
Via de NOW-regeling ontvangt u een voorschot van het UWV van tachtig procent van de berekende tegemoetkoming. Met verschillende tools kunt u diverse scenario’s doorberekenen om te zien of u daarna mogelijk recht heeft op een nabetaling of een bedrag moet terugbetalen.
De tweede NOW-regeling geeft bedrijven die een omzetverlies van minstens twintig procent verwachten van juni tot september een tegemoetkoming om de loonkosten te betalen. Het kabinet wil hiermee stimuleren dat werknemers worden behouden ondanks tegenvallende resultaten door de coronacrisis. Over de berekende tegemoetkoming ontvangt u een voorschot. Als het omzetverlies lager is dan verwacht, zult u het voorschot deels moeten terugbetalen. Zo verwacht winkelketen HEMA zo’n zes miljoen euro te moeten terugbetalen omdat verliezen lager bleken dan verwacht doordat winkels open konden blijven en de online verkoop verdubbelde. Het is dus erg belangrijk dat de forecast voor de omzet dit kwartaal accuraat is.
Lees ook: Omzetdaling minder groot dan verwacht: HEMA moet helft NOW terugbetalen
Voorschot van het UWV
Werkgevers die over 4 maanden ten minste 20 procent omzetverlies hebben tussen 1 juni en 30 november 2020, kunnen voor de periode van 1 juni 2020 tot en met 30 september 2020 een tegemoetkoming krijgen. Het UWV betaalt een voorschot van tachtig procent en voert na de subsidieperiode een berekening uit op het daadwerkelijk behaalde omzetverlies. Als de verliezen zwaarder zijn dan geschat, kan het definitieve bedrag waar u recht op heeft hoger zijn dan verwacht en ontvangt u een nabetaling.
De uitkeringsinstantie heeft een rekentool uitgebracht om dat verlies te berekenen en adviseert om de gegevens zo exact mogelijk in te vullen op basis van de nauwkeurigste schatting van financials. In de tool kunt u het omzetverlies opsplitsen in het verwachte verlies per maand. Kies een startdatum (1 juni, 1 juli of 1 augustus) en vul de forecast per maand in.
Lees ook: Zo berekent u de tegemoetkoming loonkosten onder NOW 2.0
Forecast van omzetverlies
De forecast is uiteraard een aangepaste verwachting, waarbij de afgelopen maanden een indicatie kunnen zijn van de te verwachten resultaten. De rekentool biedt daar verder geen hulp bij, deze berekent puur een percentage van verwacht omzetverlies op basis van de ingevulde cijfers. Kortom, de hulp levert de informatie die nodig is voor een NOW-aanvraag. Factoren waar de overheid en diverse tools geen rekening mee houden zijn bijvoorbeeld seizoensgebonden omzetverschillen en vertraagde omzet door latere leveringen. Dat zijn elementen die moeten worden meegenomen in een zo accuraat mogelijke voorspelling.
Spreek ook met uw afdeling sales over hun bijgestelde verwachtingen, met inkoopmanagers en directieleden over hun begrotingen. Kijk naar de learnings van de afgelopen paar maanden en houd rekening met de impact van de diverse financiële regelingen die het kabinet heeft uitgezet om de coronacrisis economisch het hoofd te bieden.
Omzetscenario’s berekenen
Met deze informatie is niet alleen de NOW aan te vragen, maar kunnen controllers ook gebruikmaken van de simulatietool NOW van het UWV. Hiermee wordt de hoogte van de tegemoetkoming berekend en kunt u verschillende scenario’s toetsen met meevallende en tegenvallende resultaten. Zo krijgt u een nauwkeuriger beeld of u bedragen van het NOW-voorschot moet terugbetalen, of mogelijk recht hebt op aanvullende subsidie.
In de tool zijn het verwachte verlies en het werkelijke verlies met elkaar te vergelijken. Behalve deze percentages vult u de loonsom in voor de maand maart – waar de NOW-tegemoetkoming op wordt gebaseerd – en voor elke maand waarover de tegemoetkoming wordt uitgekeerd. De tool berekent vervolgens op basis van dit scenario het bedrag van de tegemoetkoming, het voorschot, de tegemoetkoming na de definitieve berekening en het verschil tussen voorschot en definitieve berekening.
Gebruik hier de Rekenhulp omzetverlies
Gebruik hier de Simulatietool NOW