken, uitgaan.
Belangrijk inzicht?
Het belang van soft skills. Op school ben je echt heel erg bezig met de hard skills. Je doet veel kennis op. Maar dingen als vergaderen, presenteren, notuleren en dergelijke, daar is bij ons te weinig aandacht aan besteed. Dus echt communicatie binnen organisaties heb ik on the job moeten leren.
Waar lig je wakker van?
Als iemand geen open kaart speelt. Je stelt een kandidaat voor voor een vacature en die zegt er volledig voor te gaan, maar belt een uur van tevoren dat ie toch ergens anders getekend heeft. Daar kan ik wel wakker van liggen. Daar moet je toch ook weer mee naar de klant toe.
Dit interview is verschenen in cm: 2020, afl. 5. Wilt u ook meedoen? Stuur een e-mail naar de redactie.
>> Lees hier meer Oog in oog-interviews