
De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemer (Tozo) wordt met 9 maanden verlengd, zo kondigt het kabinet aan. Er wordt naast de partnertoets nu een vermogenstoets toegevoegd en na 1 juli 2021 vallen zzp’ers die nog worstelen onder de reguliere bijstandverlening voor zelfstandigen. Om te voorkomen dat veel mensen daarin vallen worden zelfstandigen vanaf 1 januari 2021 gestimuleerd om zich te oriënteren op hun toekomst.
De eerste regeling liep van maart tot en met mei en werd daarna nog eens vier maanden verlengd. Vanaf 1 oktober gaat een derde periode van start, zo schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer. In de tweede regeling werd een partnerinkomenstoets toegevoegd en zoals verwacht komt daar nu een beperkte vermogenstoets bij. Het CPB adviseerde dit eerder om ervoor te zorgen dat de steun effectiever wordt en terechtkomt bij zzp’ers die het geld het hardst nodig hebben. ‘Vanwege het karakter van de bijstandsregeling vindt het kabinet het wenselijk om naast het inkomen ook beschikbare geldmiddelen te betrekken bij het bepalen van het recht op Tozo’, schrijft het kabinet.
Lees ook: Steun- en herstelpakket: NOW, TOZO en TVL met 9 maanden verlengd
Vermogenstoets
Deze vermogenstoets wordt volgens het kabinet zodanig vormgegeven dat zelfstandigen niet worden gedwongen onderdelen van hun bedrijf of zelfstandig beroep te liquideren. Dit zou ten koste gaan van de levensvatbaarheid van de onderneming en het weer kunnen herstarten van de zelfstandige activiteiten na de coronacrisis. Door de vermogenstoets wordt de inzet van de Tozo gerichter en moet er minder oneigenlijk gebruik zijn.
De toets houdt in dat ondernemers met meer dan 46.520 euro aan direct beschikbare geldmiddelen (zoals contant geld, bank- en spaarsaldo en aandelen, obligaties en opties e.d.) niet in aanmerking komen voor de Tozo 3. Ander vermogen, waaronder dat uit de eigen woning, afgeschermd pensioen, bedrijfspand, machines, zakelijke apparatuur en voorraden, wordt buiten beschouwing gelaten.
Steekproefcontroles
Voor het hanteren van de toets op beschikbare geldmiddelen zal, vanwege de uitvoerbaarheid, bij de aanvraag gewerkt worden met een verklaring van de zelfstandige en zal de juistheid van deze verklaring achteraf steekproefsgewijs door gemeenten gecontroleerd worden. Gemeenten, verantwoordelijk voor hun eigen beleid op dit punt, zijn inmiddels gestart met de eerste controles voor de eerste en tweede Tozo om eventueel misbruik op te sporen.
Oriënteren op de markt
Vanaf 1 januari wordt een nieuwe fase gestart van de regeling, waarbij zelfstandige ondernemers worden gestimuleerd om zich te oriënteren op een nieuwe toekomst. Gemeenten zullen samen met zelfstandig ondernemers inventariseren of en welke ondersteuning van de zelfstandig ondernemer nodig is. Dit kan bijvoorbeeld gaan om coaching, advies, bij- of omscholing en heroriëntatie. De Participatiewet biedt gemeenten de mogelijkheden om dit maatwerk te bieden, zo verwacht het kabinet.
Naar de bijstand
Vanaf 1 juli 2021 is de reguliere bijstandverlening voor zelfstandigen (Bbz) van toepassing. Dat biedt een vangnet waarop zelfstandig ondernemers zo nodig kunnen terugvallen, zowel voor ondernemers die hun bedrijf willen voortzetten, als voor ondernemers die hun bedrijf willen beëindigen. In overleg met gemeenten is gebleken dat de overgang naar het Bbz over negen maanden verantwoord is, gezien de lagere instroom in de Tozo en de tijd die gemeenten nog hebben om zich voor te bereiden. Deze termijn biedt ook zelfstandigen de tijd om zich hierop voor te bereiden.