
Werkgevers kunnen nog tot en met 31 augustus een aanvraag doen voor NOW 2. De NOW-regeling is bedoeld voor werkgevers die als gevolg van het coronavirus kampen met ten minste 20 procent omzetverlies. Zij kunnen bij het UWV een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten, en hiervoor een voorschot ontvangen. Hiermee kunnen zij werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. De NOW 2.0 kan sinds 6 juli worden aangevraagd en voorziet in tegemoetkoming op de loonkosten vanaf 1 juni. Inmiddels kan er geen aanvraag voor de NOW 2.0 meer worden ingediend.
Inmiddels is bekend hoe het derde steun- en herstelfonds eruit gaat zien. Lees hier: Zo werkt het noodfonds overbrugging werkbehoud 3.0
Werkgevers die te maken hebben met tenminste 20 procent verwacht omzetverlies, kunnen bij UWV een tegemoetkoming voor deze vier maanden aanvragen ter hoogte van maximaal 90 procent van de loonsom, gerelateerd aan het omzetverlies. De omzetdaling wordt dan vastgesteld over een viermaands periode die start op 1 juni, 1 juli of 1 augustus 2020 en volgt daarbij de systematiek van de eerste periode (NOW 1.0). De NOW 1.0 kon worden aangevraagd tot en met 5 juni en voorzag in een tegemoetkoming in de loonkosten over de periode maart, april, mei 2020. Inmiddels kan er geen aanvraag voor NOW 1.0 meer worden ingediend.
Lees hier: Zo werkt het noodfonds overbrugging werkbehoud – NOW 1.0
Wie komt in aanmerking voor de NOW 2.0?
Elk bedrijf dat ten minste 20 procent omzetverlies verwacht over de maanden juni tot en met september 2020 komt in aanmerking. Op 6 juli opent het UWV het loket voor het aanvragen van NOW 2.0, er komt dan ook een online rekenhulp om het percentage omzetverlies te berekenen. Ook werkmaatschappijen waarbij het concern minder dan 20 procent omzetverlies heeft terwijl de werkmaatschappij ten minste 20 procent omzetverlies heeft, komen in aanmerking. Voorwaarde daarbij is dat de werkmaatschappij wel een eigen rechtspersoonlijkheid heeft.
Lees ook: Zo berekent u de tegemoetkoming loonkosten onder NOW 2.0
Dit zijn de voorwaarden voor NOW 2.0
- De werkgever vraagt gedurende de periode waarover hij de tegemoetkoming ontvangt géén ontslag aan voor zijn werknemers wegens bedrijfseconomische redenen. Is dat toch noodzakelijk, dan vermindert zijn subsidie met 100 procent van de loonsom(men) van de werknemer(s) waarvoor bedrijfseconomisch ontslag is aangevraagd.
- Bij grotere ontslagaanvragen in het kader van de Wet melding collectief ontslag (ontslag om bedrijfseconomische redenen voor 20 of meer werknemers) zal een korting van 5 procent van de uiteindelijke NOW-subsidie worden opgelegd, tenzij er een akkoord over de ontslagaanvraag is bereikt tussen de werkgever en de belanghebbende vakbonden (of bij gebrek daaraan een andere vertegenwoordiging van werknemers). Of, wanneer dat niet het geval is, deze partijen om mediation hebben gevraagd bij een bij de Stichting van de Arbeid in te richten commissie.
De werkgever heeft de mogelijkheid om een al ingediende ontslagaanvraag in te trekken. - Werkgevers hebben een inspanningsverplichting om hun werknemers te stimuleren een ontwikkeladvies aan te vragen of scholing te volgen voor behoud van werk.
- Over 2020 en tot en met de aandeelhoudersvergadering in 2021 mag geen dividend of bonus worden uitgekeerd en mogen er geen eigen aandelen worden ingekocht, wanneer er sprake is van een steunbedrag op of boven het bedrag waarvoor een accountantsverklaring vereist is. Voor werkmaatschappijen die als onderdeel van een concern een NOW-subsidie hebben gekregen geldt dit drempelbedrag niet, zij moeten zich hier altijd aan houden.
- De werkgever betaalt zijn werknemers 100 procent door.
- De werkgever is verplicht de subsidie uitsluitend te gebruiken voor betaling van de loonkosten.
- De werkgever is verplicht de werknemersvertegenwoordiging te informeren over een toegekende aanvraag.
- De werkgever moet een controleerbare administratie voeren waarin alle gegevens die van belang zijn, kunnen worden nagegaan. Tot 5 jaar na vaststelling van de subsidie moet hij desgevraagd inzage geven in deze administratie.
- De werkgever moet loonaangifte doen op grond van de Wet op de loonbelasting 1964 op de voorgeschreven momenten.
- De werkgever moet aan UWV melden als er dingen gebeuren die van belang kunnen zijn voor een beslissing tot wijziging, intrekking of vaststelling van de subsidie.
- De werkgever moet na afloop van de subsidieperiode een definitieve opgave van de omzetdaling indienen met daarbij een accountantsverklaring.
Voor deelname aan NOW 2.0 die per 1 juni geldt, maakt het niet uit of je wel of niet hebt deelgenomen aan de eerste NOW (maart, april, mei). Wanneer een werkgever vanaf 6 juli een eerste aanvraag doet, kun hij de periode voor omzetdaling laten beginnen op 1 juni, 1 juli of 1 augustus. Indien een werkgever voor de tweede keer een beroep doet op de NOW moet de omzetperiode aansluiten op de periode gekozen in het eerste tijdvak. De referentiemaand voor de loonsom is voor het tweede tijdvak (NOW 2.0) vastgesteld op maart 2020 (peildatum 15 mei).
Lees ook: Loket vaststelling NOW 2.0 uitgesteld tot 15 april
Wat zijn de gevolgen als de werkgever niet aan de voorwaarden voldoet?
Als blijkt dat de werkgever niet voldoet aan de voorwaarden, dan kan UWV het voorschot of de subsidie korten, opschorten of terugvorderen.
Bijvoorbeeld: een werkgever die subsidie ontvangt volgens de NOW-regeling dient toch een aanvraag in voor ontslag wegens bedrijfseconomische redenen. Dan wordt de subsidie gekort, met 100 procent van het loon van de werknemer(s) voor wie de ontslagaanvraag wordt ingediend.
Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen voor 20 of meer werknemers zal daarnaast een korting van 5 procent van de uiteindelijke NOW-subsidie worden opgelegd, tenzij er een akkoord over de ontslagaanvraag is bereikt met de vakbonden.
Gevolg van bedrijfseconomisch ontslag voor de NOW 2.0
Een van de voorwaarden in de NOW 2.0 is dat de werkgever gedurende de periode van 1 juni en 30 september 2020 geen ontslagaanvraag doet bij UWV wegens bedrijfseconomische redenen.
Als de werkgever deze voorwaarde schendt door toch een ontslagaanvraag in te dienen bij UWV, dan zal UWV deze ontslagaanvraag in behandeling nemen en daarop beslissen. Bij het vaststellen van de NOW-subsidie zal UWV daarvoor dan wel een correctie toepassen. Voor deze correctie is het niet van belang of UWV de ontslagaanvraag heeft toe- of afgewezen. Bij de definitieve vaststelling van de NOW-subsidie wordt het maandloon van de werknemer(s) voor wie ontslag is aangevraagd (zoals dat voor de subsidievaststelling wordt berekend) in mindering gebracht op de subsidie, volgens de berekeningswijze uit de subsidieregeling (3x loonsom referentiemaand x 1,4 x 0,9).
NOW 2.0 en loonkostensubsidie op grond van de Participatiewet
De overheid vind het ongewenst om loonkosten dubbel te subsidiëren. Daarom is verkend of de NOW-subsidie verrekend kan worden met de loonkostensubsidie op grond van de Participatiewet. Dit blijkt niet uitvoerbaar voor gemeenten. Daarom accepteert de overheid in deze bijzondere situatie de dubbele subsidiëring van de loonkosten. De kosten ervan zijn beperkt en zo kan onrust worden voorkomen bij werkgevers die mensen uit de doelgroep banenafspraak in dienst hebben.
Lees ook: NOW 2.0 verplicht om- en bijscholing: hoe betaalt u dat?
Geen dividend, geen bonus, geen aandelenkoop
Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming in de NOW-regeling moeten werkgevers ook beloven over 2020 en tot en met de aandeelhoudersvergadering in 2021 geen dividend of bonussen uit te keren. Ook mogen er geen eigen aandelen worden ingekocht. Die regel geldt alleen voor ondernemingen die meer dan 100.000 euro aan voorschot op de tegemoetkoming ontvangen. Voor werkmaatschappijen die als onderdeel van een concern een NOW-subsidie hebben gekregen geldt dit drempelbedrag niet. Zij mogen onder geen enkele voorwaarde dividend of bonussen uitkeren en eigen aandelen inkopen.
Hogere opslag en meer aandacht voor seizoenswerk
In de eerste NOW-regeling ontvingen werkgevers een opslag op de loonkosten van 30 procent. Dit percentage wordt verhoogd naar 40 procent. Ook is er meer mogelijk geworden om verschillen tussen de referentiemaand en de subsidieperiode op te vangen. In de nieuwe NOW-regeling wordt maart als referentiemaand genomen. Zo kunnen werkgevers waar veel seizoenswerk plaatsvindt makkelijker in aanmerking komen voor een tegemoetkoming onder de NOW-regeling. Bovendien is voor bedrijven met een seizoenspatroon ook een oplossing gezocht voor het eerste tijdvak.
Voorwaarden NOW 2.0 voor werkmaatschappijen binnen een concern
- Bij het concern moet sprake zijn van minder dan 20 procent omzetverlies, terwijl de werkmaatschappij wel ten minste 20 procent omzetverlies heeft.
- De werkmaatschappij moet een eigen rechtspersoonlijkheid hebben. Onderdelen van rechtspersonen, zoals een autonoom aan het economisch verkeer deelnemende onderdelen, vestiging of een businessunit komen niet in aanmerking.
- Personeel-bv’s moeten altijd uitgaan van omzetdaling op concernniveau. Op dat niveau komen de omzet(daling) en de inzet van het personeel immers samen. De loonsom zit bij de personeels-bv en de omzet zit bij de andere werkmaatschappijen. Daarom kan een personeels-bv niet aanvragen. Aangezien het werkgeverschap (het loonheffingennummer) en de omzet bij de werkmaatschappij gekoppeld moet zijn, kan alleen een werkmaatschappij aanvragen die zelf ook personeel in dienst heeft én omzet genereert. Accountants kunnen hier onderzoek naar doen.
- Een werkmaatschappij kan dus alleen haar omzetdaling rapporteren voor de loonheffingennummers die binnen haar werkmaatschappij vallen.
- Een werkmaatschappij (de werkgever) met 20 of meer werknemers moet met de belanghebbende verenigingen van werknemers – en bij het ontbreken daarvan een andere vertegenwoordiging van werknemers – een akkoord hebben over werkbehoud bij de werkmaatschappij. Hierbij wordt aangesloten bij de ‘belanghebbende verenigingen van werknemers’ in de zin van de Wet melding collectief ontslag (WMCO). Dit zullen vaak de vakbonden zijn met wie de cao gesloten is op bedrijfs- dan wel sectorniveau. Bij werkmaatschappijen met minder dan 20 werknemers volstaat akkoord van een vertegenwoordiging van werknemers.
- Concerns waarvan de werkmaatschappij een beroep doet op de regeling, moeten voorafgaand aan de aanvraag verklaren over 2020 geen dividend of bonussen uit te keren of eigen aandelen terug te kopen tot aan en inclusief de datum van de aandeelhoudersvergadering waarin de jaarrekening over 2020 wordt vastgesteld. Deze verklaring moet in de administratie worden bewaard. Hiervoor is het niet relevant of er sprake is van een Nederlands of buitenlands groepshoofd.
Lees ook: NOW: de belangrijkste vragen en antwoorden over het concernbegrip
Controlewaarborgen bij de concernbepaling
Bij de concernbepaling zullen een aantal controlewaarborgen gaan gelden. Hieronder de controlewaarborgen op hoofdlijnen:
- De andere werkmaatschappijen mogen geen opdrachten of projecten uitvoeren die ten koste gaan van de subsidievragende partij, die dit normaal gesproken zou uitvoeren en die voor de onderdelen binnen de groep of het concern afwijkend zou zijn. Er mogen in of over de meetperiode voor de verwachte omzetbepaling niet op een laat of later moment opdrachten worden omgeboekt van de subsidievragende partij naar een ander onderdeel binnen de werkmaatschappij.
- Als werknemers van de werkmaatschappij in het subsidietijdvak activiteiten ondernemen bij een ander onderdeel, dan dient bij de vaststelling van de subsidie het omzetverlies van de werkmaatschappij te worden verlaagd met de daaruit voortvloeiende (theoretische) omzet. Dit voorkomt dat door schuiven met personeel de loonkosten, die bij andere werkmaatschappijen via die omzet gedekt worden, voor financiering in aanmerking komen. Deze personen zijn immers gewoon aan het werk voor het concern en de omzet en resultaten van die activiteiten komen ook toe aan het concern (en de aandeelhouders).
- Het Transferpricing systeem, de interne afspraken over het toerekenen van kosten en baten binnen het concern, zoals wordt gebruikt in de jaarrekening 2019 of de laatst vastgestelde jaarrekening is leidend voor de meetperiode 2020. Het mag niet worden aangepast.
- Wijzigen van voorraden gereed product worden aan de omzet toegerekend. Dit beperkt het risico van schuiven met voorraden. Bijvoorbeeld: een productie-bv produceert goederen en verkoopt deze normaal direct aan de verkoop-bv. In de meetperiode houdt de productie-bv die goederen in voorraad, met een lagere omzet tot gevolg. Dat leidt ertoe dat dat de omzetdaling toeneemt, terwijl de activiteiten niet of slechts beperkt afnemen. Daarom wordt deze bijzondere voorwaarde voorgesteld voor werkmaatschappijen.
Herstelmogelijkheid werkmaatschappijen
In een Kamerbrief op 30 september kondigt minister Koolmees een aantal wijzigingen aan. Ten eerste gaat dat om de herstelmogelijkheid voor aanvraag op werkmaatschappijniveau. Sommige bedrijven beseften bij de aanvraag niet dat ze onderdeel zijn van een groep volgens de NOW en lopen daarom subsidie mis. Het kabinet gaat het mogelijk maken om in plaats van op het moment van de aanvraag om subsidieverlening, op het moment van de vaststellingsaanvraag te voldoen aan de voorwaarden die gelden voor subsidievaststelling op het niveau van de werkmaatschappij.
Documentverplichting geschrapt
Ten tweede wordt de verplichting om documenten mee te sturen als bewijs voor omzetdaling geschrapt. De werkgever moet nog wel steeds in het aanvraagformulier de benodigde informatie aan te leveren voor het bepalen van de uiteindelijke omzetdaling; ook dient – indien van toepassing – een derdenverklaring of accountantsverklaring te worden aangeleverd.
Dividendverbod verduidelijkt
Als laatste is het dividendverbod verduidelijkt. De bepalingen die het verbod regelen op het uitkeren van dividend en bonussen bevatten een verwijzing naar de jaarvergadering, waarin de jaarrekening van 2020 werd vastgesteld. De bedoeling daarvan was om duidelijk te maken dat het verbod alleen zag op het jaar 2020 en niet op 2021. De verwijzing zou evenwel de suggestie kunnen wekken dat werkgevers hun dividend, bonussen en inkoop eigen aandelen kunnen opsparen en vlak na de jaarvergadering alsnog kunnen uitkeren over 2020. Dit zou uiteraard in strijd zijn met het doel van de betreffende bepalingen: namelijk geen dividend en bonussen voor de directie laten uitkeren en eigen aandelen laten inkopen over 2020. Om deze onduidelijkheid weg te nemen, wordt de oorspronkelijk als verduidelijking bedoelde zinsnede geschrapt.
Dit artikel is gepubliceerd in juni 2020 en geactualiseerd op 30 september 2020.