
Een Haagse zorginstelling die failliet ging nadat in een rechtszaak bleek dat er onterechte declaraties waren gedaan, kreeg de FIOD over de vloer vanwege verdenkingen van gesjoemel met omzetbelasting en verduistering van 3 miljoen euro aan zorggeld.
Drie mensen, twee medewerkers van de zorginstelling die in 2018 failliet ging en een zzp’er die bij de organisatie was betrokken, worden verdacht van faillissementsfraude en verduistering van 3 miljoen euro aan zorggeld. De psychiatrische instelling had 12 miljoen euro ontvangen voor ondersteuning van patiënten, maar tijdens een eerdere rechtszaak bleek dat er zorg onterecht was gedeclareerd. Een verzekeraar vorderde daarop 5 miljoen euro terug, waarna de organisatie failliet ging.
Lees ook: Stappenplan fraudebeheersing: Zo handelt u bij (vermoedens van) fraude
Vervalste administratie
Na het faillissement kon de zorginstelling geen juiste administratie overhandigen aan de curator. De FIOD en het OM vermoeden dat de administratie is vervalst. De opsporingsdienst had bij het faillissement de organisatie al op het oog vanwege verdenkingen van fraude met inkomstenbelasting. Er werden valse facturen opgemaakt om te verdoezelen dat er onterecht geld was opgenomen, zoals de riante salarissen die de medewerkers zich zouden hebben toebedeeld.
Lees ook: Frank Cederhout: Beperk schade na fraudegeval
Onterechte declaraties
De verdachten zouden verder verbouwingen aan hun eigen woningen hebben gedeclareerd en die van familie, voor meer dan een ton aan meubels hebben gekocht en zouden ook te weinig belasting over hun inkomsten hebben betaald. De opsporingsdienst doorzocht twee woningen, een bedrijfspand en een opslagbox. Daarbij is er beslag gelegd op onroerend goed en waardevolle goederen, waaronder drie auto’s, sieraden en designertassen.
