
Een werknemer heeft recht op vakantiegeld van minimaal 8 procent van het bruto jaarsalaris van het afgelopen jaar. Als gevolg van het coronavirus zoeken werkgevers naar manieren om hun kosten te verlagen. Later uitbetalen van vakantiegeld kan dan ter discussie komen. Wat zijn de regels?
Vakantiegeld en corona
Moet een werkgever vakantiegeld doorbetalen als hij een NOW-toekenning heeft?
De werkgever ontvangt met de NOW-subsidie ook een compensatie voor de opbouw van de vakantiebijslag voor de maanden juni, juli, augustus en september (dat zijn de maanden waarover de subsidie voor de loonsom wordt toegekend). Het overige deel van de vakantiebijslag waarop de werknemer recht heeft wordt niet gesubsidieerd, maar is uiteraard wel verschuldigd aan de werknemer.
Voor de vraag wanneer en hoe de werkgever de vakantiebijslag uitbetaalt geldt in eerste instantie de wettelijke regel dat de opgebouwde vakantiebijslag over de periode juni 2019 t/m mei 2020 in de maand juni 2020 moet zijn uitbetaald. Van dit tijdstip kan worden afgeweken bij schriftelijke overeenkomst, bijvoorbeeld een cao of (als de cao die ruimte biedt) een arbeidsovereenkomst.
Mag de werkgever vakantiegeld inhouden om de maandelijkse salarissen te kunnen voldoen?
Nee, tenzij werkgevers en werknemers dit afspreken in een plan om het bedrijf te laten voortbestaan.
Mag een werkgever het uitkeren van het vakantiegeld in mei uitstellen?
Volgens de wet moet het opgebouwde vakantiegeld over de periode van de maanden juni t/m mei uiterlijk op 30 juni zijn uitbetaald. Sommige bedrijven en organisaties hebben ervoor gekozen op een ander, vast moment de jaarlijkse opbouw van vakantiegeld uit te betalen. Dat moet dan wel zijn geregeld in een schriftelijke overeenkomst tussen de werkgever en de werknemer, zoals een cao of een arbeidsovereenkomst. Als er betalingsproblemen zijn, kan de werkgever het vakantiegeld op een later tijdstip of in termijnen betalen, mits een eventuele cao die ruimte biedt en de werknemer hiermee schriftelijk heeft ingestemd.
Is de werknemer zijn geld kwijt als het bedrijf failliet gaat en het vakantiegeld is vanwege corona niet uitgekeerd?
Als de rechter een bedrijf failliet verklaart, kan de werknemer zich melden bij het UWV. Het UWV betaalt dan een uitkering aan de werknemer. Deze uitkering vergoedt (achterstallig) loon, vakantiegeld, vakantiedagen, niet-afgedragen pensioenpremies en bijdragen aan het tijdspaarfonds.
Iedereen die een arbeidsovereenkomst heeft en in Nederland woont heeft recht op vakantiegeld, dat staat in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WMM). De wettelijke naam voor vakantiegeld is vakantiebijslag. Het vakantiegeld bouw je op tussen 1 juni van het ene jaar en 31 mei van het volgende jaar. De meeste werkgevers betalen in mei of juni het vakantiegeld uit.
Lees ook: Vakantiedagen: dit zijn de regels
Opbouw vakantiegeld
Vakantiegeld wordt berekend over het brutoloon dat een werknemer heeft verdiend in het afgelopen jaar. Onder het brutoloon vallen ook:
- provisie (beloning voor verleende diensten),
- prestatietoeslagen,
- gevarengeld,
- tegemoetkomingen in de hypotheek.
Niet meegeteld worden zaken die niet tot het loonbegrip horen, zoals:
- verdiensten uit overwerk,
- vakantiegeld zelf,
- winstuitkeringen,
- uitkeringen bij bijzondere gelegenheden,
- onkostenvergoedingen,
- eindejaarsuitkeringen.
Sinds 2018 moet de werkgever voor overwerk ook gemiddeld het minimumloon betalen. Dit betekent dat hij ook vakantiegeld over deze extra uren moet betalen. Vakantiegeld wordt berekend over de volle waarde van de overuren, dus ook over de eventuele overwerktoeslag.
Uitzondering
Daarnaast is het niet verplicht om vakantiegeld uit te betalen over een bedrag aan loon dat omgerekend meer dan 3 keer het minimumloon bedraagt. Dan kan de werkgever schriftelijk met de werknemer overeenkomen dat de werknemer geen vakantiegeld of een lager bedrag aan vakantiegeld krijgt.
Ziekte
Als de werknemer ziek is, loopt de opbouw van zijn vakantiegeld door. Was het loon lager door ziekte of verlof? Dan bouwt de werknemer vakantiegeld op over dat lagere loon.
Moment van uitbetalen vakantiegeld
Uiterlijk in juni moet de werkgever vakantiegeld betalen aan de werknemers. Nemen werknemers eerder in het jaar vakantie op, dan kunnen werkgever en werknemer overeenkomen om het op dat moment opgebouwde vakantiegeld (dus vanaf 1 juni) eerder over te maken. Vakantiegeld kan ook op een ander moment uitgekeerd worden, maar daarvoor is een schriftelijke overeenkomst nodig. Het moet in ieder geval eens per 12 maanden worden uitbetaald.
De meeste bedrijven betalen het geld jaarlijks in mei uit. Werkgevers kunnen er ook voor kiezen het vakantiegeld in termijnen uit te betalen (bijvoorbeeld elke maand bij het salaris), maar dit moet dan wel geregeld zijn in de arbeidsovereenkomst of CAO. En het moet apart op de loonstrook vermeld worden. Betaalt de werkgever het vakantiegeld te laat, dan kan de werknemer een verhoging eisen van maximaal 50 procent.
Uit dienst
Als een werknemer uit dienst treedt, moet de werkgever het opgebouwde vakantiegeld meteen uitbetalen.
Bron: Rijksoverheid