
Digitalisering van financiële processen is in 2023 goed op weg in Nederland, zo blijkt uit een steekproef. Over drie jaar wordt nog maar een vijfde van de bedrijfsprocessen handmatig uitgevoerd, zo is de verwachting. Het gaat hierbij meestal om automatisering van processen, maar bij meer dan de helft van de bedrijven ontbreekt nog altijd een overkoepelende digitale strategie.
Hoewel digitalisering onder Nederlandse bedrijven toeneemt, denkt ruim een derde van de organisaties dat de meeste bedrijven nog aan het begin van digitalisering staan. Dat blijkt uit onderzoek van Visma Software, dat jaarlijks een steekproef uitvoert onder eindverantwoordelijken op financieel gebied. Het gaat hierbij mogelijk om bedrijven die verder in hun digitale ontwikkeling staan dan de meeste organisaties, wat het des te opvallender maakt dat een overkoepelende digitale strategie meestal ontbreekt.
Volgens de digitaliseringsindex kiest 22 procent van de bedrijven voor digitale transformatie, waarbij de organisatiestructuur volgt vanuit de digitale strategie, in plaats van het digitaliseren van bestaande processen. Onder financials staat digitalisering op strategisch niveau hoger op de agenda, nu er allerlei kleinere stappen zijn genomen om processen te automatisering, zo bleek eind vorig jaar uit het IT Vision-onderzoek van cm: en Executive Finance.
Lees ook: Exclusief IT Vision-onderzoek: van boekhouder naar informatiemanager
Positief over digitale toekomst
Bedrijven verwachten dat de digitaliseringsslag de komende vijf jaar flink toeneemt. ‘De verwachtingen van het bedrijfsleven over de situatie in vijf jaar tijd zijn veel positiever dan de vorige jaren,’ staat te lezen in het Visma-rapport. ‘59% van de organisaties voorziet dat dan alle processen in het merendeel van de bedrijven zal zijn geautomatiseerd. Vorig jaar was dat nog niet de helft (44%). Zeker in de grootzakelijke markt hebben ze veel vertrouwen in de voortgang van de digitalisering, met 68%.’
Mkb digitaliseert minder
Het mkb blijft logischerwijs achter met digitalisering ten opzichte van grootzakelijke ondernemingen, die meer resources hebben voor implementatie van digitale middelen. Opvallend is wel dat kleine organisaties dit jaar meer digitaliseringsplannen hebben dan grote. Op het gebied van HR, verkoop en marketing en de urenadministratie willen bedrijven nog een digitaliseringsslag maken. Momenteel loopt het midden- en kleinbedrijf volgens het onderzoek achter met onder meer e-factureren (66 procent tegen een gemiddelde van 73 procent), digitale bestellingen (53 procent tegen een gemiddelde van 62 procent), digitale urenregistratie (62 tegen 71 procent) .
Lees ook: Voor finance professionals is datagedreven bedrijfsvoering meerjarenplan
Groei van phishing
De grootste zorg van digitaliserende bedrijven is en blijft de ICT-beveiliging. De groei van phishing en whaling (waarbij C-level gericht wordt benaderd door online fraudeurs die zich voordoen als collega’s) maakt bedrijven er niet gerust op. Ook de cultuuromslag blijft een uitdaging: een organisatie kan wel voortvarend digitaliseren, maar als werknemers hun traditionele workflow behouden, blijft transformatie uit. Daarnaast maken gedigitaliseerde bedrijven zich druk om compliance aan privacywetgeving.
