
Door de coronacrisis worstelen werkgevers met de re-intergratieinspanningsverplichting van langdurig zieke werknemers. Leden van de Tweede Kamer vroegen het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid daarom om een verlenging van de periode loondoorbetaling, maar daar ziet de minister, mede gebaseerd op cijfers van het UWV, momenteel geen reden voor.
Uitkeringsinstantie UWV verwacht wel dat werkgevers de coronacrisis vaker als grond aandragen om niet te kunnen voldoen aan de inspanningsverplichting voor re-integratie van langdurig zieke werknemers. Dat gebeurt nu al, maar ook ten onrechte, omdat de problemen er al waren voordat de crisis begon. Dat staat te veranderen, meent het UWV. Dat staat in een Kamerbrief die minister Koolmees stuurde in antwoord op vragen van diverse fracties naar aanleiding van verschillende artikelen over sociaaleconomische beoordelingen van re-integraties.
Een werkgever is de eerste 104 weken verantwoordelijk voor een vaste werknemer die ziekte verzuimt en is verplicht tot een re-intergatieinspanning. Het UWV voert vervolgens een toetsing van re-integratieverslag uit (RIV-toets) om te bepalen of de coronacrisis voldoende grond is voor werkgevers om niet te voldoen aan de re-integratieinspanning.
Lees ook: Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie makkelijker vanaf 1 januari 2020
Coronacrisis soms opgevoerd
Het is niet bekend hoe vaak werkgevers corona-omstandigheden naar oordeel van UWV terecht als deugdelijke grond aandragen, meldt de minister. De coronacrisis wordt soms opgevoerd, maar als dat volgens het UWV ten onrechte is gebeurd, is dat meestal omdat de tekortkomingen ook al voor de corona-periode aanwezig waren. De uitkeringsinstantie vermoedt dat, naarmate de huidige situatie langer gaat duren, de coronacrisis vaker gerechtvaardigd blijkt als deugdelijke grond voor de tekortkomingen.
‘Het re-integreren van zieke werknemers is en blijft maatwerk,’ schrijft Koolmees. ‘In de huidige situatie kan dat soms lastiger zijn, maar soms ook juist extra mogelijkheden bieden, bijvoorbeeld omdat mensen thuis kunnen werken. De RIV-toets door UWV is altijd maatwerk, waardoor UWV op dit moment dan ook rekening houdt met de impact van corona en de daarbij behorende maatregelen. Op dit moment zie ik geen reden tot het verlengen en compenseren van de loondoorbetalingsperiode.’
Lees ook: Hoe verder na 104 weken ziekte en wat te doen bij hernieuwde uitval?
Gesprekken ministerie en sociale partners
‘Bij de WIA-beoordeling bekijkt UWV of werknemers voldoen aan de voorwaarden van een WIA-uitkering. Deze voorwaarden worden, ook in de huidige uitzonderlijke situatie, niet aangepast. Ik kies er niet voor om een eventuele verlenging van de loondoorbetalingsperiode te compenseren. Hierover zijn reeds gesprekken geweest tussen mijn ministerie en de sociale partners. Na een relatief lange periode van 104 weken van loondoorbetaling of een Ziektewet-uitkering hebben betrokkenen mogelijk recht op een WIA-uitkering, inclusief de ondersteuning bij re-integratie.’
Lees ook: Bedrijfsverzekeringen van A-Z: Ziektekosten- en verzuimverzekering