
De overheid heeft al een scala aan steunmaatregelen ingevoerd die ondernemend Nederland door deze crisis moeten loodsen. In dit artikel leest u een aantal aandachtspunten die niet tot de steunmaatregelen behoren, maar die uw onderneming wel kunnen helpen. Soms op korte termijn, soms op de middellange termijn.
1.Jaarcijfers
Het eerste aandachtspunt betreft de jaarcijfers 2019. Mogelijk is deze jaarrekening nog niet definitief. Dit maakt het mogelijk om daarin aandacht te besteden aan de gevolgen van de coronacrisis. Ondanks het feit dat deze crisis pas in 2020 voet aan land zette in Nederland kan dit toch gevolgen hebben voor 2019. Zo kan er mogelijk fiscaal een voorziening worden opgenomen. Het is niet toegestaan om in alle gevallen een voorziening te vormen. Bij het vormen van een voorziening moet er namelijk rekening worden gehouden met de volgende fiscale vereisten (o.b.v. het Baksteen-arrest):
- De oorsprong van de uitgaven ligt in feiten en omstandigheden die zich voorafgaand aan de balansdatum hebben voorgedaan (oorsprongeis). Dit is bijvoorbeeld het geval bij slijtage aan het dak van het bedrijfspand. Als de slijtage zich heeft voorgedaan vóór de balansdatum dan kan hiervoor een voorziening voor groot onderhoud worden gevormd
- De uitgaven kunnen worden toegerekend aan de periode tot en met de balansdatum(toerekeningseis). U kunt de toekomstige uitgaven niet toerekenen aan toekomstige voordelen en het zijn ook geen kosten van toekomstige jaren. Een voorbeeld is het salaris tot de ontslagdatum van een op non-actief gestelde werknemer, die niet meer in de onderneming terug zal keren
- Er bestaat een redelijke mate van zekerheid dat de uitgaven zich zullen voordoen (zekerheidseis). De kans dat de uitgaven zich voordoen, moet groter zijn dan de kans dat de uitgaven zich niet zullen voordoen.
2. Alsnog in 2019 opnemen?
De fiscale regels maken het mogelijk om door het vormen van een voorziening rekening te houden met gebeurtenissen in 2020 die een nader licht werpen op de winst over 2019. Denk daarbij allereerst aan de post debiteuren. Mogelijk weet u inmiddels dat sommigen van uw afnemers in grote financiële problemen zijn gekomen als gevolg van de coronacrisis. Dit kan aanleiding zijn om een voorziening hiervoor te vormen (voorziening dubieuze debiteuren). Daarmee voorziet de onderneming dat zij een deel van haar vorderingen niet zal kunnen innen. Dit verlaagt het belastbaar bedrag.
Tip!
Kijk ook naar de mogelijkheid om btw terug te vragen op oninbare vorderingen. Dit kan na verloop van één jaar na facturatie of eerder wanneer duidelijk is dat de vordering niet meer geïnd kan worden.
Ook de waarde van de voorraden binnen uw onderneming kan beïnvloed worden door de coronacrisis. Bijvoorbeeld wanneer u flink heeft ingekocht voor verkopen via winkels in het voorjaar van 2020. Deze verkopen zullen hoogstwaarschijnlijk flink tegenvallen en de waarde van uw voorraad kan hierdoor behoorlijk dalen. Denk aan kleding. Dit kunt u in uw jaarrekening 2019 voorzien door een voorziening hiervoor te vormen.
3. Melding betalingsonmacht
Om als ondernemer het privévermogen te beschermen wanneer men onderneemt met een BV is de melding van betalingsonmacht van groot belang. De Ontvanger (Belastingdienst) heeft namelijk de mogelijkheid om belasting- en premieschulden van een rechtspersoon te verhalen op het vermogen van een ander, namelijk op het privévermogen van de bestuurder van die rechtspersoon. In beginsel kan een bestuurder alleen aansprakelijk worden gesteld indien het aan kennelijk onbehoorlijk bestuur van de bestuurder is te wijten dat de belastingschuld niet is betaald. Denk daarbij aan het niet bijhouden van de administratie, onrechtmatige overdracht van bezittingen van de bv en overige onrechtmatige handelingen in het zicht van een faillissement en het niet tijdig deponeren van jaarstukken.

Het Ministerie van Financiën heeft echter besloten dat een aparte melding van betalingsonmacht in deze coronacrisis niet meer nodig is
Kennelijk onbehoorlijk bestuur is moeilijk te bewijzen maar het is de Belastingdienst makkelijk gemaakt omdat kennelijk onbehoorlijk bestuur vermoed wordt aanwezig te zijn als de bv haar betalingsproblemen niet tijdig heeft gemeld. Dit vermoeden mag alleen worden weerlegd als de bestuurder aannemelijk maakt dat het niet aan hem te wijten is dat niet tijdig is gemeld. In de praktijk slaagt een bestuurder er vrijwel nooit in een vermoeden te weerleggen. Tijdig melden houdt in principe in dat de betalingsonmacht moet worden gemeld binnen veertien kalenderdagen na het tijdstip waarop de schuld betaald had moeten zijn.
En tegenwoordig?
In principe zou u voor belastingschulden die uw BV niet kan voldoen, dus een melding van betalingsonmacht moeten indienen. Het Ministerie van Financiën heeft echter besloten dat een aparte melding van betalingsonmacht in deze coronacrisis niet meer nodig is als er al om uitstel van betaling van de loonheffingen en de btw is verzocht. Een bestuurder van een rechtspersoon die onder de vennootschapsbelasting valt hoeft dus geen melding meer in te dienen als de bv al een verzoek om uitstel van betaling heeft gedaan. Dit besluit geldt voor de verstreken tijdvakken, maar ook voor de toekomstige tijdvakken. De goedkeuring ziet op meldingen die gaan over tijdvakken vanaf februari 2020. Voor tijdvakken daarvoor had al eerder een afzonderlijk melding van betalingsonmacht gedaan moeten worden. Daarnaast ziet deze melding alleen op belastingschulden. Voor onbetaalde pensioenpremies dient contact opgenomen te worden met het pensioenfonds.
Opgelet!
Het is dus zaak goed in de gaten te houden wat de status is van de onderneming ten aanzien van de melding betalingsonmacht. Welke belastingschulden zijn er? Vallen deze onder de automatische melding tijdens de coronacrisis of zijn deze van eerder? Moet er (alsnog) gemeld worden?
4. Tweede aandachtspunt aansprakelijkheid
Naast de melding van betalingsonmacht speelt ook de rechtsvorm een belangrijke rol bij het beschermen van privévermogen. Zo kan een ondernemer met een IB-onderneming (eenmanszaak, VOF) geconfronteerd worden met zakelijke schuldeisers die hun vordering proberen te verhalen op zijn privévermogen. Door de gekozen rechtsvorm zijn deze ondernemers namelijk hoofdelijk aansprakelijk voor zakelijke schulden. Onderneemt men via een rechtspersoon (bv, nv) dan is dit in principe niet het geval. Dit roept de vraag op of het zinvol is (en mogelijk) om een IB-onderneming nu in te brengen in een bv.

Het is mogelijk een reeds ontvangen voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2020 te wijzigen.
Deze route wordt op dit moment door veel ondernemers serieus onderzocht, maar lijkt alleen raadzaam op het moment dat de onderneming ook daadwerkelijk in de buurt komt van de omvang en winstgevendheid (onder normale omstandigheden) die een dergelijke overgang rechtvaardigen. U loopt anders het risico nu flinke kosten te maken en fiscaal nadeel te leiden met het oog op een mogelijke privé-aansprakelijkheid. In dat geval lijkt het zinvoller na te gaan op welke manieren u deze aansprakelijkheid beter kunt voorkomen/beperken. Denk hierbij aan huwelijkse voorwaarden, verzekeringen en dergelijke.
5. Fiscaal en/of juridisch?
Een IB-onderneming kan met terugwerkende kracht worden ingebracht in een bv. Wanneer u tijdig een intentieverklaring deponeert kan dit fiscaal per 1 januari 2020 plaatsvinden. Dit betekent echter niet dat juridisch de aansprakelijkheid ook al vanaf dat moment overgaat op de bv. Dit is pas het geval op het moment dat de bv daadwerkelijk is opgericht en het kapitaal met behulp van de inbreng van de onderneming is volgestort. Met andere woorden, de inbreng van de IB-onderneming in een vennootschap biedt u alleen meer rechtsbescherming naar de toekomst. Het is de vraag of een onderneming niet reeds te veel beschadigd is om dit zinvol in te zetten. Deze optie lijkt zodoende meer weggelegd voor ondernemingen die in principe financieel gezond zijn, tegen het niveau van een bv-structuur aanhikken en met het oog op de economische crisis besluiten op deze manier de privé-aansprakelijkheid te beperken.
6. Aanpassen voorlopige aanslag
Dan nog enkele zaken voor de portemonnee van de ondernemer zelf. Om boodschappen te kunnen blijven doen is er de TOZO-regeling opgetuigd via gemeenten. Deze biedt ondernemers, zzp’ers en dga’s, de mogelijkheid om een bijstandsuitkering te krijgen. Maar er zijn meer manieren om de liquiditeit voor de ondernemer privé in stand te houden. Wanneer men onderneemt via een eenmanszaak of VOF dan heeft men niets met de vennootschapsbelasting te maken. De winst uit onderneming wordt in dat geval belast met inkomstenbelasting. De coronacrisis zal dan ook gevolgen hebben voor de verschuldigde inkomstenbelasting. Het is mogelijk een reeds ontvangen voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2020 te wijzigen. Dit kan door via de site van de Belastingdienst in te loggen op ‘Mijn Belastingdienst’. Via die portal kunt u een verzoek indienen tot aanpassing. Heeft u geen voorlopige aanslag 2020 ontvangen maar verwacht u over dit jaar een teruggaaf, bijvoorbeeld vanwege de aftrek van hypotheekrente? Ook dan is het raadzaam een verzoek tot een voorlopige aanslag 2020 in te dienen bij de Belastingdienst.
7. Extra toeslagen?
Verder kan een flink verlies aan inkomen er ook voor zorgen dat een ondernemer recht krijgt op toeslagen waar hij eerder geen aanspraak op kon maken. In Nederland worden diverse soorten toeslagen uitbetaald aan inwoners. Deze hebben ten doel hen te ondersteunen bij specifieke uitgaven. Denk hierbij aan zorgtoeslag voor de zorgverzekering of huurtoeslag voor het betalen van huur. Ook kinderopvangtoeslag heeft een specifiek doel, namelijk ondersteuning bij het betalen van de kosten van kinderopvang zodat meer mensen blijven werken. Daarnaast bestaat er nog kindgebonden budget. Het doel hiervan is gezinnen met jonge kinderen met een beperkt inkomen financieel te ondersteunen. Al deze toeslagen kennen eigen regels en grensbedragen. Afhankelijk van uw situatie omtrent inkomen en gezinssamenstelling komt u wel of niet voor een toeslag in aanmerking.
Ontvangt u reeds één of meerdere toeslagen? Dan kan de coronacrisis en de daaruit voortvloeiende daling van uw inkomen ervoor zorgen dat u recht heeft op een hogere maandelijkse uitkering. Dat zou natuurlijk een prettige aanvulling zijn in deze moeilijke periode. Maak hiervoor een inschatting van uw inkomen in 2020. Dit kunt u vervolgens doorgeven aan de Belastingdienst. U dient hiervoor via de site van de belastingdienst in te loggen op het onderdeel ‘Mijn Toeslagen’. Ontvangt u op dit moment nog geen toeslagen? Ga dan na of de daling van uw inkomsten ervoor zorgt dat u hiervoor wel in aanmerking komt. Op de site van de belastingdienst kunt u hiervoor een proefberekening maken. Wanneer hieruit blijkt dat u inderdaad aanspraak kunt maken op één of meerdere toeslagen, dan kunt u deze vervolgens aanvragen. Ook hiervoor dient u via de site van de belastingdienst in te loggen op het onderdeel ‘Mijn Toeslagen’. Vervolgens kunt u een aanvraag indienen.
Willem van Kasteren, eigenaar van WVK Belastingadvies
Dit artikel wordt ook gepubliceerd in magazine cm: 5
cm: op Linkedin
Volgt u cm: al op Linkedin? Zo blijft u nog meer op de hoogte van de nieuwste updates en heeft u de kans om op artikelen te reageren. Zo blijven wij ook bij cm: op de hoogte van onze lezers en kunnen wij meer op de wensen inspelen.