
Er is een aantal wetten met betrekking tot duurzaamheid dat een grote impact gaat hebben op de financiële wereld. Het gaat om de Taxonomieverordening, de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), CO2-benchmarks en een zestal regelingen die MiFID II, de IDD, de UCITS-en de AIFMD veranderen.
Adviesbureau Charco & Dique zet de belangrijkste ontwikkelingen op dit gebied op een rij. Enkele wijzigingen lijken wellicht niet van belang voor organisaties die zich niet zo bezig houden met duurzaamheid, maar hebben toch een impact op alle organisaties. Deze regels zijn dan ook belangrijk voor alle financials.
1. De Verordening inzake informatieverschaffing (SFDR)
De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) vereist vanaf 10 maart 2021 dat financiële partijen hun duurzaamheidsinformatie openbaar maken. De informatieplicht geldt voor alle financiële marktpartijen of ze zich nou specifiek met duurzaamheid bezighouden of niet. Het gaat daarbij om uitgebreide gegevens. Als er bijvoorbeeld negatieve duurzaamheidseffecten worden meegewogen in beleggingsbeslissingen, moet voor tientallen indicatoren de impact worden aangegeven.
De SFDR vereist transparantie over de producten: partijen die een duurzaam financieel product leveren of daarover adviseren moeten de resultaten bijvoorbeeld meten en monitoren, waarschuwt het adviesbureau. Deze bepalingen treden nog niet meteen op 10 maart in werking en hoe streng de regels zijn hangt af van het product en welke duurzame doelen dit bevat.
Lees ook: Businesscase voor circulair ondernemen
2. De Taxonomieverordening
De EU introduceert per 1 januari 2022 een uniforme taxonomie voor ecologisch duurzame economische activiteiten. Met de Taxonomieverordening wordt vastgesteld welk deel van een belegging is geïnvesteerd in een ecologisch duurzame economische activiteit en beleggers die willen investeren in activiteiten met een positieve impact op het milieu worden hierover geïnformeerd. Vanaf 2023 is dit ook beschikbaar voor activiteiten die bijdragen aan een andere milieudoelstelling, zoals de circulaire economie.
3. CO2-benchmarks
Om klimaatverandering terug te dringen, heeft de EU heeft emissiereductieverbintenissen afgesproken en klimaattransitiebenchmarks opgesteld. Deze regels zijn sinds 30 april 2020 van kracht, maar toezichthouders handhaven die pas nadat bijbehorende gedelegeerde regelgeving definitief is. Met CO2-benchmarks kunnen financiële organisaties de duurzaamheidsprestaties van beleggingen in hun prestatiemetingen van producten meewegen. CO2-benchmarks die voldoen aan de eisen voor koolstofarme benchmarks kunnen het etiket ‘EU Climate Transition Benchmark’ en benchmarks die een positieve impact hebben, mogen het etiket ‘EU Paris-aligned benchmark’ dragen.
Lees ook: Ferdy van Beest over duurzaamheid en integrated reporting: ‘Duurzaamheid kan ook geld opleveren’
4. Integratie van ESG in MiFID II, UCITS, AIFMD en de IDD
De EC heeft in juni zes wetsvoorstellen gepubliceerd die wijzigingen aanbrengen in de richtlijnen MiFID II, UCITS, AIFMD en IDD. Deze aanpassingen volgen onder meer uit verplichtingen van de SFDR over transparantie wat betreft de integratie van duurzaamheidrisico’s voor ondernemingen. Organisaties moeten voortaan vragen naar de ESG-voorkeuren van klanten en dit wordt een vast onderdeel van de MiFID II- en IDD-geschiktheidstoets. De voorstellen moeten nog worden aangenomen en treden naar verwachting nog niet dit jaar in werking.