
Onrustig overkomen, te snel praten of geen lucht meer overhebben terwijl u de jaarcijfers presenteert. Veel mensen hebben er last van tijdens het spreken voor een groep. Hoe helpt uitademen en spreken met interpunctie u hierbij?
Stress versus ademhaling
Ademhaling gaat vaak mis wanneer iemand gestrest raakt. ‘Weet ik mijn verhaal nog?’, ‘Sta ik op de goede plek?’ Of ‘Vinden mijn collega’s mijn verhaal wel interessant genoeg?’ Door de ervaren stress zitten mensen hoog in hun adem; er is veel lucht ingeademd en daarmee staan we ‘op onze tenen’ tijdens het spreken. Er is dan eigenlijk maar heel weinig lucht beschikbaar om goed te kunnen praten. De reden? Mensen ademen in voordat ze beginnen met praten. Doe dit zelf maar eens na: adem in en begin vervolgens met spreken. Voelt u dat u direct gespannen de zinnen uitspreekt? Dat kunt u beter.
Adem úit
De oplossing is dan ook vrij simpel: adem uit voordat u spreekt. Probeer het nu nog eens: adem uit en begin met praten. U zult merken dat u direct rustiger overkomt. Een tweede oefening die helpt met uw ademhaling tijdens presentaties is door een pauze te laten vallen. Vooral als u de neiging hebt om te snel of te gehaast te praten, is dit een goede training. Kies hiervoor drie simpele zinnen. Spreek alle zinnen uit en laat na iedere zin een pauze van twee seconden vallen. Bijvoorbeeld: ‘Dit is een pen’… … ‘Dit is míjn pen’… … ‘Deze pen is fantastisch’. Het gaat er hierbij dus niet om wat u inhoudelijk zegt, maar om de stilte ertussen. Zo leert u met een pauze te spreken. In deze pauzes kunt u rustig in- en uitademen voordat u verder gaat met uw verhaal. Door zo stellig zinnen uit te spreken leert u daarnaast om kort, bondig en to the point te zijn.
Spreek met punten en komma’s
Dat brengt ons direct bij het volgende punt: spreken met interpunctie. Als u van nature – of door de zenuwen – snel spreekt, zou u misschien denken dat langzamer praten helpt. Toch is dit niet zo’n goed plan. Het klinkt dan namelijk al snel alsof uw batterijtje … het… langzaam … begeeft. Het geheim zit niet per se in het spreektempo, maar juist in het inlassen van pauzes. Als u gemiddeld na iedere drie zinnen een pauze inlast, kunt u verder zo snel praten als u wilt. Het belangrijkste? De begrijpelijkheid voor de luisteraars. Wees bij de komma even stil en laat na een punt een iets langere pauze vallen. U geeft uw collega’s dan de tijd om uw verhaal in zich op te nemen en te begrijpen. U kunt dit goed trainen met de eerdergenoemde oefening.
Het even stil zijn voor de groep klinkt misschien ongemakkelijk, maar als u het goed oefent gaat het steeds natuurlijker. Daarbij helpt u uw publiek om uw verhaal beter te begrijpen én blijft uw boodschap ook nog eens beter hangen. Succes!
Dit artikel is verschenen in cm: 2020, afl. 4.
Auteur: Job ten Bosch, managing director van Debatrix (job.tenbosch@debatrix.com)
Lees hier meer artikelen over Beïnvloeden en overtuigen.