
Het kabinet en sociale partners hebben de gesprekken over de uitwerking van het pensioenakkoord afgerond, op basis van de doelen uit het vorig jaar afgesloten pensioenakkoord. Zo worden pensioenaanspraken losgelaten en vervalt de noodzaak voor het gebruik van rekenrente en dekkingsgraden.
De betrokken partijen leggen de uitwerking op korte termijn voor aan hun achterban. De uitwerking wordt daarna vastgelegd in een hoofdlijnennotitie die minister Koolmees voor de zomer naar de Tweede Kamer stuurt.
Op hun website laat het Ministerie van Sociale Zaken weten: ‘Het stelsel wordt transparanter en persoonlijker, en sluit beter aan bij de ontwikkelingen in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Ook biedt het nieuwe stelsel eerder perspectief op een koopkrachtig pensioen en blijven premies voor ondernemers stabiel. Ook kunnen zelfstandigen gemakkelijker pensioen opbouwen’.
Lees ook: Compensatie: heet hangijzer van pensioenakkoord
Gegeven de zeer uitzonderlijke economische situatie heeft het kabinet toegezegd de vrijstellingsregeling van vorig jaar ook dit jaar in te zetten. Dat betekent dat pensioenfondsen met een dekkingsgraad boven 90% de pensioenen niet hoeven te verlagen. Daarvoor telt de dekkingsgraad van 31 december van dit jaar. Met de uitwerking van de eerder gemaakte afspraken zetten kabinet en sociale partners gezamenlijk een belangrijke stap richting een toekomstbestendig pensioenstelsel dat werkt voor alle deelnemers, jong en oud. Een stelsel met draagvlak onder alle betrokken partijen.
Reacties in Tweede Kamer
De eerste reacties vanuit de Tweede Kamer op de pensioendeal tussen het kabinet en de sociale partners zijn overwegend positief. Sommige fracties houden evenwel de kaarten nog tegen de borst, zolang minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) de details van het akkoord nog niet heeft prijsgegeven. D66 noemt het bereikte akkoord ‘knap werk’. VVD-Kamerlid Van Der Linde legt uit: ‘Je weet straks precies hoeveel er voor jou is belegd. Dat maakt het pensioen begrijpelijk. Bovendien zijn we de discussie over rekenrente kwijt.’
Lees ook: Bestaand pensioenlandschap zal drastisch veranderen door pensioenakkoord
Kritische geluiden zijn te horen bij 50PLUS. Zij menen dat gepensioneerden nog geld tegoed hebben. ‘Als het nieuwe stelsel gebaseerd wordt op premie en rendement dan hebben natuurlijk ook de gepensioneerden daar recht op’. De SP is erg kritisch, vooral omdat de pensioenuitkeringen in het nieuwe stelsel onzekerder worden. ‘Het lijkt er op dat we ons beste pensioenstelsel ter wereld gaan inruilen voor een onzeker gokpensioen’ meent Kamerlid Bart van Kent.
Verzekeraars: weeffout
Het Verbond van Verzekeraars noemt het vrijdag gesloten pensioenakkoord ‘positief en noodzakelijk’, maar wijst tegelijk op een ‘weeffout’ die volgens de brancheorganisatie moet worden hersteld. De verzekeraars hekelen in dit verband dat door de gekozen premiesystematiek het mogelijk wordt dat twee werknemers van dezelfde leeftijd bij dezelfde werkgever een verschillende pensioenpremie krijgen. Iets wat volgens hen niet te verkopen is aan die werknemers. Daarnaast leidt de systematiek tot ‘complexe en niet uitlegbare regelingen’ voor werkgevers, met name in het mkb, die daar ‘gedurende tientallen jaren mee worden opgezadeld’. Ook zou het nieuwe stelsel voor deze ondernemers leiden tot onnodig hoge kosten. De branchevereniging wil met sociale partners en het kabinet om de tafel om alternatieven te bespreken.
Vakbonden tevreden over pensioenakkoord
‘Een deal waar we mee kunnen thuiskomen’. Met die woorden typeerde CNV-voorzitter Piet Fortuin het onderhandelingsresultaat over het nieuwe pensioenstelsel. Volgens CNV is alles bij elkaar een ‘historische stap voorwaarts’ gezet. De bond legt het resultaat met vertrouwen voor aan de achterban. FNV-bestuurder Tuur Elzinga legt uit dat er vrijdag nog een paar harde noten gekraakt moesten worden, maar dan ging het eigenlijk om de formulering in plaats van om de onderhandelingen. ‘Dit is ‘m’, zo benadrukt hij.
Gepensioneerden willen indexatie
Ouderenorganisatie ANBO is vooralsnog niet gelukkig met het akkoord. Het nieuwe pensioenstelsel levert niets op voor gepensioneerde, menen zij. ‘Er lijkt geen enkele aandacht voor deze groep’, zegt directeur-bestuurder van ANBO Liane den Haan. ‘Zij hebben vooral de lasten gedragen van het huidige onredelijke stelsel, maar missen de vruchten van de vernieuwing. Dat is onredelijk en onevenwichtig.’