
Vanwege de coronacrisis is de meldplicht voor grensoverschrijdende belastingconstructies een half jaar uitgesteld. Deze zou op 1 juli 2020 ingaan, maar dat wordt nu 1 januari 2021. De meldplicht vloeit voort uit een Europese richtlijn om belastingontduiking tegen te gaan.
In Europa worden lidstaten verplicht om een meldingsplicht in te voeren voor bepaalde adviezen met een grensoverschrijdend karakter. De meldingsplicht rust op in Nederland gevestigde intermediairs, personen die primair betrokken zijn bij het advies. Daaronder vallen vooral belastingadviseurs, maar ook andere beroepsgroepen, bijvoorbeeld accountants, notarissen, advocaten, financiële adviseurs en consultants.
Lees ook: Alles wat u moet weten over de meldplicht grensoverschrijdende belastingconstructies
Oorspronkelijk zouden potentieel agressieve grensoverschrijdende fiscale constructies vanaf 1 juli 2020 bij de Belastingdienst gemeld moeten worden onder de Europese Mandatory Disclosure/DAC6. Deze termijn verschuift een half jaar, maar de periode van terugwerkende kracht blijft gehandhaafd. Dat betekent dat constructies opgezet vanaf 25 juni 2018 gemeld moeten worden (zie ook de bijgewerkte tijdlijn onderaan).
Grensoverschrijdende constructies melden
Onder de nieuwe meldplicht moeten adviseurs grensoverschrijdende constructies melden. De Belastingdienst moet op de hoogte worden gesteld van de constructie, de implementatiedatum ervan, welke voorzieningen precies belastingvoordeel opleveren, de waarde van de transacties en welke entiteiten in andere lidstaten bij de constructie betrokken zijn.

Tijdlijn Mandatory Disclosure (DAC-6) (Bron: Belastingdienst)