
Het aantal overuren per week stijgt in 2020, zo meldt ADP. Opvallend is dat uit onderzoek van TNO blijkt dat dit wellicht vooral te maken heeft met mensen die al overwerkten vóór de crisis en nog meer zijn gaan werken.
Volgens salarisadministratiespecialist ADP heeft de crisis ervoor gezorgd dat er meer mensen zijn gaan overwerken. Voor de crisis werd er gemiddeld zes uur meer gewerkt dan waar werknemers voor werden betaald en dat is dit jaar nog eens met één uur gestegen. TNO becijfert ondertussen juist dat er minder mensen zijn gaan overwerken, maar dat de groep die wél overwerkt meer uren is blijven werken. Voordat Covid-19 zijn weg vond naar Nederland, werkte deze groep gemiddeld vier uur per week over, maar dit jaar steeg dat naar elf uur per week.
Lees ook: Corona: Aanpassing herziening lage WW-premie bij overwerk
Meer werkdruk, maar geen toename klachten
Martijn Brand, algemeen directeur van ADP Nederland, merkt op dat het vele thuiswerken de drempel verlaagt voor overwerken. ‘Het is natuurlijk eenvoudiger om thuis net iets vaker de laptop te openen of de tijd die je anders kwijt bent aan het reizen naar kantoor nog even door te werken. Ongemerkt kan dit al snel oplopen,’ aldus de directeur in een persbericht.
Volgens ADP is dat geen goede zaak voor bedrijven, omdat de hogere werkdruk kan leiden tot meer stress, een lagere productiviteit en zelfs overspannen werknemers. Het bureau meldt dat Nederlanders in het onderzoek aangeven gelukkige werknemers zijn. Ook TNO meldt dat de extra werkdruk niet tot meer klachten heeft geleid. Ruim acht op de tien werknemers noemt de eigen gezondheid goed tot zeer goed, wat zelfs beter is dan vóór de crisis en negen op de tien werknemers geeft net als in 2019 aan dat de werk-privébalans op orde is. Maar het aandeel werknemers met burn-out klachten blijft hoog bij zowel thuiswerkers als bij mensen die fysiek naar kantoor gaan.
Lees ook: Zorg voor duidelijke afspraken in een thuiswerkovereenkomst
Meer thuiswerk
Thuiswerkers worden het meest aangetroffen in sectoren als de ict en financiële dienstverleners. Momenteel werkt 44 procent van de werknemers (gedeeltelijk of volledig) thuis en zeven op de tien mensen werkt (ook) op kantoor. Van de mensen die naar hun werklocatie afreizen werkt zelfs 78 procent volledig daar. Het merendeel daarvan bestaat uit mensen die werken in de horeca, bouw en de zorg.
