
In het Belastingplan 2021 heeft het kabinet aangekondigd dat de overgangsregeling van de levensloopregeling wordt aangepast. Het doorsparen binnen de levensloopregeling, die in 2012 werd afgeschaft, loopt eerder af dan eerder aangekondigd, omdat de einddatum van 31 december 2021 tot uitvoeringsproblemen leidt.
Deelnemers aan de regeling die op 31 december 2011 ten minste 3000 euro hadden gespaard, mochten op grond van het overgangsrecht tien jaar doorsparen, tot 31 december 2021. Die datum van 31 december leidt tot problemen bij werkgevers, waardoor het kabinet heeft besloten om de regeling twee maanden eerder te beëindigen.
Spaartegoed belast
Het spaartegoed dat op de einddatum nog op de levenslooprekening staat, wordt uitgekeerd en progressief belast in de loon- en inkomstenbelasting. In het Belastingplan 2021 stelt het kabinet voor om de einddatum te vervroegen. Het overgangsrecht geldt nu tot en met 31 oktober 2021 waardoor het spaarsaldo per 1 november 2021 wordt belast.
Als het brutosaldo van de levensloopregeling in één keer wordt uitgekeerd, wordt er een vermogensrendementsheffing in box 3 toegepast. De peildatum daarvoor is twee maanden na het vrijvallen van dat saldo, op 1 januari 2022.
Heel vervelend en zeker niet fair. Voor mensen die al plannen hebben gemaakt met de levensloopregeling tot einde looptijd hebben nu plots een probleem. Als 31 december problemen geeft kunnen ze het toch ook verlengen tot ergens midden 2022.
Ik begrijp nog steeds niet wat dat nou praktisch betekent. Wordt het saldo nou op de einddatum nou zowel belast door de loon en inkomstenbelasting en valt daardoor slecht een deel vrij en vervolgens telt het vrijgevallen geld wat niet is opgemaakt tot het vermogen op 1-1-2022?
Of is het toch anders.?
Ik vraag me af of er 0ok belastingtechnische consequenties zijn als iemand nu midden in een sabbatical zit en die geplanned had tot 31-12-2021. Betekent dan dus dat de laatste 3 maanden in 1 keer uitbetaald worden.