
Het NIBUD berekende dat thuiswerken een werknemer ongeveer 2 euro per dag kost. Die kosten bestaan bijvoorbeeld uit extra energiekosten, maar de werknemer maakt ook kosten voor koffie, toiletpapier en printen. Geen wonder dat steeds meer werknemers nu vragen om een thuiswerkvergoeding. Kan de WKR hier iets in betekenen?
Thuiswerkkosten vergoeden
Als werkgever maakt u ook kosten voor de werknemer. De koffieautomaat, gas en elektriciteit en het toilet kosten allemaal geld. Voor een gedeelte gaat het daarbij om een nihilwaardering. U maakt deze kosten dus zonder dat de werknemer hier belasting over hoeft te betalen. Die kosten maakt de werkgever op dit moment niet of nauwelijks meer, omdat veel werknemers momenteel thuis werken. In plaats daarvan maakt de werknemer deze kosten nu zelf. Bij een fulltime thuiswerker gaat het om zo’n 40 euro per maand. Werkgevers mogen deze kosten via een thuiswerkvergoeding vergoeden.
Lees ook: Zo benut u de grotere vrije ruimte binnen de WKR
Vergoeding uit de vrije ruimte
De kosten van de werknemer gaan – net als bij de werkgever – om de hogere kosten voor gas, water en licht. Daarnaast maakt de werknemer meer kosten voor koffie, toiletpapier en gaat eigen materiaal zoals een bureau en bureaustoel sneller stuk. Voor werknemers met een laag loon hebben die kosten een grote impact op het inkomen. Deze kosten zijn namelijk niet aftrekbaar. Het NIBUD adviseert daarom in overleg te gaan met de werkgever. Meer specifiek: werknemers willen graag een thuiswerkvergoeding ontvangen. Als de werkgever deze vergoeding onderbrengt in de vrije ruimte (3 procent over de eerste 400.000 euro in 2020), hoeft de werknemer hier geen belasting over te betalen.
Lees ook: Thuiswerken door corona, hier moet u op letten
Moet het?
Een thuiswerkvergoeding is niet verplicht. Een werkgever hoeft dus geen vergoeding te geven. Wel is de werkgever verplicht om een thuiswerkplek volgens de geldende arbonormen in te richten. Hiervoor kan de WKR worden gebruikt. Ook is het als goed werkgever redelijk om deze kosten aan de werknemer te vergoeden. In veel gevallen worden de reiskosten ook niet meer vergoed, waardoor het nettoloon van de werknemer er feitelijk op achteruit gaat. Worden de reiskosten nog wel vergoed, ook al werkt de werknemer thuis? Dan kunt u de werknemer er ook op wijzen dat de thuiswerkkosten wegstrepen tegen de reiskosten.